Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ајкуле у опасности

Ајкуле у опасности

Ајкуле у опасности

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

МАЛО је животиња које уливају већи страх од ајкула. Процењено је да се широм света сваке године у просеку 75 пута догоди да ајкуле без неког разлога нападну људе, од чега се 10 случајева заврши фатално. Ти извештаји о нападима као и негативно представљање ајкула у филмовима, говоре у прилог томе да је ајкула људождер. Наравно, с ајкулама треба бити опрезан. Међутим, гледајући објективно, много је више људи настрадало од уједа пчеле или крокодила него приликом напада ајкуле.

С друге стране, човек угрожава ајкуле. „Сваке године, 100 милиона ајкула бива уловљено — када бисмо их све поређали једну до друге по дужини, могло би пет пута да се обухвати Земљина кугла“, каже један истраживач из Поморског саветовалишта научника̂ Аргус, за часопис Premier. Поред таквог пустошења, њихова природно ниска стопа рађања, дуг период одрастања, то што женке дуго носе младе као и загађена вода на подручјима где их доносе на свет, води до тога да се популација ајкула убрзано смањује. Када се једном смањи, потребне су године да би се вратила у првобитно стање.

Већина ајкула се лови због пераја, која се веома цене у Азији због њихових наводно лековитих и афродизијачких својстава. a Чорба од ајкулиних пераја је веома скупа посластица која може да кошта и до 110 евра по порцији! Уносна азијска трговина водила је до окрутног и немилосрдног „скидања пераја“, поступка приликом ког се живој ајкули одрежу пераја а затим се врати у океан где умире од глади или се удави.

Неопходно је нешто предузети

Да ли би озбиљност ситуације у којој се налазе ајкуле требало да нас забрине? Можда је тешко волети ајкуле онолико колико волимо слонове или китове. Међутим, морамо да признамо да оне играју важну улогу у одржавању еколошке равнотеже океана. На пример, њихов начин исхране помаже да се рибља популација држи под контролом.

У неким земљама лов ајкула није регулисан прописима. Након десетогодишњих расправа у Мексику, који је познат по лову на ајкуле и где се годишње улови више од 30 000 тона, недавно је донесен закон којим је забрањено одсецање пераја ајкулама. Још један од проблема јесте тај што је потражња за ајкулиним перајима довела до још веће појаве незаконитог лова у морским резерватима у различитим деловима света. На пример, управник службе Националног парка Галапагос са жаљењем каже: „Незаконито ловљење ајкула на Галапагосу много се повећало у последњих неколико година. То је веома уносан посао који је довео до појаве мафије.“

Дошло је и до позитивног помака што се тиче заштите ајкула — у неким земљама забрањено је одсецање пераја ајкулама. Међутим, Шарлот Могенсен, представница Светске фондације за очување природе, упозорава да је потребно учинити много више од тога. Она каже: „Ајкуле су и даље у опасности широм света. Подстицали смо све управе риболовачких организација да прихвате не само забрану да се одсецају пераја ајкула него и захтеве да се прикупе подаци о ајкулама, да се смањи ’случајни улов‘ ајкула и лов на ајкуле.“

На срећу, Створитељ животињског света неће дозволити да неконтролисана злоупотреба прелепих створења још дуго потраје. То се односи и на ајкулу која улива страх али је ипак веома важна (Откривење 11:18).

[Фуснота]

a Иронично је да је откривено да пераја садрже веома много живе која проузрокује стерилност код мушкараца.

[Оквир/Слике на 17. страни]

КАРАКТЕРИСТИКЕ АЈКУЛА

Величина: Највећа врста, кит ајкула (изнад), може бити дугачка и до 18 метара и тешка и до неколико тона. Али она је безопасно створење које се храни планктоном и рибицама.

Рађање: Млади долазе на свет након 22 месеца.

Размножавање: Ајкула доноси младе на свет било где, и то у просеку двоје до десеторо младих одједном. Готово све врсте ајкула на свет доносе жив пород, али неке врсте полажу јаја из којих се касније излегу мале ајкуле.

Раст: Већина ајкула достиже полну зрелост између 12. и 15. године.

Дуговечност: Тешко је одредити колико дуго живи већина врста, али сматра се да опасна бела ајкула (испод) доживи и 60 година.

[Извори]

Seawatch.org

© Kelvin Aitken/age fotostock

[Слика на странама 16, 17]

Од преко 300 врста ајкула, сада су 62 врсте доведене до истребљења

[Извор]

© Mark Strickland/SeaPics.com

[Слика на 17. страни]

Само 453 грама ајкулиних пераја може да кошта 150 евра или више. Вилица огромне беле ајкуле може да кошта и до 7 500 евра

[Извор]

© Ron & Valerie Taylor/SeaPics.com