Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека ваш дом буде сигурно уточиште

Нека ваш дом буде сигурно уточиште

Нека ваш дом буде сигурно уточиште

„БЕЗОСЕЋАЈНИ према другима.“ Овим речима Библија описује какви ће бити многи људи у „последњим данима“, то јест у времену у ком живимо (2. Тимотеју 3:1, 3, 4). Све учесталије злостављање деце у породици пружа упечатљив доказ да је ово пророчанство истинито. У ствари, изворна грчка реч асторгос, која је преведена изразом „безосећајни према другима“, указује на недостатак љубави која треба да постоји међу члановима породице, нарочито између родитеља и деце. a Врло често се злостављање дешава у кругу породице.

Неки стручњаци кажу да је у највећем броју случајева починилац сексуалног злостављања отац или нека друга особа која преузима улогу оца. Често су међу починиоцима и други рођаци мушког пола. Већина жртава су девојчице, али злостављање доживљавају и дечаци. Случајеви да је жена починилац тог злодела нису тако ретки као што би се могло помислити. Облик злостављања који се најређе пријављује јесте када старије или снажније дете малтретира или сексуално искоришћава млађег или слабијег брата или сестру. Као родитељу, сигурно су вам сви такви поступци крајње одвратни.

Шта можете учинити да се такви проблеми не би појавили у вашем дому? Нема сумње да сваки члан сваке породице треба да зна и поштује нека начела која помажу да се спречи злостављање. Најбоље вођство у том погледу пружа Божја Реч, Библија.

Библија и полни морал

Да би дом био сигурно уточиште, свака породица треба да примењује библијска мерила о моралу. У Библији полни односи нису табу тема. О њима се говори на достојанствен начин, али отворено и директно. Библија показује да су интимни односи задовољство које је Бог наменио супружницима (Пословице 5:15-20). С друге стране, она осуђује упуштање у интимне односе изван брачног уређења. На пример, у њој се отворено осуђује инцест. У књизи Левитској, у 18. поглављу, наводи се широк спектар родоскрвних односа који су забрањени. Обратите посебно пажњу на следеће речи: „Нико од вас нека не приступа блиском рођаку да открије његову голотињу [да има полни однос]. Ја сам Јехова“ (Левитска 18:6).

Инцест је један од преступа које је Јехова уврстио међу ’одвратне ствари‘ за које је следила смртна казна (Левитска 18:26, 29). Јасно је да Створитељ има врло висока мерила у погледу полног морала. Данас владе многих држава имају сличан став, тако да је сексуално злостављање деце унутар породице законом забрањено. Законски гледано, навођење детета на полни однос са одраслом особом често се поистовећује са силовањем. Зашто се користи тако снажан израз ако није било никакве физичке принуде?

Многи стручњаци су увидели истинитост онога што је Библија одувек говорила о деци — да она углавном не могу да расуђују на исти начин као одрасли. На пример, у Пословицама 22:15 пише: „Лудост је привезана детету за срце.“ А апостол Павле је под надахнућем написао: „Кад сам био дете... размишљао [сам] као дете, расуђивао као дете. А кад сам постао човек, одбацио сам оно што је детиње“ (1. Коринћанима 13:11).

Дете не може у потпуности да разуме значење полног чина, нити може да схвати последице које ће уследити током година. Зато је општеприхваћено гледиште да деца не могу дати рационалан пристанак да ступе у полни однос. Другим речима, ако одрасла особа (или млађа особа која је доста старија од детета) има полне односе с дететом, та особа се не може правдати тиме да се дете није опирало или да је и оно то желело. Она се сматра кривом за силовање. Починила је злочин за који је прописана затворска казна. Сву одговорност за силовање сноси починилац, а не жртва.

Нажалост, у данашње време већина таквих злодела пролази некажњено. Примера ради, процењује се да у Аустралији само 10 посто напасника бива изведено пред суд а мањи број бива осуђен. Слично је и у другим земљама. То показује да се, иако државне власти могу донекле да заштите породицу, применом библијских начела постижу далеко бољи резултати.

Прави хришћани су свесни тога да се Бог, чија су начела записана у Библији, није променио. Он види све што радимо, чак и поступке за које већина људи не зна. Библија каже: „Све [је]... откривено пред очима онога коме морамо положити рачун“ (Јеврејима 4:13).

Бог ће нас позвати на одговорност ако кршимо његове заповести и наносимо бол другима. С друге стране, благословиће нас ако се држимо његових корисних заповести у погледу породичног живота. Које су неке од тих заповести?

Породица уједињена љубављу

’Љубав савршено повезује‘, каже Библија (Колошанима 3:14). У Библији љубав није описана само као неко осећање. Она се огледа у начину на који утиче на наше поступке — у делима на која нас подстиче или од којих нас одвраћа (1. Коринћанима 13:4-8). Испољавати љубав у кругу породице значи опходити се према свима с достојанством, поштовањем и љубазно. То значи показати да смо усвојили Божје гледиште о сваком члану породице. Бог је свакоме дао часну и важну улогу.

Као глава породице, супруг и отац треба да пружи пример у показивању љубави. Он је свестан тога да као хришћанин нема право да се понаша тирански и тако злоупотребљава свој ауторитет над супругом и децом. Зато опонаша Христов пример у испуњавању улоге поглавара (Ефешанима 5:23, 25). Са супругом се опходи нежно и с љубављу, а с децом стрпљиво и благо. Он их одано штити и свесрдно се труди да би стао на пут свему што би могло да их лиши њиховог мира, њихове недужности, или сигурности и поверења у људе.

Слично томе, супруга и мајка има веома важну и достојанствену улогу у породици. У Библији се заштитнички инстинкт мајки у животињском свету користи да би се показало како Јехова и Исус пружају заштиту (Матеј 23:37). На исти начин, мајка треба одлучно да штити своју децу. Показујући љубав, она без оклевања ставља њихову безбедност и добробит испред своје. Родитељи неће дозволити да се злоупотреба ауторитета, малтретирање или застрашивање појаве у њиховом међусобном опхођењу или опхођењу с децом, нити ће дозволити деци да тако поступају.

Када се сваки члан породице опходи према другима с поштовањем и достојанствено, развија се изузетно добра комуникација. Аутор Вилијам Прендергаст је рекао: „Сви родитељи треба да свакодневно поверљиво разговарају са својом децом, било да су мала или тинејџерског узраста.“ Он додаје: „То се показало као најбоље решење за проблем сексуалног злостављања.“ Библија препоручује управо такву сталну размену мисли која је прожета љубављу (Поновљени закони 6:6, 7). Када се тај савет примењује, дом је место где сваки члан породице може слободно и опуштено да изрази своје мисли и осећања.

Чињеница је да живимо у злом свету и да се злостављање не може потпуно искоренити. Упркос томе, много значи имати дом у ком владају мир и спокојство. Ако неко и доживи нешто ружно изван породице, он тачно зна где може наћи утеху и саосећање. Такав дом је заиста мирна лука, сигурно уточиште у овом немирном свету. Нека Бог благослови ваш труд да створите управо такав дом!

[Фуснота]

a Ова стара грчка реч се дефинише изразом „безосећајни према рођацима“. Зато у преводу Нови свет, у фусноти за 2. Тимотеју 3:3, стоји „без љубави према члановима породице“.

[Оквир/Слика на 10. страни]

ЗАШТИТИТЕ СВОЈУ ПОРОДИЦУ

Интернет: Ако ваша деца имају приступ Интернету, поучите их како да га безбедно користе. Постоји безброј порнографских вебсајтова, као и чет просторија, форума и сличних места где педофили вребају и маме децу. Мудро је држати компјутер тамо где родитељи лако могу видети шта дете ради. Без родитељског одобрења, деца никада не треба да дају личне податке или да се договарају да се нађу с неким кога су упознала преко Интернета (Псалам 26:4).

Алкохол: У много случајева сексуалног злостављања, напасници су били под утицајем алкохола. Искуства показују да су особе које превише пију склоне томе да изгубе контролу над својим понашањем. Под дејством алкохола, неки могу подлећи жељама које би иначе успели да савладају. У сваком случају, ова опасност пружа разлог више да се поштује библијски савет и избегава претерано конзумирање алкохола и пијанство (Пословице 20:1; 23:20, 31-33; 1. Петрова 4:3).

Приватност: Једна жена се присећа: „После мамине смрти, у нашој кући је једино отац имао завесе на прозорима и врата на спаваћој соби. Није нам остављао нимало приватности — чак ни у купатилу.“ Тај човек је сексуално злостављао све своје ћерке. Сваки члан породице треба да буде свестан тога колико је важно да поштује приватност других. Као што је родитељима понекад потребна приватност, тако и они треба да пруже својој деци одговарајућу меру приватности док она одрастају. Мудри родитељи поступају према другима онако како желе да се поступа према њима (Матеј 7:12).