Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од електричне енергије до духовне светлости

Од електричне енергије до духовне светлости

Од електричне енергије до духовне светлости

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ИТАЛИЈЕ

◼ Почетком 1900-их, у планинама Пистоје, у Италији, почела су ницати индустријска постројења. Ради превоза како сировина тако и готових производа, изграђена је електрична железница. Пуштена је у оптицај 21. јуна 1926. Била је то пруга са уским колосецима која је кривудала преко брда и планина протежући се око 15 километара.

Напајање воза електричном енергијом омогућавала је једна потцентрала (на слици горе лево). Међутим, с временом је слабљење трговине утицало на то да се железница све мање користи и 1965. потпуно је престала да саобраћа. Али шта се догодило са зградама које су биле изграђене дуж пруге? Неке су пале у заборав, друге су претворене у гостионице и аутобуске станице.

Године 1997. потцентралу је купила скупштина Јеховиних сведока Сан Марчело Пистоја. Након тога је обновљена и претворена у једну од најинтересантнијих Дворана Краљевства у Тоскани (слика доле лево). Чланови скупштине који се састају у овој некадашњој потцентрали неуморно ’светле као светлоноше‘ у тим планинским пределима и проповедају добру вест о Божјем Краљевству (Филипљанима 2:15; Матеј 24:14). Овај објекат који је некада био коришћен за снабдевање електричном енергијом сада се користи како би се пружала духовна светлост (Матеј 5:14-16; 28:19, 20).