Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Јасно је“ да долази до загревања Земљиног климатског система и „врло је вероватно“ да је за то одговоран човек (МЕЂУНАРОДНО УДРУЖЕЊЕ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА [IPCC], ШВАЈЦАРСКА)

Број особа које су „зависници од лекова“ у Немачкој креће се између 1,4 и 1,9 милиона. Тај проблем је толико озбиљан да се може упоредити са зависношћу од алкохола (TAGESSCHAU, НЕМАЧКА)

У Великој Британији су бебе до годину дана део популације која је у највећој опасности да ће бити убијена (THE TIMES, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Делови границе између Сједињених Држава и Канаде толико су обрасли растињем да цариници „тешко могу да допру до њих“. „Уколико их не можете пронаћи, како их можете чувати?“, пита Денис Шорнак из Међународне царинске комисије (АСОШИЕЈТЕД ПРЕС, СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ)

Људско тело лечи само себе

„Људски организам је у стању да се сам избори са 60 до 70 посто тегоба“, каже професор Густав Добос, главни саветник у Рударској болници у Есену, у Немачкој. Да би то постигло, тело производи око 30 до 40 лекова, као што су кортизон и супстанце које спречавају настанак камена у бубрегу. Истраживачи су открили неке процесе који су укључени у то природно лечење, али много тога још није откривено. Научници су приметили да „у томе учествују компликоване хормонске реакције, ћелије имунолошког система и ћелије убице“, наводи се у часопису Vital, као и да „емоције и расположење такође играју важну улогу“. Међутим, надаље се каже да стрес и лични проблеми могу „ослабити имунолошки систем на дужи период“.

Расподела богатства у свету

„Најбогатији људи на свету, који чине 1 посто укупног становништва, поседују 40 посто светског богатства“, извештавају лондонске новине Guardian. „Међу најбогатијима су углавном они који се баве финансијским пословима и Интернетом“, наводи се у тим новинама. Истраживање УН открива да 37 посто најбогатијих људи живи у Сједињеним Државама, 27 посто у Јапану, а 6 посто у Великој Британији. Половина најсиромашније популације људи поседује једва 1 посто вредности њиховог богатства. Према Данкану Грину, који води једно истраживање у оквиру британске добротворне установе Oxfam, „толика неједнакост између богатих и сиромашних је поражавајућа... немогуће је оправдати такво богатство док 800 милиона сваке вечери иде у кревет гладно“.

Неуравнотежен однос девојчица и дечака у Кини

Године 2005, број новорођених дечака у односу на девојчице у Кини износио је 118 дечака на 100 девојчица. На неким подручјима у тој земљи, „тај број је чак достигао 130 дечака на сваких 100 девојчица“, извештавају новине China Daily. Разлог за такву неравнотежу је прекид трудноће који се изврши након што се сазна пол бебе. Званичници признају да таква пракса има везе са програмом контроле рађања који већини парова који живе у градовима намеће ограничење да имају само једно дете. „До 2020. године, постојаће око 30 милиона више мушкараца него жена који су у годинама за брак“, каже се у тим новинама, и та неравнотежа ће „утицати на друштвену стабилност“.