Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта да урадим када се моји родитељи свађају?

Шта да урадим када се моји родитељи свађају?

Млади питају...

Шта да урадим када се моји родитељи свађају?

НЕ МОЖЕШ да помогнеш, али не можеш ни да избегнеш препирке својих родитеља. На крају крајева, ти их волиш и неопходна ти је њихова подршка. Уколико изгледа да се они једноставно не могу сложити, појављују се многе бриге. Зашто понекад делује као да твоји родитељи нису на истим таласним дужинама?

Различита гледишта

Исус је рекао да мушкарац и жена постају „једно тело“ када ступе у брак (Матеј 19:5). Али, да ли то значи да ће твоји родитељи увек имати исто гледиште? Ни у ком случају. Заправо, било које две особе — чак и супружници који су уједињени — понекад се у нечему неће слагати.

Ако твоји родитељи имају различита гледишта, то не значи да се њихов брак распада. Сигурно је да се они и даље воле — чак и ако једно другом понекад иду на живце. Зашто се онда свађају? Можда због тога што на одређене ствари гледају на различите начине, што није увек погрешно, и не мора водити до окончања њиховог брака.

Да то прикажемо: Да ли ти се некада десило да гледаш филм са блиским пријатељима и схватиш да имаш другачије мишљење о филму од њих? То се догађа. Чак и људи који су блиски, на различите начине гледају на одређене ствари.

Слично је и са родитељима. Можда су обоје забринути због породичног буџета, али имају различито гледиште о томе како треба располагати новцем. Обоје планирају породични одмор, али имају различита виђења о томе како би одмор требало да изгледа. Или обоје брину за твој успех у школи, али имају различите идеје о томе који је најбољи начин да те мотивишу. Закључак јесте да јединство не подразумева једноликост. Две особе које су постале једно тело могу на различите начине посматрати ствари.

Али због чега твоји родитељи понекад дозволе да их надвладају те разлике? Како може нешто тако небитно као што је другачије гледиште о нечему да изазове дискусију и претвори се у свађу?

Несавршеност

Многе препирке могу се приписати несавршености. Библија каже: „Сви често грешимо. Ако неко у речима не греши, он је савршен човек“ (Јаков 3:2). Твоји родитељи нису савршени, као што ниси ни ти. Сви ми понекад кажемо нешто што нисмо заиста мислили и наше речи могу да повреде неког ’као да мачем пробадамо‘ (Пословице 12:18).

Вероватно то примећујеш и код себе. На пример, можеш ли се сетити ситуације када си дошао у сукоб с веома блиским пријатељем? Вероватно да можеш. „Сви се суочавамо са несугласицама“, признаје девојка по имену Марина. a „У ствари, особе које највише волим могу ме и највише изнервирати — вероватно зато што од њих више очекујем!“ Супружници који су хришћани очекују много једно од другог, и то није ништа необично будући да живе по високим библијским мерилима (Ефешанима 5:24, 25). Пошто су несавршени, сасвим је сигурно да ће једно од њих или пак обоје погрешити. Библија каже: „Сви су сагрешили и не одражавају Божју славу“ (Римљанима 3:23; 5:12).

Због тога је нормално очекивати да ће доћи до неких напетости између твојих родитеља. У ствари, апостол Павле је написао да ће особе у браку доживети „телесну невољу“ или како каже један други превод „бол и жалост“ (1. Коринћанима 7:28; The New English Bible). Захтеван шеф, саобраћајна гужва, неочекивани рачун — све су то само неки од стресова који могу створити напетост у породици.

То што знаш да су твоји родитељи несавршени и да су понекад под великим притиском, помоћи ће ти да у исправном светлу сагледаш њихове несугласице. Тако је учинила Марина. „Имала сам утисак да се моји родитељи сада више свађају него раније“, каже она, „и понекад сам се питала да ли су напросто досадили једно другом. Али онда сам помислила: ’Узми у обзир 25 година брака и петоро деце — то није мала ствар!‘“ Можда и ти можеш да покажеш такво разумевање уколико увидиш да твоји родитељи морају да испуне многе одговорности (1. Петрова 3:8).

Шта да урадиш

Прихвати чињеницу да су твоји родитељи несавршени и да се сваки дан суочавају са притисцима. Али и даље је отворено питање: Шта да урадиш кад се они свађају? Покушај да примениш следеће предлоге:

Немој се мешати (Пословице 26:17). Није на теби да изиграваш брачног саветника не би ли решио њихове несугласице. Вероватно ће се изјаловити било какав покушај да интервенишеш. „Раније сам покушавала да пресудим, и обично су ми рекли да се не мешам“, каже 18-годишња Каролина. Препусти својим родитељима да реше проблем.

Задржи исправан поглед на ствари (Колошанима 3:13). Као што смо већ раније поменули, то што се твоји родитељи ту и тамо посвађају не значи аутоматски да су на ивици распада брака. Стога немој дозволити да се непотребно узрујаваш због њихових повремених несугласица. Милена, која има 20 година, за своје родитеље каже: „Чак и када се посвађају, знам да се и даље воле и да воле породицу. Они ће то решити.“ Можда се исто може рећи и за твоје родитеље кад избије сукоб.

Моли се. Своју забринутост не мораш да потискујеш у себи. Библија каже: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети“ (Псалам 55:22). Молитва ти може помоћи. Апостол Павле је писао Филипљанима: „Изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7).

Води рачуна о себи. Није мудро да се нервираш око нечега над чим немаш контролу. То би чак могло да угрози твоје здравље. Библија каже: „Од бриге човеку срце клоне“ (Пословице 12:25). Покушај да ублажиш стрес тиме што ћеш се дружити са позитивним особама и што ћеш се бавити корисним активностима.

Разговарај са родитељима. Иако не треба да се мешаш у свађе родитеља, сигурно треба да им даш до знања како њихове свађе утичу на тебе. Изабери право време да разговараш са њима (Пословице 25:11). Говори са „благошћу и дубоким поштовањем“ (1. Петрова 3:15). Немој их оптуживати. Само објасни како све то утиче на тебе.

Зашто не покушаш да примениш ове предлоге? Можда ће твоји родитељи добро реаговати. Чак и ако то не буде случај, осетићеш задовољство јер ћеш знати да иако не можеш да утичеш на своје родитеље, можеш да изабереш како ћеш реаговати у ситуацији кад се твоји родитељи посвађају.

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

a Имена у овом чланку су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Зашто се понекад родитељи не слажу?

◼ Шта би могао да кажеш млађем брату или сестри уколико их погађају свађе родитеља?

[Оквир на 20. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

Неминовно је да у браку дође до несугласица. Ви одлучујете како ћете их решавати. Ваше расправе веома утичу на децу. О томе треба водити рачуна, будући да је ваш брак пример вашој деци који ће вероватно опонашати и у свом браку. (Пословице 22:6). Зашто не бисте користили ситуације када дође до неспоразума као прилике да им покажете како се сукоби решавају на делотворне начине? Покушајте следеће:

Слушајте. Библија нам говори да будемо ’брзи да чујемо, а спори да говоримо и спори да се љутимо‘ (Јаков 1:19). Немојте додавати уље на ватру тиме што бисте ’враћали зло за зло‘ (Римљанима 12:17). Чак и ако ваш супружник није вољан да слуша, ви можете слушати.

Радије објасните, уместо да критикујете. На благ начин, реците свом супружнику како је његово или њено понашање утицало на вас. („Повреди ме када ти...“) Одуприте се нагону да оптужујете или критикујете. („Теби није стало до мене.“ „Ти ме никад не саслушаш.“)

Смирите се. Понекад је најбоље прекинути дискусију и поново разговарати када се ситуација смири. Библија каже: „Кад почне препирка, то је као да се отвори брана на водама. Зато се удаљи пре него што почне свађа“ (Пословице 17:14).

Извините се једно другом, ако је потребно и деци. Бранка, која има 14 година, каже: „Када се моји родитељи понекад посвађају, они се извине мени и мом старијем брату јер знају како то утиче на нас.“ Једна од највреднијих поука за вашу децу јесте да их научите како да једноставно кажу: „Извини“.

За више информација, погледајте издања Пробудите се! од 8. јануара 2001, стране 8-14 и 22. јануара 1994, стране 3-12.

[Слика на 19. страни]

Немој да их оптужујеш. Само објасни како се осећаш