Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта заправо значи поглаварство у браку?

Шта заправо значи поглаварство у браку?

Гледиште Библије

Шта заправо значи поглаварство у браку?

У МНОГИМ земљама је обичај да се током церемоније венчања изговарају брачни завети. Том приликом невеста обећава да ће бити послушна свом мужу. Међутим, многим женама је одбојна помисао на то да је мушкарац глава породице. Осмотримо шта Библија каже о овој теми. Увидећете да је оно што се у њој износи уравнотежено и реално.

Божје гледиште о поглаварству

Опис онога што се у Библији подразумева под поглаварством налазимо у Ефешанима 5:22-24: „Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу, јер је муж поглавар жени као што је и Христ поглавар скупштини... И као што је скупштина подложна Христу, тако нека и жене буду подложне својим мужевима у свему.“ Будући да је муж „поглавар жени“, он треба да преузме вођство у породици, а жена треба да га дубоко поштује и следи његово вођство (Ефешанима 5:33).

Ауторитет који муж има ограничен је његовом подложношћу Богу и Христу. То значи да он нема право да тражи од своје супруге да прекрши Божји закон или да поступи супротно од онога што јој налаже њена савест која је обликована на темељу Библије. Међутим, у оквиру тих граница, Бог је мушкарцу доделио одговорност да доноси важне одлуке за породицу (Римљанима 7:2; 1. Коринћанима 11:3).

Према Библији, мушкарац је дужан да као глава породице буде несебичан и да добробит своје супруге ставља испред властите добробити. У Ефешанима 5:25 стоји: „Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу.“ Муж који опонаша Христов ненадмашни пример у показивању љубави неће користити своју улогу поглавара да би поступао егоцентрично.

Надаље, Библија подстиче мушкарце да живе са својим женама ’у складу са оним што су научили‘ (1. Петрова 3:7). Под тим се подразумева више од познавања физичких и емоционалних разлика између полова. Муж треба да разуме потребе своје жене.

’Она ти је брачни друг‘

Да ли се под подложношћу подразумева да жена треба да буде потпуно пасивна? Осмотримо пример Саре, која се у Библији спомиње као пример послушности свом супругу, Аврахаму (1. Петрова 3:5, 6). Она му је била подложна у важним стварима, као што је остављање удобног дома и прихватање номадског начина живота у шаторима, али и у мање важним стварима, као што је брзо припремање оброка за неочекиване госте (Постанак 12:5-9; 18:6). Међутим, у вези с једном озбиљном ситуацијом, она је више пута изразила гледиште супротно Аврахамовом. То се десило када је тражила од њега да отпусти своју конкубину Агару и прворођеног сина Исмаила. Бог није прекорио Сару због тога већ је рекао Аврахаму да ’послуша њен глас‘. У међувремену, Сара је показала подложност тако што је чекала да Аврахам нешто предузме и није покушала да сама отера Агару и Исмаила (Постанак 21:8-14).

Као што Сарин пример показује, од жене се не очекује да живи у сенци свог мужа. Она је његов брачни друг и има часну улогу (Малахија 2:14). Поступајући у складу с том улогом, жена пружа драгоцен допринос при доношењу одлука и има одређени ауторитет у породици. Она обично управља бројним пословима везаним за домаћинство, па чак и неким стварима финансијске природе. Наравно, као глава породице, муж је одговоран за коначне одлуке (Пословице 31:10-31; 1. Тимотеју 5:14).

Поштовање према Створитељу

Јехова Бог је створио мушкарца и жену и основао је брак као свету заједницу између њих (Постанак 2:18-24). Такође им је доделио улоге које ће им донети највећу радост (Поновљени закони 24:5; Пословице 5:18).

Као Оснивач брака, Јехова има и право и способност да одреди мерила којих супружници треба да се придржавају. Када муж и жена испуњавају своје улоге и поштују Божје уређење поглаварства, не само зато што је оно корисно већ и из поштовања према Ономе који га је поставио, они стичу Божју наклоност и подршку.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Ко је пружио савршен пример поглаварима породице? (Ефешанима 5:25)

◼ Да ли је Бог ограничио ауторитет мужа? (1. Коринћанима 11:3)

◼ Која је сврха брака и уређења поглаварства? (Пословице 5:18)

[Слика на 28. страни]

Када муж као глава породице опонаша Христов пример, то доноси радост и задовољство и њему и његовој супрузи