Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је криминал измакао контроли?

Да ли је криминал измакао контроли?

Да ли је криминал измакао контроли?

◼ Ментално поремећени студент, наоружан до зуба, убија друге студенте и професоре на свом факултету.

◼ Једна девојчица је киднапована, што је њеним родитељима нанело огроман бол.

◼ Тинејџер признаје да је убио једну особу само да би искусио узбуђење, као и да је показао леш својим друговима који су недељама чували ту тајну.

◼ Путем интернета, сексуални напасник размењује с другим педофилима идеје о томе како заводити децу.

ОВО су само неке страшне ствари о којима се данас извештава у вестима. Да ли се осећате безбедно у свом крају, нарочито ноћу? Да ли сте ви или ваша породица били жртве криминала? Широм света, чак и у земљама које су некада сматране релативно безбедним, милиони људи отворено кажу да живе у сталном страху од злочина и насиља. Осмотримо следеће кратке извештаје из различитих делова света.

ЈАПАН: Часопис Asia Times извештава: „У прошлости је Јапан био једна од најбезбеднијих земаља на свету... Међутим, изгледа да је осећај личне безбедности који су људи раније имали сада нестао, а уверење да живе у безбедној земљи уступило је место озбиљној забринутости због криминала и глобалног тероризма.“

ЈУЖНА АМЕРИКА: Према једном новинском извештају из 2006, угледни бразилски стручњаци предвиђају урбани герилски рат у Сао Паулу. Због спорадичног насиља које је трајало седмицама, председник државе наложио је да се на градске улице хитно пошаље војска. У Средњој Америци и Мексику „власти су у приправности због чињенице да на том подручју има најмање 50 000 малолетника који су чланови банди“, наводи се у новинама Tiempos del Mundo. „Само током 2005. године“, додаје се у истом чланку, „банде малолетника убиле су око 15 000 људи у Салвадору, Хондурасу и Гватемали.“

КАНАДА: „Криминолози указују на алармантан пораст броја банди“, писало је 2006. у часопису USA Today. „Полиција је утврдила да у Торонту постоје 73 уличне банде.“ Према истом извору, шеф полиције у Торонту признао је да не постоји једноставно решење за све озбиљнији проблем који ове банде представљају.

ЈУЖНА АФРИКА: Патрик Бертон, који се бави праћењем криминалних појава, изјавио је за лист Financial Mail: „Страх од криминала прожима сваки аспект живота младих Јужноафриканаца.“ То се између осталог односи на „кривична дела као што су оружане пљачке, отмице аутомобила и пљачке банака“, наводи се у тим новинама.

ФРАНЦУСКА: Многи житељи неких градских блокова свакодневно су у страху док се „пењу оштећеним степеништем, улазе на паркиралишта која су постала ризична места или се возе градским превозом који је пун опасности након што падне мрак“ (Guardian Weekly).

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ: Организоване банде све више доприносе порасту стопе криминала. Према новинама The New York Times, полицијском истрагом утврђено је да у само једној савезној држави постоји око 700 банди којима припада близу 17 000 младића и девојака. То је пораст од око 10 000 чланова за само четири године.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА: У вези са извештајем Уницефа о утицају криминала на децу, лондонски The Times изнео је следећи коментар: „Све више младих Британаца страда од ватреног оружја... Жртве и починиоци тих убистава су све млађи и млађи.“ У Енглеској и Велсу је број осуђеника у затворима скочио на скоро 80 000.

КЕНИЈА: Поред једног прометног аутопута, отмичари аутомобила убили су мајку и ћерку које нису довољно брзо изашле из својих кола, јављено је у вестима. Главни град Кеније, Најроби, постао је озлоглашен по свим видовима криминала, укључујући отмице аутомобила, пљачкашке нападе и насилне упаде у домове.

Да ли криминал измиче контроли? Шта је главни узрок криминала? Имамо ли разлога да се надамо да ће људи једног дана живети у мирном и безбедном свету? На ова питања биће одговорено у чланцима који следе.