Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Да ли због глобалног загревања или из неког другог разлога, број катастрофа повезаних с климом утростручио се од 1970-их до 1990-их“ (THE ECONOMIST, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

У америчкој држави Илиноис, један десетомесечни дечак има дозволу за коришћење пиштоља. У дозволи, коју је тражио дечаков отац, наведена је дететова висина од око седамдесет центиметара и тежина од девет килограма. У тој држави не постоје старосне границе за подносиоце захтева (CABLE NEWS NETWORK, САД)

Користећи огроман притисак, научници су претворили у лед воду која је била „загрејана изнад тачке кључања“. Поред „обичног“ леда постоји „најмање 11 врста леда који настају при различитим температурама и притисцима“ (SANDIA NATIONAL LABORATORIES, САД)

Поново потврђена верска слобода у Грузији

Европски суд за људска права донео је пресуду против грузијске владе због толерисања религиозног насиља над Јеховиним сведоцима. Суд је поново потврдио да Сведоци, као призната хришћанска религија, имају право да одржавају верске скупове на којима проучавају Библију, и наложио је да се жртвама плате судски трошкови и надокнади причињена штета. Од октобра 1999. до новембра 2002, Јеховини сведоци су били насилно нападнути 183 пута и поднете су 784 пријаве властима у Грузији. Међутим, није покренута ниједна озбиљна истрага. Полиција је чак одбила да одмах интервенише и да заштити жртве. Ипак, насиље се прилично стишало од новембра 2003. године.

Древна сунчева опсерваторија у Перуу

Археолози претпостављају да је један део загонетне рушевине у Перуу старе 2 300 година био сунчева опсерваторија. На том месту званом Чанкиљо налази се 13 кула које су смештене на врху једног узвишења и посматрачу делују као низ зуба. Тачке за посматрање су на таквим местима да се „за време летњег и зимског солстиција види како сунце излази и залази изнад крајњих кула у том низу, што означава почетак и средину соларне године“, објашњено је у часопису Science. Куле које се налазе у средини означавају позиције изласка и заласка сунца у неким другим периодима. На том сушном подручју, било је веома важно да се зна када је време за сетву, тако да су „људи [морали] да знају приближно тачан датум“.

[Дијаграм/Слика на 29. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Јунски солстициј Равнодневица Децембарски солстициј

Опсерваторија

[Извор]

REUTERS/Ivan Ghezzi/Handout

Слике због којих се жене осећају лоше

„Фотографије гламурозних, витких плавуша на насловним странама часописа чине да се жене које их гледају осећају лоше због свог тела, без обзира на њихов изглед, тежину, висину или године старости.“ То стоји у извештају Универзитета Мисури-Колумбија из Сједињених Држава. Према речима ванредног професора Лори Минц, која се бави образовањем и психологијом „сматрало се да се након што посматрају витке моделе који су у медијима приказани као узор, жене које имају вишак килограма осећају горе него жене које немају проблема с тежином“. Међутим, „установили смо да килограми не играју улогу. Након што гледају те слике, све жене се осећају лоше“, каже она.