Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је сујеверје спојиво с библијским учењима?

Да ли је сујеверје спојиво с библијским учењима?

Гледиште Библије

Да ли је сујеверје спојиво с библијским учењима?

ЈЕДАН новинар годину дана није путовао авионом јер му је један врач предсказао да ће погинути у авионској несрећи. Људи свих друштвених слојева, политичари, пословни људи, глумци, спортисти и студенти прибегавају празноверним поступцима. У време несигурности, стреса и забринутости, они сматрају да ће их ти поступци заштитити од опасности или им помоћи да остваре своје циљеве.

На многе облике сујеверја гледа се као на традиционалан и безопасан начин да се стекне психолошки ослонац. Антрополог Маргарет Мид запазила је следеће: „Сујеверје показује колико је јака наша жеља да се нешто обистини или да спречимо да се догоди нешто лоше. Осећај да ће се догодити нешто добро или да ћемо избећи неко зло пружа нам сигурност чак и ако нисмо сујеверни у потпуности.“ Ипак, они који желе да угоде Богу, треба да се запитају: ’Да ли је сујеверје спојиво с правим хришћанством?‘

Порекло сујеверја

Људе углавном муче разни страхови — страх од смрти, од непознатог и од онога што ће се десити након смрти — да набројимо само неке. Божји бунтовни противник, Сатана, одлучан је да подјарми људе и он подстиче у њима те страхове тиме што шири злобне лажи (Јован 8:44; Откривење 12:9). Он није једини који жели да одвоји људе од Бога. У Библији је Сатана назван ’владарем демона‘ (Матеј 12:24-27). Ко су демони? У Нојево време, многи анђели су се придружили Сатани у побуни против Бога и тако су себе начинили демонима. Од тада, они покушавају да утичу на људски ум. Сујеверје је једно од оруђа које користе (Постанак 6:1, 2; Лука 8:2, 30; Јуда 6).

Једна Сатанина лаж послужила је као основа за настанак сујеверја. То је веровање да нешто невидљиво и даље живи након смрти особе, враћа се и утиче на оне који су још увек живи. Али Библија каже: „Мртви нису свесни ничега.“ Она надаље каже да „нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости“ након смрти (Проповедник 9:5, 10).

’Одвратно је Јехови‘

Многи људи верују у Сатанине лажи. Али, пре много година, Бог је свом народу, Израелцима, дао јасна упутства у вези са сујеверјем. „Нека се код тебе не нађе нико“, каже његова Реч, „који гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Поновљени закони 18:10-12).

Нажалост, Израелци нису увек били послушни том упозорењу. На пример, у данима пророка Исаије, неки су веровали да треба да умилостиве ’бога Среће‘ како би имали добру жетву. Такво сујеверно веровање довело је до жалосних последица. Изгубили су Јеховино одобравање и благослов (Исаија 65:11, 12).

Јеховин став према сујеверју није се променио након оснивања хришћанства. Апостол Павле је подстицао сујеверне људе из Листре да се ’од тих испразних ствари обрате живом Богу, који је створио небо и земљу и море и све што је у њима‘ (Дела апостолска 14:15).

Ослобађање окова сујеверја

Постоји мноштво сујеверних поступака и сви они имају нешто заједничко — у њима нема никакве логике. Једна од лоших последица сујеверја јесте да наводи људе да за своја дела не преузимају одговорност, већ недаће које их погађају приписују злој срећи.

Ипак, многи су се ослободили окова сујеверја. Исус је рекао: „Упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32). Клементина из Бразила је била врачара 25 година и она је рекла: „Врачање је био мој једини извор прихода. Али оно што сам научила из Библије, ослободило ме је сујеверја.“ Заиста, редовно проучавање Библије и усрдна молитва Јехови Богу могу нам дати унутрашњу снагу. То нам може помоћи да сталожено и уравнотежено размишљамо како бисмо донели мудре одлуке које ће нас штитити од несреће и смањиће забринутост (Филипљанима 4:6, 7, 13).

У Библији стоји: „Шта имају заједничко светлост и тама? Надаље, у чему се слажу Христ и Велијал? [Сатана]?“ Према томе, прави хришћани се морају чувати сујеверја (2. Коринћанима 6:14-16).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ У кога су се уздали сујеверни Израелци у Исаијино време, уместо да се поуздају у Бога? (Исаија 65:11, 12)

◼ На шта је апостол Павле подстицао сујеверне особе из Листре? (Дела апостолска 14:15)

◼ Да ли је сујеверје спојиво с правим хришћанством? (2. Коринћанима 6:14-16)

[Слике на 10. страни]

Сујеверје пружа људима лажан осећај сигурности