Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како пронаћи праву религију?

Како пронаћи праву религију?

Како пронаћи праву религију?

’Ако постоји истина од Бога, зашто морам да трагам за њом?‘, питају се неки. ’Ако Бог има важну поруку за цело човечанство, зар је не би пренео довољно јасно, тако да је људи могу разумети одмах, без потребе за истраживањем?‘

БОГ сигурно може да уради тако нешто. Међутим, да ли је он одлучио да пренесе истину на такав начин?

Како Бог открива истину

Начин на који Бог саопштава своје поруке омогућава му да пронађе људе који искрено траже истину (Псалам 14:2). Осмотримо поруку коју је он пре много векова упутио преко пророка Јеремије. Та порука је била намењена Божјем непослушном народу и односила се на предстојеће разорење Јерусалима које ће извршити Вавилонци (Јеремија 25:8-11; 52:12-14).

Међутим, у истом периоду било је и других пророка који су тврдили да говоре у Божје име. Ананија је пророковао мир за Јерусалим. Његова порука је била потпуно другачија од оне коју је преносио Јеремија. Коме се онда у то време могло веровати — Јеремији или онима који су му противречили? (Јеремија 23:16, 17; 28:1, 2, 10-17).

Да би увидели ко говори истину, искрени Јудејци су морали да познају Јехову. Требало је да разумеју његове законе и начела, као и његов став према неисправном поступању. На тај начин, уверили би се да је истина оно што је Бог рекао преко Јеремије, наиме да се ’нико не каје због своје злоће‘ (Јеремија 8:5-7). Надаље, схватили би да то жалосно стање не наговештава ништа добро за Јерусалим и његове становнике (Поновљени закони 28:15-68; Јеремија 52:4-14).

Јеремијина пророчанства о ономе што ће задесити Јерусалим, обистинила су се. Вавилонци су разорили град 607. пре н. е.

Иако су те последице непослушности биле проречене вековима раније, било је потребно уложити труд да би се увидело да је дошао час да Бог предузме одређене кораке.

Да ли су људи препознали извор хришћанске поруке?

Шта се може рећи у вези са истином коју је објављивао Исус Христ? Да ли су сви препознали да његова порука потиче од Бога? Не. Иако је Исус био међу Израелцима, поучавао их и чинио чуда, већина његових слушалаца није разумела да је он проречени Месија — Христ, Помазаник.

Кад су га фарисеји питали када ће доћи Божје Краљевство, Исус им је одговорио: „Божје краљевство не долази тако да се може видети.“ Затим је додао: „Божје краљевство је међу вама“ (Лука 17:20, 21). Међу њима је био Владар кога је Бог изабрао, Исус! Али ти фарисеји су затворили очи пред чињеницом да он испуњава месијанска пророчанства и одбили су да га прихвате као ’Христа, Сина Бога живога‘ (Матеј 16:16).

Христови ученици који су у првом веку објављивали истину наишли су на сличну реакцију. Иако су они чинили чуда која су била показатељ да имају Божју подршку, већина људи није препознала истину (Дела апостолска 8:1-8; 9:32-41). Исус је својим следбеницима поверио задатак да ’стварају ученике од људи‘ тако што ће их поучавати. Захваљујући томе што су прихватили ту поуку и упознали библијска учења, они који су искрено тражили истину постали су верници (Матеј 28:19; Дела апостолска 5:42; 17:2-4, 32-34).

Исто је и данас. „Добра вест о краљевству“ сада се проповеда „по целом свету за сведочанство свим народима“ (Матеј 24:14). То дело се углавном не обавља на тако спектакуларан начин да ће сваки појединац на земљи препознати да та порука потиче од Бога. Па ипак, људи могу препознати истину од Бога и на њу се одазивају искрене особе које желе да му служе на начин који он одобрава (Јован 10:4, 27).

То што читате часопис који говори о Библији показује да сте вероватно особа која искрено трага за истином. Како можете доћи до закључка која религија поучава истини?

Делотворан приступ

У првом веку, апостол Павле се похвално изразио о неким житељима Верије због начина на који су реаговали када их је поучавао. Они нису одмах прихватили оно што је он говорио, али су га ипак с поштовањем саслушали. Из онога што су учинили након тога, можемо извући поуку.

Осмотримо како је то описано у Библији: „Ти Јудејци [из Верије] су имали племенитији став од оних у Солуну, јер су свим срцем примили реч и сваки дан истраживали Писма да виде је ли то тако. И тако су многи од њих постали верници“ (Дела апостолска 17:10-12). Према томе, они нису површно истраживали. Нису очекивали конкретне одговоре након само једног или два кратка разговора с Павлом.

Вреди запазити и да су Веријци „свим срцем примили реч“. То нам открива нешто о ставу с којим су приступили проучавању Светог писма. Они нису били лаковерни, али нису ни све унапред одбацили. Нису имали критички став према ономе што су чули од Павла, који им је преносио поруку од Бога.

Размислите и о следећем: Веријци су тада први пут чули за хришћанство. Све то им је звучало добро, можда и сувише добро да би било истинито. Ипак, нису сматрали да нема сврхе бавити се тиме, већ су пажљиво истраживали Свето писмо, проверавајући да ли је оно што им је Павле говорио истина. Запазите такође и то да су и у Верији и у Солуну они који су вршили такво темељно испитивање постали верници (Дела апостолска 17:4, 12). Они нису одустали и закључили да је немогуће пронаћи истину. Препознали су праву религију.

Како истина утиче на људе

Када особа пронађе истину, као Веријци, она жарко жели да то пренесе другима. Неки на то могу гледати с неодобравањем, сматрајући да би било скромније признати да и друге религије исто тако могу бити у праву. Међутим, библијска истина пружа уверење. Када је пронађе, човек више не сумња у то да је истину могуће упознати, нити сматра да све религије могу водити до спасења. Међутим, пут до истине почиње искреним истраживањем, за шта је неопходна понизност.

Јеховини сведоци су предузели такво истраживање. Из тог разлога они верују да су пронашли праву религију. Стога вас позивају да и сами истражите Свето писмо како бисте могли препознати припаднике праве религије. Иако је за то потребно много више од једноставног списка неких обележја, за почетак вам може помоћи оно што је о првим хришћанима речено у оквиру на овој страни.

Јеховини сведоци бесплатно проучавају Библију са заинтересованим особама. На тај начин и ви можете темељно испитати шта Библија заиста научава, што ће вам омогућити да препознате праву религију.

[Оквир на 9. страни]

Обележја праве религије

Осмотрите начин живота и учења хришћана у првом веку:

Ослањали су се на Божју Реч као водич у животу (2. Тимотеју 3:16; 2. Петрова 1:21)

Поучавали су да је Исус Божји Син, а не сам Бог и да је подређен Богу (1. Коринћанима 11:3; 1. Петрова 1:3)

Поучавали су да ће се умрли вратити у живот путем ускрсења које ће се одвијати у будућности (Дела апостолска 24:15)

Били су свима познати по љубави која је владала међу њима (Јован 13:34, 35)

Нису служили Богу независно, као појединци, већ су били организовани у скупштине и уједињени под вођством надгледника и једног водећег старешинства које је било подложно Исусу као Поглавару (Дела апостолска 14:21-23; 15:1-31; Ефешанима 1:22; 1. Тимотеју 3:1-13).

Ревно су проповедали да је Божје Краљевство једина нада за човечанство (Матеј 24:14; 28:19, 20; Дела апостолска 1:8)

[Слика на 7. страни]

Како су људи могли знати да је Јеремија прави пророк када су други износили сасвим другачије тврдње?

[Слике на странама 8, 9]

У првом веку, житељи Верије су слушали Павла а затим су истраживали Писма како би проверили да ли је оно што су чули од њега истина

[Слика на странама 8, 9]

Темељно проучавање Библије може вам помоћи да пронађете истину