Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко одређује која је права религија?

Ко одређује која је права религија?

Ко одређује која је права религија?

ИСУС је јасно указао на то да постоје облици обожавања које Бог не прихвата. Говорио је о ’лажним пророцима‘ и упоредио их с дрвећем које доноси безвредне плодове и које се ’сече и баца у ватру‘. Такође је рекао: „Неће свако ко ми говори: ’Господе, Господе‘, ући у небеско краљевство“ (Матеј 7:15-22).

Говорећи о некима који ће тврдити да су његови следбеници, Исус је рекао: „Тада ћу им рећи: Никад вас нисам познавао! Одлазите од мене, ви који чините безакоње“ (Матеј 7:23). Надаље, обраћајући се верским вођама свог времена, Исус је рекао да се на њих односе следеће речи које је Бог упутио отпадничким Израелцима: „Узалуд ме обожавају, јер су учења која научавају људске заповести“ (Марко 7:6, 7).

Очигледно је да Бог и његов Син не одобравају све облике обожавања. Према томе, није све што људи раде тврдећи да служе Богу у складу с његовом вољом. Да ли то значи да само једна религија поучава истини? Зар Бог не би могао да користи неке религије, а друге да одбаци? Или, као друга могућност, зар не би могао да прихвата и одбацује обожавање појединаца који припадају различитим религијама без обзира на то шта оне научавају?

Апостол Павле је под Божјим надахнућем написао: „Подстичем вас, браћо, именом нашег Господа Исуса Христа, да сви једно говорите и да међу вама не буде подела, него да будете потпуно уједињени истим умом и истим начином размишљања“ (1. Коринћанима 1:10). Библија такође подстиче хришћане: „Будите сложни у размишљању и имајте исту љубав, будите једнодушни, једнако размишљајте“ (Филипљанима 2:2).

Тамо где влада такво јединство резултат је заправо једна религија. У складу с тим, Библија каже да постоји „један Господ, једна вера, једно крштење“ (Ефешанима 4:4, 5).

Шта нам Библија открива

Садржај Божје Речи показује да горњи закључак има чврст библијски темељ. Истражујући оно што је у њој записано, сазнаћете да је Бог у опхођењу са својим народом увек користио једну религију. На почетку људске историје Бог је као своје представнике користио патријархе, то јест поглаваре породица. Неки од истакнутих патријарха били су Ноје, Аврам (Аврахам), Исак и Јаков (Постанак 8:18-20; 12:1-3; 26:1-4; 28:10-15).

Јаковљеви потомци су постали робови у Египту. Тамо су били изложени тешком угњетавању, али је упркос томе њихов број нарастао на милионе. Бог их је избавио из ропства и на чудесан начин их провео кроз Црвено море. Затим их је усвојио као свој народ и дао им законе преко Мојсија као посредника. Они су постали древна нација Израел, Божји народ (Излазак 14:21-28; 19:1-6; 20:1-17).

Вреди запазити да Бог није одобравао обожавање народа који су живели у близини Израела. У ствари, он је кажњавао свој народ када су одступали од његових закона и прихватали такво обожавање (Левитска 18:21-30; Поновљени закони 18:9-12).

Шта је требало да ураде припадници других народа који су желели да обожавају правог Бога? Они су најпре морали да напусте криву религију којој су до тада припадали и да се затим придруже Израелцима у обожавању Јехове Бога. Многи од њих су стекли Божје одобравање и постали су његове верне слуге. Међу њима су биле жене, као што су Хананка Рава и Моавка Рута, затим мушкарци, као што су Хетејин Урија и Етиопљанин Авдемелех, и групе људи, као што су Гаваоњани. * Израелски краљ Соломон упутио је усрдну молитву за све оне који су се, попут њих, придружили Божјем народу у служењу правом Богу (2. Летописа 6:32, 33).

Након што је Исус дошао на земљу

Касније, након што је Исус дошао на земљу, права религија је утемељена на његовим учењима и Божја намера је била откривена на упечатљив начин. С временом су праве Божје слуге биле назване хришћанима (Дела апостолска 11:26). Према томе, Јевреји који су желели да врше Божју вољу морали су да напусте дотадашња веровања и обичаје. Они нису имали могућност избора између две религије нити су могли да служе Богу засебно, као појединци. Као што смо видели из Божје Речи, праве Божје слуге су биле уједињене у ’једној вери‘ (Ефешанима 4:4, 5).

Замисао да Бог у опхођењу са човечанством користи само једну религију некима може изгледати екстремно и неприхватљиво. Па ипак, тај закључак је у складу с Библијом. То су увидели многи људи који су раније служили Богу на неки свој начин. Они су се придружили правим Јеховиним слугама и свака почетна несигурност уступила је место великим благословима и радости. На пример, у Библији се говори о једном Етиопљанину који је прихватио хришћанство. Након што се крстио, он је „радосно продужио својим путем“ (Дела апостолска 8:39).

Свако ко данас прихвати праву религију и живи у складу с њом примиће сличне благослове. Али, будући да постоји толико много религија, како можемо знати која од њих је права?

[Фуснота]

^ О онима који су овде поменути можете читати у следећим библијским извештајима: Исус Навин 2:1-7; 6:22-25; Рута 1:4, 14-17; 2. Самуилова 11:3-11; Јеремија 38:7-13 и Исус Навин 9:3-9, 16-21.

[Слика на 5. страни]

Шта ће се догодити са религијом која доноси безвредне плодове?