Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У анкети која је спроведена у Сједињеним Државама „29 посто мушкараца изјавило је да су имали сексуалне односе са 15 или више жена у свом животу, док је 9 посто жена рекло да су имале односе са 15 или више партнера у животу“ (ЦЕНТАР ЗА КОНТРОЛУ И ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ, САД)

У Грчкој је „62 посто деце млађе од 16 година признало да су скидали са Интернета порнографски материјал помоћу мобилних телефона“ (ELEFTHEROTYPIA, ГРЧКА)

У Великој Британији 82 посто анкетираних људи гледа на „религију као на узрок подела и напетости“ (THE GUARDIAN, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Главобоља која је трајала 64 године

Једна Кинескиња је коначно када су јој доктори из главе уклонили метак дуг три центиметра открила узрок „непрестане“ главобоље од које је патила више од 60 година. Та жена је задобила повреду главе када је имала 13 година током јапанске инвазије на једно кинеско село у провинцији Сињи у септембру 1943. године. Нико није могао да замисли шта је узрок њених главобоља. Када су главобоље постале све учесталије, на рендгенском снимку откривен је метак, извештава новинска агенција Синхуа. Та жена сада има 77 година и извештено је да се „добро осећа“.

Дуговечни кит

Када су ловци, староседеоци са Аљаске, убили једног гренландског кита 2007, пронашли су врх и делиће харпуна који су били забодени у њему. Установљено је да су то „делови харпуна који је произведен у Њу Бедфорду [Масачусетс, САД] крајем 1800-их“, речено је у новинама The Boston Globe. Ти харпуни су убрзо престали да се користе због чега историчари из Музеја китоловства у Њу Бедфорду сматрају да је тај кит повређен харпуном „између 1885. и 1895. године“. Према томе, он је био стар најмање 115 година када је убијен. Ово откриће, каже се у тим новинама, пружа „још један доказ у прилог вишегодишњем веровању да је гренландски кит један од најдуговечнијих сисара на планети, и да може доживети и 150 година“.

Фосилни остаци једне кишне шуме

Геолози су пронашли испод земљине површине огромну фосилизовану кишну шуму у којој се налази велики број изумрлих биљака, од којих су неке биле високе више од 40 метара. Та јединствена шума налази се у тунелима једног рудника угља у Илиноису, у САД. Научници верују да је она пропала у земљу услед неког катастрофалног земљотреса. „Она је заиста задивљујућа“, каже Бил Димишел, вођа истраживачког тима који је известио о том проналаску. „Можемо да донекле дочарамо како је изгледала та шума, баш као да смо ходали кроз њу.“

Потрага за квалитетним вином

Велики број људи путује у Македонију, бившу југословенску републику „у потрази за квалитетним вином које су оставиле... савезничке трупе током Првог светског рата“, извештава се у енглеском издању новина Kathimerini. Ти посетиоци углавном долазе из Француске и са собом носе карте да би открили и претражили напуштене војне магацине. Сва вина која се још увек тамо налазе стара су најмање 90 година, и према том извештају „добро очувана боца вина може се продати... и за 2 000 евра“. Мештани који су пронашли вино и коњак кажу да „никада нису пробали нешто боље“.