Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У протеклих шест година, ’у Сједињеним Државама убијено је скоро 100 000 људи‘ (THE NEW YORK TIMES, САД)

Једна мрежа на Интернету је обрисала личне податке 29 000 осуђиваних сексуалних напасника који су користили услуге те мреже. ’Појава огромног броја сајтова с личним подацима сексуалних напасника изискивала је да се нешто уради‘, рекао је државни тужилац Конектиката, Ричард Блументал (REUTERS NEWS SERVICE, САД)

„Кина има озбиљан недостатак имена... Анкета на нивоу државе показала је да је у 2006. години на око 85 посто... Кинеза од 1,4 милијарде становника постојало само 100 презимена“ (CHINA DAILY, КИНА)

На сваки пређени километар, „мотоциклисти имају 32 пута већу шансу да погину“, у саобраћајном удесу од путника у колима (UC BERKELEY WELLNESS LETTER, САД)

Јеховини сведоци регистровани у Турској

Јеховини сведоци у Турској су 31. јула 2007. године примили званично обавештење да су регистровани као религиозно правно тело. Такав статус им омогућава да купују и поседују имовину, изнајмљују места за састајање, примају донације и да бране своја законска права уколико је то потребно.

Интернет „умањује сметње“

У саопштењу за јавност, једна немачка агенција се хвалила да њен сајт који пружа услуге проналажења партнера за прељубу користи 310 000 људи и да се свакодневно пријављује 1 000 нових корисника. Та агенција се поноси тиме што нуди ванбрачне везе уз „100 посто анонимности“. Један од директора је рекао: „Интернет омогућује анонимност, што умањује сметње“ и „олакшава успостављање директног и отвореног контакта“. Други директор је изразио уверење да ће Интернет допринети томе да прељуба постане још раширенија.

Проблематични фосилни остаци

Научници често описују последње „фазе еволуције човека“ као развијање од Homo habilis (спретан човек) до Homo erectus (усправан човек), а затим до „савременог човека“, то јест Homo sapiens (човек обдарен разумом). Међутим, два фосилна остатка која су пронађена недалеко један од другог у Кенији, открила су научницима да су Homo habilis и Homo erectus, који се сматрају људским прецима, живели у исто време. „Чињеница да су живели у истом периоду онемогућује претпоставку да је Homo habilis еволуирао у Homo erectus“, каже Мив Ликиј, један од аутора извештаја.

Лошије време током викенда?

Многи Немци сматрају да је преко викенда време лошије него радним данима. Резултати једне анализе временских услова у различитим деловима Немачке током 15 година могли би да потврде њихове претпоставке као тачне, извештава се у новинама Der Spiegel. Најтоплији дан је среда, а најхладнији субота. Суботом падне 15 посто више кише и 10 посто чешће него понедељком, који је најсувљи дан. Уторак има у просеку 15 минута више сунчаних интервала у односу на суботу. Метеоролози претпостављају да зрачење које човек проузрокује преко недеље достиже врхунац викендом и оно одбија сунчеву светлост и утиче на формирање облака јер се стварају додатне честице које се кондензују.