Пређи на садржај

Пређи на садржај

Последњи дани када?

Последњи дани када?

Последњи дани када?

„ОЧЕКУЈЕМО да ће за нешто више од милијарду година Земља постати спржена, неплодна пустиња. Тешко је замислити да би вишећелијски организми могли да опстану у тим условима“, писало је недавно у часопису Sky & Telescope. Откуд такво предвиђање? „Сунце ће бити све врелије, услед чега ће океани прокључати а континенти бити спржени“, наводи се у часопису Astronomy. У истом чланку је речено и следеће: „Овај апокалиптични сценарио није само неугодна истина — то је исход који не можемо избећи.“

Међутим, Библија каже: ’[Бог] је утврдио земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност‘ (Псалам 104:5). Можемо бити сигурни у то да Створитељ наше планете може такође да обезбеди њено трајно постојање. У ствари, он ју је „обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18). Међутим, Бог није намеравао да земља буде настањена злим, смртним људима и зато је одредио време када ће путем Краљевства које се спомиње у Данилу 2:44 обновити своју власт над њом.

Исус је проповедао о Божјем Краљевству. Говорио је о времену када ће судити свим народима и појединцима. Упозорио је на невољу која ће бити већа од свих које су се икада десиле. Такође је указао на знак чија ће различита обележја бити показатељ да је близу крај данашњег поретка (Матеј 9:35; Марко 13:19; Лука 21:7-11; Јован 12:31).

Чињеница да је о тим збивањима говорила важна особа као што је Исус, навела је многе да се позабаве том темом. Када ће се ти догађаји одиграти? Проучавајући библијска пророчанства и хронологију, неки су настојали да утврде када би тачно могао доћи крај. Међу њима је био и сер Исак Њутн, математичар из 17. века, који је открио закон гравитације и утемељио диференцијални рачун.

Исус је рекао својим ученицима: „Није ваше да знате времена или раздобља која Отац има у својој власти“ (Дела апостолска 1:7). Говорећи о ’знаку своје присутности и свршетка овог поретка‘, Исус је рекао: „О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:3, 36). А након што је упоредио уништење злих људи у Нојево време с уништењем које ће се одиграти током ’присутности Сина човечјег‘, пружио је савет: „Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ“ (Матеј 24:39, 42).

Према томе, иако нам није откривено када ће тачно доћи крај „овог поретка“, „знак“ који је Исус дао помоћи ће нам да препознамо период који се у Библији назива „последњим данима“ (2. Тимотеју 3:1). То је време када морамо ’бити будни‘ да бисмо ’успели умаћи свему ономе што треба да се догоди‘ (Лука 21:36).

Пре него што је указао на обележја тог знака, Исус је упозорио: „Пазите да не будете заведени! Јер многи ће доћи у моје име и говорити: ’Ја сам Христ‘, и ’Време се приближило.‘ Не идите за њима. И кад чујете за ратове и немире, не плашите се. Јер то мора најпре да се догоди, али неће одмах доћи крај“ (Лука 21:8, 9).

Шта је знак?

Говорећи о условима који ће владати током последњих дана, Исус је рекао: „Устаће народ на народ, и краљевство на краљевство. И биће снажних земљотреса и по разним местима биће пошасти и глади. Биће застрашујућих призора и великих знакова с неба“ (Лука 21:10, 11). Такође је додао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Догађаји које је Исус споменуо — ратови, земљотреси, пошасти, глади — неће сами по себи представљати ништа ново. Они се дешавају још од ране историје човечанства. Међутим, у овом случају разлика је у томе што се сви одвијају током једног периода.

Запитајте се: ’У ком се раздобљу истовремено одвијају сви догађаји споменути у Јеванђељима?‘ Од 1914. године људи су сведоци страховитих светских ратова и великих земљотреса с трагичним последицама, као што су цунамији. Болести попут маларије, шпанске грознице и сиде однеле су много живота, а милиони људи гладују и умиру јер немају довољно хране. Свет је преплављен страхом од тероризма и оружја за масовно уништење. Такође, широм света Јеховини сведоци проповедају добру вест о Божјем небеском краљевству. Сви ти догађаји се одвијају баш као што је Исус прорекао.

Осим тога, треба имати на уму речи апостола Павла: „Ово знај: у последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога, и наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети“ (2. Тимотеју 3:1-5). Да, „нарочито тешка времена“ обележена све раширенијим безакоњем, безбожношћу, окрутношћу и насиљем које је узроковано користољубљем потресаће целу планету. *

Али, да ли ће можда ти „последњи дани“ који претходе крају наступити тек у будућности? Постоје ли још неки докази који указују на њихов почетак?

Када ће почети „време краја“?

Након што је пророк Данило имао прилику да види неке догађаје који ће се одвијати у далекој будућности, било му је речено: „У то време [„време краја“ из Данила 11:40] устаће Михаило [Исус Христ], велики кнез који стоји помажући синовима твога народа“ (Данило 12:1). Шта ће Михаило урадити?

У књизи Откривење говори се о времену када ће Михаило предузети акцију као краљ. У њој се каже: „На небу је избио рат: Михаило и његови анђели борили су се са змајем. А борио се и змај и његови анђели, али није победио. И за њих више није било места на небу. И био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели. Зато веселите се, небеса, и ви који пребивате на њима! Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:7-9, 12).

Библијска хронологија показује да ће након те битке, када Сатана и његови демони буду збачени с неба, на земљи уследити велике невоље јер ће Ђаво бити гневан због тога што зна да му је остало мало времена да влада светом. Његов гнев ће бити све већи током последњих дана док не буде коначно поражен у Божјем рату, Армагедону (Откривење 16:14, 16; 19:11, 15; 20:1-3).

Након што је споменуо исход те небеске битке, апостол Јован је објавио: „И чуо сам јак глас на небу како говори: ’Сада је настало спасење и моћ и краљевство нашег Бога и власт његовог Христа, јер је збачен тужитељ наше браће, који их је дан и ноћ оптуживао пред нашим Богом!‘“ (Откривење 12:10). Да ли сте запазили да се у овом стиху говори о успостављању Краљевства којим влада Христ? Да, то небеско Краљевство је успостављено 1914. године. * Међутим, као што се указује у Псалму 110:2, Исус ће владати ’међу својим непријатељима‘ све док Божје Краљевство не буде имало потпуну власт на земљи као и на небу (Матеј 6:10).

Занимљиво је да је анђео који је описао пророку Данилу будуће догађаје такође рекао: „А ти, Данило, затвори ове речи и запечати књигу до времена краја. Многи ће претраживати и право знање ће се умножити“ (Данило 12:4). Ове речи представљају још један доказ да се налазимо у ’времену краја‘. Значење тих пророчанстава већ је откривено и сада се обзнањује широм света. *

Када ће се „последњи дани“ завршити?

У Библији се не спомиње колико ће тачно трајати последњи дани. Али стање у свету ће бити све горе како се буде приближавао крај Сатанине владавине. Апостол Павле је упозорио да ће ’зли људи и варалице напредовати од зла на горе. Заводиће друге, а и сами ће бити заведени‘ (2. Тимотеју 3:13). Говорећи о ономе што предстоји, Исус је рекао да ће „ти дани бити дани невоље какве није било од почетка света, који је Бог створио, па све до тада, и какве више неће бити. И кад Јехова не би скратио те дане, нико се не би спасао. Али због изабраних, које је он изабрао, скратиће те дане“ (Марко 13:19, 20).

Међу догађајима који предстоје су „велика невоља“ и Армагедон, као и спречавање Сатане и његових демона да надаље утичу на земљу (Матеј 24:21). „Бог, који не може да лаже“, даје нам чврсто обећање да ће се све то обистинити (Титу 1:2). Армагедон и бацање Сатане у бездан уследиће као резултат Божје интервенције.

Апостол Павле нам је под надахнућем открио шта ће тачно претходити том предстојећем уништењу које ће Бог спровести. Говорећи о „временима и раздобљима“, он је написао: „Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи. Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘, тада ће их изненада задесити уништење као порођајни болови трудну жену, и неће умаћи“ (1. Солуњанима 5:1-3). Овде се не спомиње шта ће довести до те лажне објаве ’мира и сигурности‘ и само ће време то показати, али она неће спречити долазак Јеховиног дана суда. *

Ако смо уверени да ће се ова пророчанства испунити, оно што смо сазнали треба да нас подстакне да нешто предузмемо. У ком смислу? Петар одговара: „Пошто ће се то све тако распасти, нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу, док очекујете и имате на уму Јеховин дан!“ (2. Петрова 3:11, 12). Па ипак, можда се питате: ’Како ми то може користити?‘ Одговор на то питање биће пружен у следећем чланку.

[Фусноте]

^ Додатни докази да живимо у „последњим данима“ могу се наћи у издању Пробудите се! од априла 2007, стране 8-10, као и у издањима Стражарске куле од 15. септембра 2006, стране 4-7 и од 1. октобра 2005, стране 4-7; издали Јеховини сведоци.

^ За појединости у вези с библијском хронологијом видети стране 215-218 у књизи Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.

^ Видети књигу Обрати пажњу на Данилово пророчанство! и Годишњак Јеховиних сведока за 2008, стране 31-39; издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 5. страни]

Исус је рекао да само бог зна ’тај дан и час‘

[Слика на 4. страни]

Сер Исак Њутн

[Извор]

© A. H. C./age fotostock

[Слике на 7. страни]

Обележја знака који је Исус дао јасно се виде од 1914.

[Извори]

© Heidi Bradner/Panos Pictures

© Paul Smith/Panos Pictures