Пређи на садржај

Пређи на садржај

Последњи дани чега?

Последњи дани чега?

Последњи дани чега?

ДА ЛИ сте икада чули како неко каже: „Живимо у последњим данима“? Да ли сте били у недоумици, питајући се шта то значи?

Изрази „последњи дани“ и „време краја“ односе се на период који је описан у Библији још у далекој прошлости (2. Тимотеју 3:1; Данило 12:4). Пре више од 2 500 година, пророк Данило је у визијама видео смену светских сила и њихове међусобне сукобе који ће се одигравати до „времена краја“. Речено му је да ће значење тих визија бити откривено у то време (Данило 8:17, 19; 11:35, 40; 12:9). Данило је такође забележио: „У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

Исус Христ је указао на „крај“ када је одговарао на питање о ’знаку своје присутности и свршетка овог поретка‘ (Матеј 24:3-42). По свему судећи, и Данило и Исус су говорили о коначном исходу — о драматичној промени која ће утицати на људе који живе или су живели на нашој планети. Данило је писао о крају свих људских владавина. Исус је говорио о ’свршетку овог поретка‘.

Да ли треба да нас занима значење последњих дана? Свакако. Сви људи треба да буду заинтересовани за то јер ће тај период утицати на цело човечанство. Упркос томе, многи ово питање не схватају озбиљно. Библија је прорекла: „У последњим данима појавиће се ругачи, који ће се ругати и поступати по својим жељама и говориће: ’Где је та његова обећана присутност? Откада су наши праочеви помрли, све стоји као што је било од почетка стварања‘“ (2. Петрова 3:3, 4). Управо тако, данас неки сматрају да се историја само понавља и да ће се живот, овакав какав је, наставити својим током бесконачно.

Да ли постоје докази да заиста живимо у периоду који се у Библији назива последњим данима? Хајде да погледамо.