Пређи на садржај

Пређи на садржај

Последњи дани шта затим следи?

Последњи дани шта затим следи?

Последњи дани шта затим следи?

НЕКИ људи се плаше и саме помисли на ’последње дане‘ (2. Тимотеју 3:1). Све што могу да замисле су тешка времена пуна невоља. Зашто је онда током векова толико много људи с радошћу ишчекивало тај период? Зато што последњи дани такође наговештавају долазак бољих времена.

Примера ради, сер Исак Њутн је био уверен да ће након времена краја у свету наступити ново раздобље мира и благостања под Хиљадугодишњом владавином Божјег Краљевства. Сматрао је да ће се тада испунити пророчанства из Михеја 4:3 и Исаије 2:4: „Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању.“

Када је говорио о времену краја, Исус је подстакао своје следбенике да имају позитиван став. Након што је указао на недаће, тескобне бриге и страх који ће владати током те велике невоље, он је рекао: „Кад све то почне да се збива, усправите се и подигните главу, јер се приближава ваше избављење“ (Лука 21:28). Избављење од чега?

Шта Бог обећава

Ратови, грађански сукоби, криминал, насиље и глад само су неке од невоља које данас погађају човечанство и уносе страх и стрепњу у животе милиона људи. Да ли сте и ви доживели нешто од тога? Запазите шта Бог обећава:

„Још мало, и злога више неће бити... Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11).

„Мој ће народ живети у мирним местима, у сигурним пребивалиштима, у почивалиштима где их нико неће узнемиравати“ (Исаија 32:18).

„[Јехова] прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује“ (Псалам 46:9).

„Свако ће седети под својом лозом и под својом смоквом и нико их неће плашити“ (Михеј 4:4).

„На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16).

„А ко мене слуша, спокојан ће бити и мирно ће живети, зла се не бојећи“ (Пословице 1:33).

Чак и ако живимо тамо где су услови за живот релативно добри, над свима нама се надвија сенка болести и смрти. У Божјем новом свету ни њих неће бити. То значи да ћемо моћи да се радујемо поновном сусрету са својим вољенима који су умрли. Запазите шта Библија каже:

„Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24).

„[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:4).

„Као последњи непријатељ биће уништена смрт“ (1. Коринћанима 15:26).

„Долази час у који ће сви који су у гробовима чути [Исусов] глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29).

Апостол Петар је све то лепо сажео на следећи начин: „По његовом обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. Петрова 3:13). Да би у свету владала праведност, неопходно је да буду уклоњени сви они који би нарушавали такво стање. Исто важи и за данашње нације, које често проузрокују сукобе и крвопролиће себично тежећи за остварењем својих интереса. Све земаљске власти биће замењене влашћу Божјег Краљевства под Исусом Христом. У погледу његове владавине, дато нам је следеће уверење: „Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја на Давидовом престолу и у његовом краљевству, да се утврди и утемељи на правди и праведности, од сада па довека. То ће учинити ревност Јехове над војскама“ (Исаија 9:7).

И ви се можете радовати оваквој будућности, јер нам Библија пружа следеће уверење: „[Бог] жели да се све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тимотеју 2:4). Немојте оклевати. Стеците знање које води ка вечном животу (Јован 17:3). За почетак, слободно се обратите издавачима овог часописа и искористите могућност да бесплатно проучавате Библију.

[Слике на странама 8, 9]

И ви се можете радовати вечном животу у миру и савршеном здрављу у предстојећем Рају на земљи