Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта Бог очекује од нас?

Шта Бог очекује од нас?

Гледиште Библије

Шта Бог очекује од нас?

БРЗ темпо живота поставља нам много захтева. Понекад је потребно доста труда да испунимо све своје обавезе. Ипак, треба да задржимо на уму да је живот дар од Бога (Псалам 36:9). Колико времена и снаге Бог очекује да му посветимо? Разуман библијски одговор на то питање заиста је утешан.

Исус је знао боље од било кога шта његов Отац очекује од људи (Матеј 11:27). Када су га питали која је највећа заповест, Исус је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Марко 12:30). Шта то значи? Да ли је то превелик захтев?

Шта подразумева љубав према Богу свом душом

Када размишљамо о безграничној доброти коју Бог показује према нама, наша љубав према њему расте. Уколико га волимо свом душом, бићемо подстакнути да му дајемо најбоље у сваком погледу. Моћи ћемо да кажемо исто што и један библијски писац који се питао: „Како да узвратим Јехови за сва добра која ми је учинио?“ (Псалам 116:12). Како таква љубав према Богу утиче на начин на који располажемо својим временом?

Библија не поставља захтев колико сати недељно треба да посветимо обожавању Бога. Међутим, она нам открива које активности треба да буду на првом месту у нашем животу и зашто. На пример, Исус је научавао да је пресудни корак који води до ’вечног живота‘ упознавање Бога (Јован 17:3). Такође је рекао да његови следбеници треба да помажу онима који не познају Бога да добију живот тако што ће им говорити о Богу (Матеј 28:19, 20). Библија нас такође подстиче да се редовно састајемо са суверницима да бисмо обновили духовну снагу и међусобно се охрабрили (Јеврејима 10:24, 25). За све је то потребно време.

Да ли Бог очекује од нас да будемо фанатици — да у животу радимо само оно што је повезано са обожавањем њега? Ни у ком случају! Потребно је и да обављамо свакодневне активности. Поглаварима породица се у Библији каже да треба да брину о својој породици: „Заиста, ако се неко не брине за своје, а нарочито за своје укућане... гори је од неверника“ (1. Тимотеју 5:8).

Бог је створио човека тако да ужива у животу. Стога је сасвим прикладно проводити време с породицом и пријатељима, уживати у добром оброку или у неком виду здраве разоноде. Краљ Соломон је записао: „Сазнао сам да за њих нема ништа боље него да се радују и да чине добро за живота свога, и да сваки човек једе и пије и ужива у добру од свег труда свога. То је дар од Бога.“ (Проповедник 3:12, 13).

Јехова је такође свестан људских граница, „памти да смо прах“ (Псалам 103:14). У Библији се признаје да нам је неопходан добар одмор. Након што су неко време били веома заузети, Исус је позвао своје ученике да ’пођу с њим на једно осамљено место и мало се одморе‘ (Марко 6:31).

Према томе, Бог жели да имамо уравнотежен живот с много различитих активности. Међутим, све оно што радимо — било да је директно повезано с нашим обожавањем Бога или не — треба да одражава нашу љубав према Богу свом душом. У Библији стоји следећи савет: „Било да једете, било да пијете, било да нешто друго чините, све на Божју славу чините“ (1. Коринћанима 10:31).

Постављање приоритета на исправан начин

Да ли делује нереално или недостижно да обожавање Бога ставимо на прво место у животу? Истина је да удовољавање Божјим захтевима подразумева промене — чак и жртве — када је у питању коришћење времена. Али наш Створитељ који нас воли сигурно од нас неће тражити нешто немогуће. У ствари, он нам на много начина помаже да вршимо његову вољу. Ако се ослањамо на „снагу коју даје Бог“, ми можемо успети (1. Петрова 4:11).

Можда ће бити мало стресно да прилагодимо свој распоред како бисмо у њега укључили духовне активности. Потребно је често разговарати с Јеховом Богом „који слуша молитве“ (Псалам 65:2). У молитви можемо изразити сваку своју забринутост знајући да „он брине за вас“ (1. Петрова 5:7). Краљ Давид се молио: „Научи ме да вршим вољу твоју, јер си ти Бог мој“ (Псалам 143:10). Према томе, можемо молити Бога да нам помогне да начинимо неопходне промене у свом животу.

У Библији се налази срдачан позив: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8). Кад чинимо оно што Бог одобрава, као што је проучавање Библије и посећивање хришћанских састанака, приближавамо се Богу. За узврат, он ће нам дати снаге да можемо и даље напредовати у томе.

Говорећи о труду који је уложила у постављању приоритета, Јелена која проучава Библију с Јеховиним сведоцима каже: „То ми није било лако.“ Али, она додаје: „Када сам почела да присуствујем састанцима, стекла сам снагу да применим оно што Библија налаже. Стална подршка других такође ми је помогла.“ Додатну мотивацију пружају нам користи које имамо док служимо Богу. (Ефешанима 6:10). Јелена запажа: „Мој однос с мужем се побољшао и сада на бољи начин дисциплинујем своју децу.“

Упркос притиску који намеће савремени начин живота, Јеховин моћан свети дух јача нас и мотивише да преиспитамо приоритете и ’искупимо време‘ да служимо Богу (Ефешанима 3:16; 5:15-17). Исус је рекао: „Оно што је људима немогуће, Богу је могуће“ (Лука 18:27).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Зашто Божја воља треба да нам буде на првом месту у животу? (Псалам 116:12; Марко 12:30)

◼ Шта Бог очекује од нас да радимо? (Матеј 28:19, 20; Јован 17:3; Јеврејима 10:24, 25)

◼ Како можемо поставити приоритете на исправан начин да бисмо удовољили Богу? (Ефешанима 5:15-17; Јаков 4:8)

[Слика на 20. страни]

Удовољавање Богу захтева равнотежу