Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будућност у коју се можемо поуздати!

Будућност у коју се можемо поуздати!

Будућност у коју се можемо поуздати!

Стигли сте до места где се пут рачва. На једној страни је знак с натписом: „Градите своју будућност на темељу људских обећања.“ Знак на другој страни позива: „Уздајте се у Бога и његово Краљевство.“ Којим од ова два пута ћете кренути?

МУДРО је уздати се у Бога. Он нам каже: „Ко мене слуша, спокојан ће бити и мирно ће живети, зла се не бојећи“ (Пословице 1:33). Ми слушамо нашег Створитеља тако што живимо у складу с библијским учењима, знајући да се можемо потпуно ослонити на њих (2. Тимотеју 3:16). Да ли постоје чврсти разлози за такво поуздање? Наравно! Примера ради, у другом чланку из ове серије видели смо да само Библија тачно објашњава зашто људи нису у стању да успешно владају сами собом. Зар се не слажете да је оно што Библија каже реално?

Иста тачност се огледа и у библијским пророчанствима. На пример, Библија је прорекла да ће у овим „последњим данима“ владати тешки услови. Очевици смо догађаја који представљају испуњење тих речи (Матеј 24:3-7; 2. Тимотеју 3:1-5). Библија је чак прорекла да ће људи штетно утицати на саму планету. У Откривењу 11:18 се каже да ће Бог ’уништити оне који земљу уништавају‘.

Пре око 2 000 година, када су ове речи биле записане, нико не би могао ни да замисли појаве као што су загађење ваздуха, мора и земље, глобално загревање и масовно изумирање биљних и животињских врста услед људске активности. Али то сада није незамисливо! Очигледно је да Бог увек говори истину. Свака појединост из његове писане Речи увек се испунила * (Титу 1:2; Јеврејима 6:18). У ствари, Божје име је гаранција да ће се његова реч испунити.

Име у које се можемо поуздати

Баш као што потпис чини један документ правоснажним, Божје име — Јехова — пружа гаранцију да ће се испунити сва обећања записана у Библији. * „У свето име његово [се] уздамо“, рекао је један од писаца Библије који је у многим приликама осетио Божју љубав и бригу (Псалам 33:21; 34:4, 6).

Повезујући Божје име с његовом очинском бригом, у Пословицама 18:10 се каже: „Јака је кула име Јеховино. У њу бежи праведник и налази заштиту.“ Нешто слично стоји и у Римљанима 10:13: „Свако ко призове Јеховино име биће спасен.“ Наравно, Божје име није нека амајлија која пружа заштиту од зла. Спасење долази од Бога, а они који призивају његово име, као што се каже у овом стиху, чине то јер се безусловно уздају у њега. Они знају да је Јехова свим својим поступцима доказао да је достојан поверења. У Псалму 91:14 записане су његове следеће речи: „Зато што ми је привржен, избавићу га. Заштитићу га јер познаје име моје.“

Запитајте се: ’У кога се уздам — у Бога или у човека?‘ Јеховини сведоци су се определили за Бога и његово Краљевство. Они то нису учинили зато што су заслепљени осећањима нити зато што су лаковерни, већ на основу чврстог уверења које се темељи на добром познавању Библије (Јеврејима 11:1; 1. Јованова 4:1). Будући да је тако, они се не плаше будућности већ се ’радују у нади‘ која стоји пред њима. Зато вас позивају да и ви развијете исто оптимистично гледиште (Римљанима 12:12).

[Фусноте]

^ Видети посебно издање овог часописа од новембра 2007, које се бави питањем „Да ли је Библија заиста поуздана?“

^ Видети пропратни оквир „Име и гаранција“.

[Истакнути текст на 9. страни]

Баш као што потпис чини један документ правоснажним, Божје име служи као гаранција да ће се испунити сва обећања записана у Библији

[Оквир на 9. страни]

ИМЕ И ГАРАНЦИЈА

Божје име, Јехова, не указује само на његов идентитет. * Како то? Његово име значи „Он проузрокује да постане“. Једноставно речено, Бог има љубав, моћ и мудрост да постане што год он сматра да је неопходно да би остварио своју намеру и испунио своју реч. На пример, он може постати Спаситељ праведних, Уништитељ злих, Бог који слуша молитве или Отац пун љубави — све што изабере да постане.

„Ја [сам] Бог“, каже Јехова. „Ја од почетка јављам шта ће на крају бити... Ја кажем: ’Моја намера ће се остварити и учинићу све што желим‘“ (Исаија 46:9, 10). Због тога што увек поступа у складу са својим принципима и због тога што је укључено његово име, то јест добар глас, његова писана Реч ће се сигурно испунити. „Бог није човек да лаже“ (Бројеви 23:19).

[Фуснота]

^ Име Јехова се разликује од титула Свемоћни, Створитељ, Бог и Господ. Оно се у изворном тексту Светог писма појављује око седам хиљада пута. Бог је сам себи дао то име. У Изласку 3:15 стоји: „Јехова... то је моје име довека.“