Пређи на садржај

Пређи на садржај

Могу ли људи обезбедити срећну будућност?

Могу ли људи обезбедити срећну будућност?

Могу ли људи обезбедити срећну будућност?

Управо сте се уселили у лепу, нову кућу. Делује веома стабилно и баш је онаква какву сте одувек желели. Будућност вам се смеши! Али, за само неколико година примећујете да кућа има озбиљне недостатке у конструкцији и мора да се сруши. То вас тешко погађа. Али нисте једини — и друге куће у вашем крају имају исте недостатке. Спроведена је истрага која показује да су узрок проблема пропусти током пројектовања и оштећене цигле.

ПОПУТ те куће, човечанство се суочава с озбиљним проблемима. Упркос безбројним друштвеним и политичким експериментима и задивљујућим научно-техничким достигнућима, чини се да су темељи друштва озбиљно уздрмани. У многим земљама су безакоње и анархија већ постали део свакодневице. Да ли ће безнађе подстаћи људе да реше своје проблеме, да коначно успоставе власт која ће успешно испуњавати своју улогу? Осмотрите шта су неке уважене личности рекле о ономе што је човечанство до сада постигло.

„Покушали смо све“

У жељи да промене свет набоље, многи мислиоци — од грчког филозофа Платона до немачког политичког филозофа и социјалисте Карла Маркса — предлагали су различите облике владавине. Шта се тиме постигло? У часопису New Statesman речено је следеће: „Нисмо окончали сиромаштво нити смо остварили мир у свету. Баш напротив, изгледа да смо постигли супротно од очекиваног. Не ради се о томе да нисмо покушавали. Покушали смо све — од комунизма до слободног тржишта, од Друштва народа до нуклеарног застрашивања. Водили смо превише ратова да би се могло поверовати да ћемо успети да их окончамо, а наше сиромашне градске четврти изгледају као да се у њима непрестано воде борбе.“ У наставку је речено: „На почетку [20.] века одушевљено смо веровали да ће нас научници спасти, а на крају им више нисмо веровали ни реч.“

Ерик Хобсбом, пензионисани професор економске и друштвене историје на Лондонском универзитету, написао је 2001. да се политички системи човечанства „суочавају с раздобљем у ком је утицај људских активности на природу и планету постао раван утицају геолошких сила“. Да би се ови проблеми решили или ублажили „биће неопходне мере за које се подршка скоро сигурно неће добити пребројавањем гласова или испитивањем јавног мњења. То не делује нимало охрабрујуће што се тиче дугорочних изгледа како демократије тако и наше планете“.

Процењујући да се човечанство налази на самом рубу катастрофе, Стивен Хокинг, чувени астрофизичар и један од најчитанијих писаца, поставио је следеће питање: „Како ће људска раса опстати наредних 100 година у свету у ком влада хаос у политици, друштву и животној средини?“

Зашто је човечанство доживело такав неуспех?

Само Библија пружа уверљив одговор на питање зашто је људска власт доживела потпуни неуспех. Између осталог, Библија отворено показује каква је природа човека и његовог постојања. Осмотрите, на пример, следеће четири темељне истине:

Сви смо несавршени. „Сви су сагрешили и не одражавају Божју славу“ (Римљанима 3:23). Баш као што због оштећених цигала једна грађевина може изгубити стабилност и срушити се, тако и наслеђена несавршеност људи може нарушити стабилност друштва. Ту спадају исквареност, непоштење, похлепа и злоупотреба власти. То није ништа ново. Пре око три хиљаде година, један мудри човек који је учествовао у писању Библије, приметио је: „Човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9).

Носиоци извршне и судске власти свесни су људских мана и слабости и покушавају да их сузбију великим бројем закона. Али они веома добро знају да ниједан законодавац не може натерати људе да воле једни друге или да поштују закон.

Људи су смртни. „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема. Дух његов [или: „животна сила“] изађе из њега, и он се у прах враћа, тог дана пропадну све мисли његове“ (Псалам 146:3, 4). Древни израелски краљ Соломон, који се сматра једним од најмудријих владара свих времена, увидео је колико би његов напоран рад на крају могао бити узалудан. Он је написао: „Омрзло ми је све за шта сам се трудио и напорно радио под сунцем, и што морам оставити човеку који ће доћи после мене. А ко зна да ли ће он бити мудар или луд? Ипак, он ће постати господар свега за шта сам се трудио... И то је испразност“ (Проповедник 2:18, 19).

Човечанство нема способност да успешно влада собом. „Пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Откривајући нам Божју намеру, Библија показује да људи, чак и да су савршени, немају право да сами владају собом нити способност да то успешно чине. Примера ради, зашто је људима крајње одбојна помисао на то да им неки други човек или група људи говори шта да раде или да им одређује морална и етичка мерила? Одговор гласи: Ми смо створени да у животу тражимо вођство вишег ауторитета. Тај ауторитет је Бог (Исаија 33:22; Дела апостолска 4:19; 5:29).

На људе утиче невидљиви владар. „Цео свет је у власти Злога“ — Сатане Ђавола (1. Јованова 5:19). Ако би управа једне компаније била крајње непоштена — и нико јој не би могао стати на пут — шта би један просечан радник могао да учини да поправи ситуацију? Скоро ништа. Исто важи и за решавање проблема које проузрокују скривени владари овог света — невидљива, зла духовна бића под Сатанином влашћу. Библија их описује као ’поглаварства, власти, светске владаре таме‘ и као ’зле духовне силе на небесима‘ (Ефешанима 6:12).

Међутим, Библија не каже само да су људи несавршени и да постоје невидљиви светски владари. Она такође садржи добру вест о сигурном решењу свих наших проблема и тиме нам пружа чврсту наду.

Помоћ од Бога

Да смо препуштени сами себи, никад не бисмо могли да нађемо решење за те проблеме. Колико год да је паметан, моћан или богат, ниједан човек нема моћ да промени ни једну једину од четири чињенице које су споменуте у овом чланку. * Али, као што ћемо видети у следећем чланку, Створитељ нас није заборавио нити нас је напустио. У ствари, као законити Врховни Владар земље, он ће уклонити сваку препреку која лежи на путу нашој срећи (1. Јованова 4:8). Што је још важније, он ће то ускоро учинити. Како то знамо?

Као што је објашњено у прошломесечном издању овог часописа, светски догађаји и друштвени услови пружају обиље доказа да смо зашли дубоко у ’последње дане‘ који претходе крају садашњег поретка (2. Тимотеју 3:1; Матеј 24:3-7). Тај крај неће наступити у виду нуклеарног холокауста нити услед судара с неким астероидом или на неки други начин, чиме би без разлике били уништени и добри и зли људи. Сасвим супротно, то ће бити резултат акције коју ће Бог предузети искључиво против злих, укључујући и оне који по сваку цену настоје да сачувају људску власт (Псалам 37:10; 2. Петрова 3:7). У исто време, Бог ће окончати сву патњу коју су проузроковали они који му се противе * (2. Солуњанима 1:6-9).

Према томе, Створитељ ће решити проблеме човечанства тако што ће потпуну власт над земљом поверити „Божјем краљевству“ (Лука 4:43). Као што ћемо сада видети, Божје краљевство нам помаже да будућност видимо у сасвим другачијем светлу.

[Фусноте]

^ Видети чланак „Да ли је добротворни рад решење?“, на страни 19.

^ Питање „Зашто Бог допушта патњу?“ разматра се у 11. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.

[Оквир/Слика на 5. страни]

ОШТЕЋЕНЕ „ЦИГЛЕ“ ЉУДСКОГ ДРУШТВА

◼ Сви смо несавршени.

◼ Људи су смртни.

◼ Човечанство нема способност да успешно влада собом.

◼ На људе утиче невидљиви владар.

[Оквир на 6. страни]

ЉУДИ НЕЋЕ УНИШТИТИ ЗЕМЉУ!

Библија пружа обиље доказа да Створитељ намерава да наша планета постане безбедан, миран дом за богобојазне људе. Размислите о следећим стиховима:

„Утврдио си земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност“ (Псалам 104:5)

„Учврстио си земљу, и она стоји“ (Псалам 119:90)

„Један нараштај одлази, други нараштај долази, а земља остаје заувек“ (Проповедник 1:4)

„Земља [ће] бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (Исаија 11:9)

„[Јехова је] обликовао и начинио земљу, онај који ју је учврстио и који је није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18)