Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Постоји толико много научних доказа који подупиру еволуцију да изгледа да је можемо прихватити као реалност, што обогаћује наше схватање живота“ (ПАПА БЕНЕДИКТ XVI)

„За време најгушћег саобраћаја у Минеаполису [у Минесоти], 18 метара моста старог 40 година одједном се срушило у реку Мисисипи при чему је погинуло [13 особа]. Након те несреће, званичници се труде... да прикупе новац да би прегледали и поправили око 74 000 мостова у Сједињеним Државама који имају ’несигурну конструкцију‘“ (THE WEEK, САД)

Већина крши закон

„Претпоставка да ’већина поштује закон‘ јесте само лепа прича“, каже се у лондонским новинама Times. „Већина Британаца признаје да поштује само оне законе које желе и само када им се прохте.“ Резултати истраживања у Центру за криминал и правне науке на Краљевском колеџу у Лондону откривају да већина преступника долази из угледног слоја друштва. Трећина испитаника плаћа у готовини да би избегла порез, трећина задржава вишак новца који им се грешком врати а једна петина признаје да краде на послу. Истраживачи закључују да такво понашање „указује на то у каквом је стању морал друштва — можда више него што о томе сведочи насиље и улични криминал“.

Нуклеарно оружје у „Божјим рукама“?

Руска православна црква је дала свој благослов раду који обављају мушкарци и жене који су одговорни за чување и одржавање руског нуклеарног оружја. У поруци која се читала током црквене службе у храму Христа Спаситеља у Москви, и која је била објављена у новинама Красная звезда, руски патријарх Алексеј II је рекао: „Молим се Богу... да нуклеарно оружје које сте ви створили и које вам је поверено буде заувек у Божјим рукама и да остане само оружје које служи да се други народи заплаше или да им се освети.“

Мед у древном Израелу

„Откривен је археолошки доказ који подупире библијски опис Израела... ’земље у којој тече мед и млеко‘ (или барем мед)“, каже се на Јеврејском Универзитету јерусалимског Института за археологију. У Тел Ракову у израелској долини Бет Шеан, налази се три реда цилиндричних глинених кошница постављених једна на другу у најмање три нивоа. Како се даље извештава, „ту има око 100 кошница које потичу из периода од десетог до почетка деветог века пре н. е.“ Пчелари процењују да се тамо могло произвести „пола тоне меда“ годишње.

Кућни љубимци на првом месту

Према једном истраживању спроведеном на Интернету, „сваки четврти Аустралијанац каже да му је кућни љубимац најважнији члан породице, чак важнији од супружника или родитеља“, извештавају новине The Sydney Morning Herald. У истраживању Аустралијске агенције за пружање савета о финансијама, сваки трећи испитаник је потрошио „више времена и новца на свог кућног љубимца него на своје здравље“. За кућне љубимце омогућено је снимање магнетном резонанцом, лапароскопска хирургија, трансплантација костију, хемотерапија, трансплантација органа, замена кука и чак операција мозга.