Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када је самоодбрана оправдана?

Када је самоодбрана оправдана?

Гледиште Библије

Када је самоодбрана оправдана?

У СРЕД ноћи вас одједном буди неки звук. Чујете кораке. Неко је провалио у ваш дом. Док вам срце удара као лудо, уплашено се питате шта да урадите.

То се може десити свакоме. Криминал — па чак и тешки злочини — више нису уобичајена појава само у одређеним земљама или великим градовима. Услед страха од криминала, многи покушавају да се заштите тако што купују оружје или уче борилачке вештине. Неке владе су донеле законе којима се грађанима даје право да се у самоодбрани служе средствима којима би могли да усмрте нападача. Али, шта Библија каже? Да ли је примена силе у самоодбрани или одбрани породице увек оправдана?

Бог мрзи насиље

Библија осуђује насиље и оне који му прибегавају. Псалмиста Давид је о Јехови Богу рекао следеће: „Онога ко воли насиље, силно мрзи душа његова“ (Псалам 11:5). Бог је осудио неколико древних народа, укључујући и свој народ, због насиља и крвопролића (Јоило 3:19; Михеј 6:12; Наум 3:1). Чак је и ненамерно убиство услед непажње било озбиљан преступ према Закону који је био дат Израелу (Поновљени закони 22:8).

Библија подстиче људе да избегавају могуће сукобе тако што свакодневно теже за миром. Насиље често почиње разменом љутитих речи. У Библији стоји: „Кад нестане дрва, угаси се ватра, и кад нема клеветника, свађа престаје“ (Пословице 26:20). Смиреност често ублажава гнев и спречава да дође до физичког сукоба. Апостол Павле је писао: „Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18).

Када се нађете у опасности

То што тежите за миром није гаранција да никада нећете бити нападнути. Током историје су и неке верне Божје слуге биле жртве злочина (Постанак 4:8; Јов 1:14, 15, 17). Када се неко нађе лицем у лице с наоружаним разбојником, шта треба да уради? Исус је рекао: „Не опирите се ономе ко је зао“ (Матеј 5:39). Такође је рекао: „Ономе ко ти узима горњу хаљину не ускрати ни доњу“ (Лука 6:29). Исус није одобравао употребу оружја да би се одбранила нечија имовина. Мудра особа се неће опирати наоружаном пљачкашу који жели да јој отме драгоцености. Нема сумње да је живот далеко вреднији од материјалних ствари!

С друге стране, шта ако би нападач угрозио нечији живот? Један закон који је Бог дао древном Израелу помаже нам да то разумемо. Ако је лопов током дана био ухваћен на делу и убијен, онај ко га је убио био би оптужен за убиство. По свему судећи, то је било тако јер за крађу није следила смртна казна а лопов је могао бити препознат и изведен пред лице правде. Међутим, ако је уљез био убијен ноћу, домаћин би био ослобођен кривице јер није могао да види шта провалник ради и да установи какве су му намере. Домаћин би с разлогом могао да закључи да је његова породица у опасности и да предузме нешто да би је заштитио (Излазак 22:2, 3).

Према томе, Библија показује да човек може да се брани и да заштити своју породицу у случају физичког напада. Он може одбијати ударце, зауставити нападача или му чак задати ударац како би га онесвестио или онеспособио. Циљ треба да буде да се насилник заустави или прекине напад. С обзиром на то, ако би у таквој ситуацији он био озбиљно повређен или убијен, његова смрт није намерно проузрокована.

Најбоља заштита

Јасно је да постоје ситуације у којима је самоодбрана оправдана. Свако има право да заштити себе и своју породицу од нападача који би их могли повредити или убити. Када нема другог излаза, у Библији не постоји заповест којом се забрањује самоодбрана у разумној мери. Ипак, најмудрије би било да дамо све од себе како бисмо избегли ситуације које би могле довести до насиља (Пословице 16:32).

Библија нас подстиче да ’тражимо мир и тежимо за њим‘ у свим подручјима живота (1. Петрова 3:11). То је проверен начин поступања који заиста доприноси спокојном животу.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Зашто треба да се клонимо насиља? (Псалам 11:5)

◼ Шта је мудро учинити када неко жели да нас опљачка? (Пословице 16:32; Лука 12:15)

◼ Какав став нас може сачувати од опасности? (Римљанима 12:18)

[Истакнути текст на 11. страни]

Библија показује да човек може да се брани и да заштити своју породицу у случају физичког напада