Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Током 2007, површина арктичког леда смањила се на „најнижи ниво откад се врше сателитска мерења“. Површина леда износи 4 280 000 квадратних километара, што је за 23 посто мање у односу на претходни најнижи ниво измерен 2005. (NATIONAL SNOW AND ICE DATA CENTER, САД)

Са 90 примерака ватреног оружја на сваких 100 грађана, Сједињене Државе су најнаоружанија земља на свету. Индија је „друга у свету по величини цивилног арсенала“ премда има „само 4 примерка ватреног оружја на 100 становника“. (TIME, САД)

Беба рођена у Мајамију на Флориди након 21 недеље и 6 дана, тешка свега 283,5 грама, „вероватно је најраније икад рођена беба која је преживела“. „Сматрало се да бебе рођене пре 23. недеље и лакше од 400 грама не могу преживети.“ (НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РОЈТЕРС, САД)

Пијаћа вода из мора

Да би решили проблем с несташицом воде за пиће на острвима у Егејском мору, грчки научници су конструисали „прву плутајућу платформу за десалинизацију која сама себе подржава и не загађује околину“, извештава Атинска новинска агенција. Платформа, коју покрећу турбине на ветар и соларна енергија, производи довољно пијаће воде за дневне потребе око 300 људи. Она неометано функционише и под неповољним временским условима, њен рад се може пратити и проверавати на даљину, а такође се може премештати по потреби.

Пронађене праисторијске кости

„У најсевернијем делу Сибира... топљење пермафроста [трајно залеђеног тла] изазвано температурним променама омогућило је проналажење костију праисторијских животиња као што су мамути, вунасти носорози и лавови“, каже се у новинском извештају Ројтерса из града Черски у области Саха у Русији. Пошто су колекционари и научни институти спремни да плате огромне суме новца за добре узорке, истраживачи уз помоћ локалног становништва претражују тундру у потрази за вредним примерцима. У извештају се наводи: „Залеђени слој тла се растапа и пуца тако брзо да се на неким местима... кости појављују из земље на сваких неколико метара.“

Заплењени алкохол мудро искоришћен

До пре само неколико година, алкохол који су шведски цариници запленили од кријумчара ’обично се просипао‘. Сада се тај алкохол користи као „додатни извор горива за јавни превоз у земљи“, каже се у извештају Асошиејтед преса из Стокхолма. Скоро свих 700 000 литара алкохола заплењеног у 2006. претворено је у биогас, алтернативни извор енергије, који се „користи за погон аутобуса, камиона и возова“. То гориво је „врло исплативо“, објашњава се у извештају, „пошто је сировина за његово добијање бесплатна“. Такође је добро јер је Шведска његовом употребом смањила количину гасова у атмосфери који изазивају ефекат стаклене баште.

„Епидемија стидљивости“

„Имејл, ајпод и поруке с мобилних телефона проузроковали су глобалну епидемију стидљивости“, извештава се у аустралијском листу Sunday Telegraph. Према речима психолога и истраживача Робин Абрахамс, стидљивост у личном контакту с другима сада је проблем око половине становништва, што је знатно више него раније. „Технологија нам омогућава да избегнемо незгодне ситуације и доводи до тога да се људи још више изолују од других“, каже Робин Абрахамс. „Људи... радије пишу мејлове или поруке једни другима него што причају.“