Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Шта се то десило с мојим дететом?“

„Шта се то десило с мојим дететом?“

„Шта се то десило с мојим дететом?“

Скот и Сандра * су били запрепашћени када је њихова 15-годишња ћерка ушла у дневну собу. Њена иначе плава коса, сада је била јаркоцрвена! Још више их је збунио разговор који је уследио.

„Офарбала си се! Како си смела да урадиш тако нешто без наше дозволе?“

„Па, никад нисте рекли да не смем!“

„Зашто нас ниси питала?“

„Зато што сам знала да ми не бисте дозволили!“

КАО што би Скот и Сандра без оклевања потврдили, пубертет је бурно раздобље — не само за младе већ и за њихове родитеље. Многи очеви и мајке су потпуно неспремни за велике и нагле промене које наступају кад њихово дете уђе у пубертет. „Наша ћерка се одједном променила“, присећа се Барбара из Канаде. „Питала сам се: ’Шта се то десило с мојим дететом?‘ Изгледало ми је као да се наша ћерка преко ноћи променила и постала друга особа!“

Оно што је Барбара доживела није ништа неуобичајено. Осмотрите шта су родитељи из различитих делова света рекли за Пробудите се!

„Када је мој син ушао у пубертет, изненада је постао помало тврдоглав и чешће је доводио у питање наш ауторитет“ (Лија, Велика Британија).

„Наше ћерке су постале несигурне, посебно када се радило о њиховом изгледу“ (Џон, Гана).

„Мој син је хтео да сам доноси одлуке. Није желео да му неко говори шта да ради“ (Селин, Бразил).

„Ћерка нам више није дозвољавала да је загрлимо или пољубимо“ (Ендру, Канада).

„Наши синови су постали свадљиви. Нису прихватали наше одлуке већ су их доводили у питање и расправљали се с нама“ (Стив, Аустралија).

„Моја ћерка је скривала своја осећања. Затворила се у свој мали свет и наљутила би се на мене кад бих покушала да јој се приближим“ (Џоан, Мексико).

„Наша деца су постала тајновита и желела су више приватности. Радије су проводила време са својим другарима него с нама“ (Данијел, Филипини).

Ако је и ваше дете у пубертету, можда имате утисак да неки од ових коментара осликавају ваше искуство. Ако је тако, будите уверени да можете успети да разумете тог „незнанца“, то јест вашег сина или ћерку у тинејџерским годинама. Библија вам може помоћи. Како?

Мудрост и разборитост

Једна библијска пословица каже: „Стеци мудрост, стеци разборитост“ (Пословице 4:5). Обе особине су веома важне у опхођењу с тинејџером. Разборитост вам је потребна да не узимате у обзир само поступке вашег детета, већ и да запажате кроз шта оно пролази. Мудрост вам је потребна да реагујете на прави начин како бисте помогли свом детету да постане зрела особа.

Можда вам се чини да у односу између вас и вашег сина или ћерке постоји све дубљи јаз. Немојте дозволити да вас тај осећај завара — чињеница је да је тинејџерима потребно да родитељи буду уз њих током овог изазовног периода. У ствари, они то желе. Како вам разборитост и мудрост могу помоћи да успешно испуните своју улогу?

[Фуснота]

^ Имена у овој серији чланака су промењена.