Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу пронаћи задовољство у служењу Богу?

Како могу пронаћи задовољство у служењу Богу?

Млади питају

Како могу пронаћи задовољство у служењу Богу?

Шеснаестогодишњи Џош се излежава на свом кревету. Његова мајка стоји на вратима. „Џошуа, хајде устани!“, каже му она. „Знаш да вечерас имамо састанак!“ Џошова мајка је Јеховин сведок и присуствовање састанцима је за његову породицу саставни део служења Богу. Међутим, у последње време Џош нема жељу да иде на њих.

„Јој, мама“, жали се он, „зар стварно морам да идем?“

„Престани да гунђаш и облачи се“, одговара она. „Не желим да поново закаснимо!“ Затим се окреће и одлази.

„Знаш шта, мама“, излеће Џошу док је она још увек довољно близу да може да га чује. „То је можда твоја религија, али не значи да је и моја.“ Он зна да га је мајка чула јер је на тренутак застала. Затим наставља даље не одговоривши му ни реч.

Џоша помало гризе савест. Он не жели да повреди своју мајку. Али не жели ни да јој се извини. Не преостаје му ништа друго већ да...

С уздахом, Џош устаје из кревета и почиње да се облачи. Затим каже више себи него мајци: „Пре или касније, сам ћу одлучити. Ја нисам као остали у Дворани Краљевства. Можда ја и не желим да будем хришћанин!“

ДА ЛИ си се икада осећао попут Џоша у овој ситуацији? Да ли понекад изгледа као да други уживају у хришћанским активностима а ти их обављаш само реда ради? На пример:

◼ Да ли на проучавање Библије гледаш као на још један домаћи задатак?

◼ Да ли се плашиш да учествујеш у служби од врата до врата?

◼ Да ли ти је често досадно на хришћанским састанцима?

Ако на слична питања одговараш потврдно, немој да се обесхрабриш. Уз неколико измена, моћи ћеш да пронађеш задовољство у служењу Богу. Хајде да видимо како.

Проблем бр. 1: Проучавање Библије

Зашто то није лако. Можда мислиш да једноставно ниси „тип за учење“. Ништа ти дуго не држи пажњу — тешко ти је да мирно седиш и да се концентришеш! Осим тога, као да немаш већ довољно за учење у школи.

Зашто је добро да то чиниш. Библија није само надахнута од Бога већ је ’корисна за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности‘ (2. Тимотеју 3:16). Проучавање Библије и дубоко размишљање о ономе што читаш може ти помоћи да на сасвим нови начин сагледаваш ствари. Упамти: ништа вредно не долази без труда. Ако желиш да будеш добар у неком спорту, мораш да научиш правила игре и да тренираш. Ако желиш да будеш здрав, мораш да вежбаш. Ако желиш да упознаш свог Створитеља, неопходно је да проучаваш Божју Реч.

Шта кажу твоји вршњаци. „Када сам се уписала у средњу школу, нашла сам се на раскршћу. У школи су млади радили много лоших ствари и ја сам морала да донесем неке одлуке: ’Да ли је то оно што и ја желим да чиним? Да ли ме моји родитељи заиста поучавају истини?‘ Морала сам сама да одговорим на та питања“ (Чедза).

„Увек сам веровао да је оно чему сам поучаван истина. Али морао сам то да докажем себи. Требало је да служим Богу јер то ја желим а не зато што моји родитељи то очекују од мене“ (Нелиса).

Шта да урадиш. Направи план за проучавање у складу с твојим интересовањима и потребама. Ти треба да изабереш теме које ћеш проучавати. Одакле да почнеш? Зашто не би проучавао Библију и пажљиво испитао своја веровања, можда помоћу књиге Шта Библија заиста научава? *

Време је за акцију. За почетак, изабери две или три од наведених библијских тема које би желео да истражиш или напиши неку по свом избору.

□ Да ли Бог постоји?

□ Како могу бити сигуран да су писци Библије били надахнути од Бога?

□ Зашто би требало да верујем у стварање а не у еволуцију?

□ Шта је Божје Краљевство и како могу доказати да оно постоји?

□ Како бих објаснио своје веровање о томе шта се догађа приликом смрти?

□ Зашто могу бити уверен да ће се ускрсење заиста одиграти?

□ Како могу бити сигуран која је права религија?

□ ․․․․․

Проблем бр. 2: Служба проповедања

Зашто то није лако. Помисао на разговор с другима о Библији или на сусрет са школским другом док си у служби може деловати застрашујуће.

Зашто је добро да то чиниш. Исус је упутио своје следбенике: „Стварајте ученике... учећи их да се држе свега што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20). Али постоје и други разлози зашто треба да проповедаш. Истраживања су показала да у неким земљама многи млади верују у Бога и Библију. Па ипак, ти исти млади немају никакву наду у бољу будућност. Проучавајући Библију дошао си до сазнања за којима трагају многи твоји вршњаци и која су им потребна!

Шта кажу твоји вршњаци. „Један пријатељ и ја припремали смо делотворне уводе, учили смо како да одговарамо на приговоре и како да вршимо накнадне посете. Када сам се више напрезао у служби, више сам уживао у њој“ (Нелиса).

„Једна сестра из скупштине ми је много помогла! Она је шест година старија од мене и води ме у службу проповедања и понекад изађемо заједно да нешто поједемо. Указала ми је на охрабрујуће стихове који су ми помогли да другачије размишљам. Увидела сам да захваљујући њеном предивном примеру показујем више личног занимања за друге. Никада нећу моћи да јој се одужим!“ (Шантеј).

Шта да урадиш. Уз одобрење родитеља, пронађи неког у скупштини ко је старији од тебе и с ким би могао да идеш у службу (Дела апостолска 16:1-3). Библија каже: „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако човек оштри лице другог човека“ (Пословице 27:17). Веома је корисно дружити се са старијима који имају богато искуство. „У ствари, веома је пријатно бити у друштву старијих“, каже 19-годишња Алексис.

Време је за акцију. На доњу линију запиши име особе која би ти, осим твојих родитеља, могла помагати у служби проповедања.

․․․․․

Проблем бр. 3: Присуствовање састанцима

Зашто то није лако. Након што си седео у школи цео дан, један или два сата слушања библијских говора може ти изгледати као читава вечност.

Зашто је добро да то чиниш. Библија подстиче хришћане: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге, тим више што видите да се приближава дан“ (Јеврејима 10:24, 25).

Шта кажу твоји вршњаци. „Мораш се припремати за скупштинске састанке. Понекад је потребно да натераш себе да то чиниш. Ако си се припремио, уживаш у састанцима јер знаш о чему се говори и чак можеш да учествујеш“ (Елда).

„Почела сам да увиђам да ми је на састанку много занимљивије када коментаришем“ (Џесика).

Шта да урадиш. Издвој време да се унапред припремиш и коментариши ако можеш. Захваљујући томе имаћеш осећај да и ти доприносиш састанку.

Да то прикажемо: Шта нам причињава веће задовољство — гледање неког спорта на телевизији или учествовање у игри? Нема сумње да је много лепше бити учесник него посматрач. Зашто не би и о хришћанским састанцима размишљао на тај начин?

Време је за акцију. На доњу линију запиши када би у току сваке седмице могао да издвојиш само 30 минута да се припремиш за неки састанак.

․․․․․

Многи млади су увидели истинитост речи из Псалма 34:8, где стоји: „Испитајте и видите да је Јехова добар.“ Колико уживаш у томе да само слушаш о неком веома укусном јелу? Зар није боље да га сам пробаш? Исто је и са служењем Богу. Испитај и види колико задовољства доноси учествовање у хришћанским активностима. Библија каже да ће онај ко није само слушач већ и извршилац дела „бити срећан у оном што чини“ (Јаков 1:25).

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Зашто би хришћанске активности могле деловати досадно неком тинејџеру?

◼ У ком би од три вида служења Богу која смо разматрали у овом чланку волео да се побољшаш и како ћеш то учинити?

[Фуснота]

^ Издали Јеховини сведоци.

[Слика на странама 20, 21]

Ако желиш да будеш физички здрав, мораш да вежбаш. Ако желиш да будеш духовно здрав, неопходно је да проучаваш Божју Реч