Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Потпуно нас је запањило колико леда се истопило на Арктику [2007. године] будући да је драстично премашен сваки досад забележен податак у вези с тим“ (МАРК СЕРЕЗ, NATIONAL SNOW AND ICE DATA CENTER, САД).

Истраживачки центар Нове економске фондације процењује да „уколико би сви у свету трошили онолико природних ресурса колико се троши у Сједињеним Државама, биле би потребне 5,3 планете попут Земље да би се подмириле људске потребе... Уколико би светска потрошња била равна потрошњи у Француској и Великој Британији, тај број би износио 3,1. Та процена за Шпанију би била 3,0, за Немачку 2,5 и за Јапан 2,4 планете“ (НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РОЈТЕРС, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА).

„Више штете него користи“?

„Трансфузија ускладиштене крви за већину пацијената може имати више штете него користи“, каже се у једном извештају Медицинског факултета Универзитета Дјук у Сједињеним Државама. Истраживања показују да се код пацијената који су примили крв „чешће јављају случајеви срчаног напада, поремећаја у раду срца, шлога па чак и смрти“ него код оних који нису примили крв. Зашто? „Оксид азота у црвеним крвним зрнцима распада се скоро истог часа када крвна зрнца напусте тело.“ Тај оксид одржава проходност крвних судова и омогућава црвеним крвним зрнцима да преносе кисеоник до ткива. „Изгледа да милиони пацијената примају крв која више није у стању да преноси кисеоник“, каже се у том извештају.

Зависност од телевизије у Бутану

Мало краљевство Бутан на Хималајима деценијама није дозвољавало увођење телевизије у своју земљу. Међутим, након што су многи становници негодовали јер нису могли да гледају Светско првенство у фудбалу 1998, влада је дозволила увођење телевизије годину дана касније. Сада становници могу да гледају 40 канала и већ су постали зависни од холивудских филмова и индијских сапуница, каже један извештај из Бутана. Породице се сада окупљају да би гледале телевизију уместо да као некада седе заједно, певају и разговарају. Једна жена се жали да има мало времена за било шта друго — чак и за молитву. „Иако у рукама држим молитвени точак док се молим“, каже она, „још увек размишљам о телевизијском програму“, износи се у дневном листу The Peninsula. „Али оно од чега многи страхују јесте необуздана куповина која је уобичајена у осталом делу света. ’Телевизија и рекламе буде жеље које људи не могу задовољити због економске ситуације у којој се налазе.‘“

Ометани службеници

„Канцеларијски посао се понекад изгледа своди само на одговарање на позиве и поруке, јер службенике стално нешто ремети у раду“, каже се у часопису New Scientist. Истраживачи су испитивањем једне групе оператера установили да су неометано радили свега три минута пре него што би их нешто прекинуло. Пошто та прекидања могу одузети и до два сата од радног времена, неки канцеларијски радници користе компјутерске анализе да би одвојили хитно од онога што није. Предлози које сви могу користити укључују и следеће: „Будите искрени према другима... реците им да немате времена ако га заиста немате“, и контролишите себе „тиме што ћете док не завршите посао искључити телефон и компјутерске програме који покрећу ваш мејл и инстант поруке“.