Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бога треба обожавати помоћу ликова?

Да ли Бога треба обожавати помоћу ликова?

Гледиште Библије

Да ли Бога треба обожавати помоћу ликова?

„Поучаван сам да ће ме ликови приближити Богу“ (Мек)

„Наш дом је био пун икона. Мислили смо да ће због тога наша кућа имати Божји благослов“ (Херта)

„Клањали смо се ликовима. Нисмо ни размишљали како Бог гледа на то“ (Сандра)

ШТА мислите о овим изјавама? Многи сматрају да им ликови помажу да се приближе Богу. Да ли је то тачно? Штавише, како Бог гледа на то? Осмотримо шта каже његова писана Реч, Свето писмо.

Божје гледиште о религиозним ликовима

Иконе и кипови су прикази, то јест симболи свега што служи као предмет обожавања или поштовања. Ту спадају крстови, статуе, слике или било какви прикази нечега што је на небу или на земљи. * Заставе такође могу бити предмет обожавања.

Употреба таквих предмета у обожавању датира хиљадама година уназад. Зато је 1513. пре н. е., када је новооснованом израелском народу дао Десет заповести, Бог јасно изнео своје гледиште о религиозним ликовима. Рекао је: „Не прави себи резани лик нити било шта налик ономе што је горе на небесима или доле на земљи или у водама испод земље. Не клањај им се нити им служи, јер сам ја, Јехова, твој Бог, Бог који захтева да се оданост исказује искључиво њему“ (Излазак 20:4, 5).

Запазимо Божју двоструку забрану. Као прво, његов народ није смео да прави ликове које ће користити у обожавању и као друго, они нису смели да им се клањају нити да им служе. Зашто је наш Створитељ забранио прављење ликова? Један разлог због ког не треба правити ликове Бога јесте тај што „ниједан човек никада није видео Бога“. Јехова није материјално већ духовно биће, и живи у духовном подручју (Јован 1:18; 4:24). А разлог због ког не треба правити ликове било чега другог јесте тај што Бог захтева да се „оданост исказује искључиво њему“. Он каже: „Никоме нећу дати славу своју, нити хвалу своју ликовима резбареним“ (Исаија 42:8). Зато је такође погрешно правити ликове који служе као помоћ у обожавању Бога. Када је то учинио израелски вођа Арон, Јехову је то дубоко повредило (Излазак 32:4-10).

Зашто не треба да се клањамо ликовима?

У вези са идолима, у Библији стоји: „Уста имају, али не говоре, очи имају, али не виде, уши имају, али не чују.“ Затим се додаје следеће озбиљно упозорење: „Такви ће постати и они који их праве“ (Псалам 115:4-8).

Осим тога, обожавање идола није праведно. Запитајмо се: ’Како бих се осећао када бих детету дао скупоцен поклон а оно оде и захвали неком странцу или чак неживом предмету?‘ Овај пример нам може помоћи да разумемо како се наш Створитељ и Давалац живота осећа када се другима, па чак и беживотним идолима, упућује хвала и обожавање које припада њему (Откривење 4:11).

Размислимо такође како је понижавајуће да људи који су створени по Божјој слици обожавају неживе предмете! (Постанак 1:27). О њима је пророк Исаија написао: „Клањају се ономе што је човек својим рукама направио, ономе што су прсти човекови начинили. Понижава се земаљски човек, омаловажава се човек. То им [Јехова Боже] не можеш опростити“ (Исаија 2:8, 9).

Разлог због ког неисправан начин обожавања наноси још већу увреду Богу јесте тај што је то у ствари обожавање демона, Божјих непријатеља. Када су Израелци напустили Јехову због обожавања идола, они су ’жртве приносили демонима, а не Богу‘, наводи се у Поновљеним законима 32:17.

Да ли су рани следбеници Исуса Христа обожавали ликове или их користили као помоћ у обожавању Бога? Не! Апостол Јован је написао: „Дечице, клоните се идола!“ (1. Јованова 5:21). У једном делу се наводи: „Првим ученицима вероватно ништа није било одбојније од обожавања ликова“ (Early Church History to the Death of Constantine).

Обожавање Бога на исправан начин

Исус је рекао: „Прави обожаваоци [ће] обожавати Оца духом и истином, јер Отац тражи такве да га обожавају“ (Јован 4:23). Заиста, Бог жели да га упознамо као особу — шта воли а шта не воли, која су његова мерила и каква је његова намера за људе (Јован 17:3). Зато се и побринуо да Библија буде написана (2. Тимотеју 3:16). Такође, пошто Бог „није далеко ни од кога од нас“, можемо му се молити у било које време, на било ком месту и то без посредовања религиозних ликова (Дела апостолска 17:27).

„Када сам ушла у Дворану Краљевства Јеховиних сведока, нисам видела ниједан религиозни лик“, рекла је раније поменута Сандра. „Сведоци су користили Библију како би ми показали које су Божје особине и шта он очекује од нас. Научила сам како да упућујем молитве које Бог слуша. Сада добро познајем Створитеља и имам близак однос с њим.“ Сандра се уверила да библијска истина заиста доноси окрепу и ослобађа (Јован 8:32). И ви се можете уверити у то.

[Фуснота]

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Зашто није исправно користити било какав лик у обожавању? (Псалам 115:4-8; 1. Јованова 5:21)

◼ Како треба обожавати правог Бога? (Јован 4:24)

◼ Како можете сазнати истину о Богу и како вам то може користити? (Јован 8:32; 17:3)