Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Прошле године због најгоре суше у деценији, око 47 милиона Кинеза није имало довољно воде за пиће. У исто време, 42 милиона људи је било погођено тајфунима, а 180 милиона поплавама. (XINHUA NEWS AGENCY, КИНА)

„У 2003. години је отприлике једна петина трудноћа у свету окончана абортусом. У Европи је то скоро трећина... У истој години, у земљама бившег Совјетског Савеза... у просеку је 45 процената трудноћа било прекинуто.“ (BRITISH MEDICAL JOURNAL, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Насилне видео-игрице у цркви

„Стотине свештеника и пастора изазвали су забринутост и критике зато што су у жељи да привуку младе чланове својих цркава користили необично средство“— једну „веома популарну“ али „насилну видео-игрицу“, наводи The New York Times. Игрица о којој је реч намењена је одраслима. У њој играч, који је у улози војника, треба да помоћу различитих метода убија друге. То није било препрека за организаторе неколико протестантских и евангелистичких група за младе „да напуне своје центре конзолама за више играча тако да се више тинејџера може окупити око огромног екрана и пуцати“, каже се у тим новинама.

Крађа идентитета деце

У неким земљама, све већи број деце постаје жртва крађе идентитета, што може разорно деловати на њихову кредитну способност у будућности и односе с другима, наводи The Wall Street Journal. Та недела, која обично почине чланови породице, могу остати неоткривена деценијама. „Већина људи не схвата да се неко представља под њиховим именом... све док не потраже свој први посао, возачку дозволу, стипендију или зајам“, објашњава се у тим новинама. Неки то сазнају и раније, уколико нека финансијска установа затражи наплату дуга који се нагомилао на жртвино име.

„Изгубљене“ нуклеарне ракете

Амерички бомбардер Б-52 је 30. августа прошле године три и по сата летео изнад Сједињених Држава носећи шест нуклеарних крстарећих ракета које су „грешком биле причвршћене за авионско крило“, наводи The Washington Post. Ни пилоти који су летели у том авиону нити посада на земљи која је наоружала авион ракетама нису приметили да је то грешка, која је „остала непримећена наредних запањујућих 36 сати“, каже се у том часопису. Према извештајима, „службеници авијације су изјавили да ракете нису биле активиране и да ни у једном тренутку нису представљале претњу за јавност“. Па ипак, један коментатор је упитао: „Да ли стварно није било разлога за бригу?“

Голубови мере загађење

Истраживање које је спроведено над голубовима у граду Џајпур показује да се ове птице могу користити у мерењу градског загађења, кажу истраживачи са Универзитета у Раџастану, у северној Индији. „Тешки метали којих има у њиховом окружењу улазе у њихово перје, и остају у њему чак и када их птице одбаце“, објашњава Gobar Times, који је прилог часопису Down to Earth. Пошто голубови живе увек у истом подручју, нивои кадмијума, хрома, бакра и олова који се налазе на њиховом перју могу бити тачан показатељ локалног загађења.