Пређи на садржај

Пређи на садржај

У чијим је рукама будућност наше планете?

У чијим је рукама будућност наше планете?

У чијим је рукама будућност наше планете?

„ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ представља највећи испит с којим смо се ми људи икада суочили“, писало је у часопису National Geographic у издању од октобра 2007. Ако намеравамо да успешно решимо тај проблем, морамо да „делујемо брзо и одлучно — са зрелошћу коју смо ретко испољавали као друштво и као врста“, речено је у том часопису.

Да ли ће људи испољити такву зрелост у решавању овог проблема? У томе им на путу стоје многе препреке — равнодушност, похлепа, неупућеност, себични интереси, трка за богатством у земљама у развоју и став милиона који желе да наставе с досадашњим начином живота, трошећи велике количине енергије.

Један Божји пророк из древног доба реално је проценио нашу способност да решимо етичке и друштвене проблеме, као и проблеме у погледу власти. Он је написао: „Пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Трагична историја човечанства потврђује истинитост ових речи. И данас, упркос значајном напретку науке и технике, суочавамо се са опасностима које су раније биле незамисливе. С обзиром на то, можемо ли се надати бољој будућности?

Истина је да се много говорило о решавању проблема климатских промена и других штетних појава, али мало тога је учињено. Примера ради, како су државе реаговале када је 2007. Северозападни пролаз први пут у историји био потпуно отворен за пловидбу? Један уводни чланак у часопису New Scientist пружа одговор на то питање: „Да би стекле нова налазишта нафте и гаса, почеле су с недоличном трком ради присвајања делова континенталног платоа који су постали приступачни.“

Пре скоро 2 000 година, Библија је тачно прорекла да ће људи доћи до тог степена да ће ’уништавати земљу‘ (Откривење 11:18). Очигледно је да је свету потребан вођа који има мудрост и моћ да оствари жељене циљеве, као и поданици који ће му бити подложни. Да ли би неки искрен и способан политичар или научник могао да испуни ту улогу? Библија одговара: „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема“ (Псалам 146:3).

Будућност наше планете је у добрим рукама!

Постоји само један Вођа који може успешно да реши светске проблеме. У вези с њим, Библија је прорекла: „На њему ће почивати Јеховин [Божји] дух, дух мудрости и разборитости, дух савета и силе, дух знања и страха од Јехове... По правди ће судити сиромашнима... Дахом својих усана погубиће зле“ (Исаија 11:2-5).

Ко је тај Вођа? Нико други до Исус Христ који је с љубављу положио свој живот за нас (Јован 3:16). Он је сада моћно духовно биће и Бог му је дао овлашћење и моћ да влада над земљом (Данило 7:13, 14; Откривење 11:15).

Још нешто што Исуса чини најбољим за ту улогу јесте његово огромно знање о Божјим делима стварања које је стекао пре него што је дошао на земљу. У ствари, пре небројено много векова, када је Бог стварао физички свемир, Исус је био његов „вешт градитељ“ (Пословице 8:22-31). Размислите о томе: Исус, који је помагао приликом стварања наше планете и свих живих бића, предводиће у отклањању штете која је проузрокована људском непромишљеношћу.

Ко ће бити Христови поданици? Биће то кротке и праведне особе које познају правог Бога, Јехову, и признају Исуса Христа за свог Владара (Псалам 37:11, 29; 2. Солуњанима 1:7, 8). Исус је рекао да ће они „наследити земљу“, која ће бити претворена у рај (Матеј 5:5; Исаија 11:6-9; Лука 23:43).

Шта можете учинити да бисте и ви учествовали у испуњењу ових пророчанстава? Исус је лично одговорио на то питање: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3).

Можда изгледа да је наша планета у опасности, али не треба сумњати у то да ће она увек постојати и бити дом за људе. Опасност чека оне који упорно показују непоштовање према Божјим делима стварања и који одбијају да се подложе Исусу Христу. Будући да је тако, Јеховини сведоци вас подстичу да усвајате знање које води до вечног живота.

[Оквир на 8. страни]

ВАН ДОМАШАЈА НАУКЕ

Иако врло добро знају колико је то опасно, милиони људи наносе штету свом менталном и физичком здрављу тако што узимају дрогу, пуше или прекомерно пију. За њих је живот све само не Божји дар који треба сматрати светим (Псалам 36:9; 2. Коринћанима 7:1). Нажалост, сличан безбожан став према нашој планети допринео је лошем стању које влада на њој.

Шта је решење? Може ли се до њега доћи путем науке и образовања? Не може. Пошто је проблем у основи повезан са ставом људи, потребна је промена у духовном погледу, то јест да људи уче о Богу и усвоје његово гледиште. Библија говори у прилог томе. Она обећава да ће доћи време када људи ’више неће чинити зло нити ће пустошити‘ земљу јер ће она бити „пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (Исаија 11:9).

[Слика на странама 8, 9]

Под Христовом влашћу, праведне особе ће учествовати у претварању земље у рај