Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Како да лакше поднесем стрес у школи?

Како да лакше поднесем стрес у школи?

„Стрес у школи се не смањује како постајеш старији — само се мењају његови узроци“ (Џејмс, Нови Зеланд) *

„У школи сам била под таквим притиском да сам често осећала да бих могла да плачем и вриштим у исто време“ (Шерон, Сједињене Државе)

ДА ЛИ сматраш да твоји родитељи једноставно не разумеју колики стрес доживљаваш у школи? Додуше, они би могли рећи да ти не мораш да отплаћујеш кредит, храниш породицу или да удовољаваш шефу. Ипак, вероватно сматраш да си ти у школи под истим — ако не и већим стресом.

Сам одлазак у школу и повратак из ње може бити стресан. „У школском аутобусу често су избијале туче“, каже Тара из Сједињених Држава. „Возач би тада стао, сви бисмо морали да изађемо напоље и каснили бисмо пола сата или више.“

Да ли стрес престаје кад стигнеш у школу? Тешко! Можда се и ти осећаш попут младих који су дали следеће коментаре.

Стрес који проузрокују наставници или професори

„Моји професори желе да се истичем и да имам најбоље могуће оцене. Под притиском сам да испуним њихова очекивања“ (Сандра, Фиџи).

„Професори захтевају од ученика да се истичу знањем, посебно ако је неко талентован. Врше велики притисак на нас да будемо успешни“ (Ејприл, Сједињене Државе).

„Чак и ако имаш вредне циљеве у животу, неки професори те наводе да се осећаш безвредно уколико не тежиш за високим образовањем, као што они мисле да би требало“ (Наоми, Сједињене Државе).

Како на тебе утиче стрес који проузрокују наставници или професори?

․․․․․

Стрес који проузрокују вршњаци

„У средњој школи, млади имају више слободе и бунтовнији су. Уколико им се не придружиш, сматрају да ниси кул“ (Кевин, Сједињене Државе).

„Свакодневно се суочавам са искушењима да почнем да пијем и упустим се у сексуалне односе. Понекад ми је тешко да се одупрем жељи да то учиним“ (Арон, Нови Зеланд).

„Сада када имам 12 година, највећи стрес с којим се суочавам је притисак да се забављам. Сви у школи ме питају: ’Кад ћеш већ једном наћи дечка?‘“ (Александрија, Сједињене Државе).

„Била сам под притиском да се забављам с једним дечком. Када сам одбила, прогласили су ме лезбијком. И то се све десило када сам имала само десет година!“ (Криста, Аустралија).

Како на тебе утиче стрес који проузрокују вршњаци?

․․․․․

Стрес због реакције других на твоја веровања

„Тешко је рећи школским друговима којој религији припадаш јер не знаш какво ће мишљење после имати о теби. Прибојаваш се да ће те сматрати чудаком“ (Керол, Хаваји).

„У основној и средњој школи, дрога, секс и алкохол су саставни део живота младих. Под стресом си јер не желиш да збијају шалу с тобом због тога што си другачији пошто живиш по библијским мерилима“ (Сузан, Сједињене Државе).

Како на тебе утиче стрес када су у питању твоја веровања?

․․․․․

Додатни узроци стреса.

Означи онај који те највише погађа или додај још неки

  • Тестови и контролни задаци

  • Домаћи задаци

  • Велика очекивања родитеља

  • Твоја велика очекивања

  • Малтретирање или сексуално узнемиравање

  • Друго ․․․․․

Пет корака за ублажавање стреса

Није реално очекивати да ћеш проћи кроз школу без неке врсте стреса. Наравно, превише стреса може бити исцрпљујуће. Мудри краљ Соломон је написао: „Од бриге човеку срце клоне“ (Пословице 12:25а). Али, ти не мораш дозволити да услед стреса потпуно клонеш. Најважније је да научиш како да се успешно избориш с њим.

Савладавање стреса је попут дизања тегова. Да би био успешан, дизач тегова се мора унапред одговарајуће припремити. Он правилно подиже тегове и не узима превелику тежину. Уколико тако чини, развиће снажне мишиће и неће се повредити. С друге стране, ако не буде тако радио, могао би му пући мишић или се сломити кост.

Слично томе, ти можеш изаћи на крај са стресовима којима си изложен и успешно испунити све своје обавезе а да при том не нашкодиш себи. Како? Предузми следеће кораке:

  1. Препознај конкретне узроке. „Паметан човек види зло и склања се“, каже једна мудра пословица (Пословице 22:3). Али не можеш се склонити од исцрпљујућег стреса уколико најпре не препознаш његове узроке. Зато погледај још једном шта си написао раније. Која врста стреса те највише погађа?

  2. Потражи решење. На пример, ако си преоптерећен домаћим задацима, погледај предлоге из чланка „Млади питају — како да нађем више времена за домаће задатке?“, који је објављен у издању Пробудите се! од 22. јануара 2004. Уколико си у школи под притиском да се упустиш у полне односе, пронаћи ћеш корисне савете у чланку „Млади питају — шта ако ме позову у провод за једну ноћ?“, који је објављен у Пробудите се! од марта 2007.

  3. Унапред одлучи шта ћеш рећи. Ако ти причињава стрес размишљање о томе како ће твоји другови из разреда реаговати кад сазнају којој религији припадаш, немој чекати да се поведе разговор о томе па да тек онда смишљаш шта ћеш рећи или како ћеш поступити (Пословице 29:25). „Мени је помогло то што сам се припремала за такве ситуације“, каже Келси која има 18 година. „Унапред бих добро размислила како ћу објаснити у шта верујем.“ Осамнаестогодишњи Арон из Белгије учинио је исто. „Размишљао сам о томе шта би могли да ме питају, и затим сам припремао одговоре на та питања. Да то нисам урадио, не бих се усудио да причам о својим веровањима.“

  4. Немој да одуговлачиш. Проблеми обично неће нестати ако их игноришеш. Уместо тога, они расту и тако повећавају стрес. На пример, ако што пре кажеш да си Јеховин сведок, то ће те заштитити. Марше, која сада има 20 година, каже: „На почетку сваке школске године, започињала сам разговор о некој теми за коју сам знала да ће ми дати прилику да објасним библијска мерила којих се држим. Што сам дуже одлагала да кажем да сам Сведок, било ми је теже. Заиста ми је помогло када сам о томе отворено говорила и затим се током целе године понашала у складу са својим веровањима.“

  5. Замоли за помоћ. И најјачи дизач тегова има своје границе. Имаш их и ти. Али, не мораш сам да носиш тај терет (Галатима 6:2). Зашто не попричаш са родитељима или другим зрелим хришћанима? Покажи им своје одговоре на питања која су постављена у овом чланку. Разговарај с њима о томе како би могли да ти помогну да се ухватиш у коштац с некима од тих притисака. Лиз из Ирске је рекла свом оцу да се плаши да ће је други исмевати због њених веровања. Она каже: „Тата се сваки дан молио са мном пре него што би ме довезао у школу. То ми је увек пружало осећај сигурности.“

Позитиван стрес?

Можда ће ти бити тешко да поверујеш, али то што си донекле под стресом заправо је добар знак. Зашто? То може бити показатељ да си марљива особа и да ти савест није отупела. Запази како се у Библији описује човек који изгледа да уопште није осећао никакав стрес: „Докле ћеш лежати? Када ћеш устати од свог сна? Још мало одспавај, још мало одремај, још мало склопи руке и прилегни, па ће сиромаштво твоје доћи као пљачкаш, и оскудица твоја као наоружан човек“ (Пословице 6:9-11).

Шеснаестогодишња Хајди је то лепо сажела следећим речима: „Школа можда изгледа као страшно место, али притисци с којима се суочаваш у њој исти су као и они на које ћеш наилазити кад се запослиш.“ Истина, није лако борити се са стресом, али ако се исправно поставиш, он ти неће наудити. У ствари, може те учинити јачом особом.

 

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

  • Шта би могло бити показатељ да си под стресом?

  • Зашто ће перфекционизам само повећати твој стрес?

  • Коме би се могао обратити ако осећаш да си под превеликим стресом?