Пређи на садржај

Пређи на садржај

Деца и Интернет — шта родитељи могу учинити?

Деца и Интернет — шта родитељи могу учинити?

Деца и Интернет — шта родитељи могу учинити?

КАО родитеља, шта би вас више забринуло — када бисте сазнали да ваш син или ћерка има кључеве породичног аутомобила или сазнање да има неограничен приступ Интернету? Обе активности повезане су с неким опасностима. И обе захтевају известан степен одговорности. Родитељи не могу заувек бранити деци да управљају аутомобилом, али их могу поучити да возе пажљиво. Многи родитељи имају сличан приступ када се ради о коришћењу Интернета. Следећа библијска начела су од помоћи у том погледу.

„Паметан човек поступа у складу са знањем“ (Пословице 13:16). Родитељи чија деца користе Интернет треба да науче основне ствари о томе како Интернет функционише и шта њихова деца раде када размењују инстант поруке, претражују веб стране или се баве нечим другим. „Немојте закључити да сте престари или недовољно образовани да бисте учили“, каже Маршеј која има двоје деце. „Будите у току с технологијом.“

„Начини ограду око свог [равног] крова, да неко не би пао с њега“ (Поновљени закони 22:8, The Amplified Bible). Интернет провајдери могу родитељима понудити програме који делују као „ограда“. Попут филтера, они спречавају изненадну појаву неприкладних порука и слика (поп-ап), и блокирају приступ сајтовима са штетним садржајем. Постоје чак и програми који могу спречити децу да открију личне податке, као што су име и адреса. Међутим, треба имати у виду да таква средства не пружају потпуну заштиту. Осим тога, многа старија деца која се разумеју у компјутере знају како да их заобиђу.

„Онај ко се осамљује иде за својим себичним жељама, супротставља се свакој мудрости“ (Пословице 18:1). Током једног истраживања које је спроведено у Великој Британији, установљено је да скоро свака пета млада особа узраста између 9 и 19 година има приступ Интернету у својој соби. Када компјутер стоји на видном месту у кући, родитељи могу да прате шта њихова деца раде када су на Интернету, а деца ће избегавати да отварају неприкладне сајтове.

„Зато добро пазите како живите — не као немудри, него као мудри. Искупљујте време, јер су дани зли“ (Ефешанима 5:15, 16). Одредите када и колико деца могу да користе Интернет, као и које врсте сајтова могу а које не могу да посећују. Разговарајте о томе с децом и будите сигурни да су вас добро разумела.

Наравно, не можете надгледати децу када су ван куће. Зато је важно да у њих усадите исправне вредности како би доносила мудре одлуке и онда када ви нисте уз њих * (Филипљанима 2:12). Отворено им реците шта ће бити последице ако прекрше ваша правила у вези са Интернетом. Затим спроведите та правила у дело.

„[Добра мајка] води бригу о свим укућанима својим“ (Пословице 31:27). Пратите како ваша деца користе Интернет и нека знају да ћете то радити. То није задирање у њихову приватност. Имајте у виду да је Интернет отворен за јавност. Федерални истражни биро Сједињених Држава препоручује родитељима да проверавају корисничке налоге путем којих њихова деца приступају електронској пошти, као и да повремено гледају њихове мејлове и вебсајтове које су посећивала.

„Способност просуђивања пазиће на тебе, разборитост ће те чувати, и избавиће те од злог пута, од човека који говори изопачене ствари“ (Пословице 2:11, 12). Да бисте заштитили своју децу, није довољно само да контролишете и проверавате њихове активности. Постићи ћете много више ако их поучавате правим вредностима и пружате добар пример. Зато издвајајте време да разговарате с њима о томе шта се може догодити на Интернету. Отворена комуникација с децом је ваша најбоља заштита од опасности које вребају на компјутерској мрежи. „Разговарали смо са обојицом наших синова о ’лошим‘ људима на које могу наићи на Интернету“, каже Том, који примењује библијска начела. „Такође смо им објаснили шта је порнографија, зашто треба да је се клоне и зашто никад не треба да контактирају с непознатим људима.“

Ви можете заштитити своју децу

Да бисте заштитили децу од опасности на Интернету, потребан је труд. Уз то, електронски приступ медијима се непрестано мења. Нове технологије могу донети јединствене могућности и нове опасности. Шта родитељи могу учинити да би деца била спремна да се суоче с тим опасностима? „Мудрост је заштита“, стоји у Библији (Проповедник 7:12).

Помозите својој деци да поступају мудро. Упутите их како да избегну опасности на Интернету и да га користе на одговоран начин. Тада ће Интернет бити корисна алатка која неће угрозити њихову безбедност.

[Фуснота]

^ Родитељи треба да имају на уму да млади могу приступити Интернету путем мобилних телефона, других џепних уређаја, па чак и преко неких конзола за видео-игре.

[Истакнути текст на 8. страни]

Користећи Интернет, 57 посто младих Британаца који имају између 9 и 19 година сваке седмице дође у контакт с порнографијом. Међутим, само 16 посто родитеља сматра да је њихово дете видело порнографију на Интернету

[Истакнути текст на 9. страни]

Стручњаци процењују да сваког дана око 750 000 напасника вреба на Интернету, претражујући причаонице и сајтове за упознавање

[Истакнути текст на 9. страни]

У Сједињеним Државама, Интернет користи 93 посто младих узраста од 12 до 17 година

[Слика на странама 8, 9]

Можете ли поучити своје дете да на одговоран начин користи Интернет?