Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У Кини је прошле године „било 106 милијардера, ако се њихова имовина изрази у америчким доларима. За разлику од тога, 2006. било их је 15, док их 2002. уопште није било“ (CHINA DAILY, КИНА).

„На основу једног новог индијског закона, Индијци који запостављају своје остареле родитеље могли би бити осуђени на затворске казне. Тај закон је усвојен због забринутости да убрзана модернизација слаби вековима јако породично уређење“ (РОЈТЕРС, ИНДИЈА).

„У Енглеској данас можда има припадника ислама колико и припадника Англиканске цркве“ (THE ECONOMIST, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА).

Дрвеће у Сибиру „извлачи“ племените метале

У сибирским шумама „могуће је наћи злато у трулим пањевима“, извештава се у руском часопису Вокруг Света. Научници из Улан-Удеа, Иркутска и Новосибирска утврдили су да зимзелено дрвеће, које расте изнад наслага руде у Сибиру, црпи растворене метале из земљишта. Када дрвеће иструли, ти метали се таложе на шумском тлу. Сибирски научници су успели да из једне тоне остатака трулог дрвећа издвоје пет грама платине, скоро 200 милиграма злата и три килограма сребра.

Прва помоћ на сахранама

На једном аустралијском гробљу, гробари су добили дефибрилатор, то јест електрични апарат којим се успоставља нормалан срчани рад. Зашто су добили тај уређај? Да би се ожалошћени који су доживели срчани напад вратили у живот, каже се у сиднејском часопису Sun-Herald. „Сахране носе ризик од срчаног напада“, објашњава Сисенанда Сантос, представница једне аустралијске добротворне организације која надгледа тај програм. „Људи се налазе у великој групи, потресени су и често имају на себи превише одеће када су врућине.“ Дефибрилатор садржи програм са снимљеним упутствима за корисника и може покренути срце особе електрошоковима једино ако открије знаке који несумњиво указују на срчани напад.

Развод је штетан по животну средину

Све већа стопа развода широм света штети животној средини, пошто води до све веће потрошње ограничених ресурса. Услед развода настаје више домаћинстава, смањује се величина породица и повећава потрошња ресурса по особи, каже се у једној студији која је објављена у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences. „Да су домаћинства [у Сједињеним Државама] која су настала услед развода економично користила ресурсе, као и домаћинства у којима живе брачни парови, могла су само током 2005. уштедети више од 38 милиона просторија, 73 милијарде киловат-часова електричне енергије и 2 400 милијарди литара воде.“ У Сједињеним Државама је 2000. године било 6,1 милион таквих неекономичних домаћинстава.

Библија на глави чиоде

Израелски нанотехнолози успели су да на силицијумском чипу, „мањем од главе чиоде“, одштампају цео „Стари завет“ на хебрејском, извештава се у Интернет часопису Science Daily. Тај подухват је постигнут тако што је помоћу фокусираног снопа сићушних честица, које се зову јони галијума, текст урезан на златну површину чипа. „Тај пројекат показује коликим потенцијалом за минијатуризацију располажемо“, објашњава професор Ури Сиван с једног технолошког института у Израелу. То такође показује како је могуће „на веома малом простору сачувати велику количину информација“.

[Извор слике на 30. страни]

AP Photo/Ariel Schalit