Пређи на садржај

Пређи на садржај

Воз без точкова

Воз без точкова

Воз без точкова

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ХОНГ КОНГА

ИПРЕ него што кроче у нови сјајни воз аеродинамичног облика, путници у Шангају примећују да ће се возити сасвим другачијом железницом. Тај утисак се појачава док воз скоро нечујно креће са своје супермодерне станице, клизећи брзо и глатко док не достигне брзину од преко 430 километара на сат, што га чини најбржим путничким возом на свету. Он за само осам минута превезе путнике до међународног аеродрома Пудонг, који је удаљен 30 километара. Али, постоји још нешто по чему је јединствен — нема точкове!

Путнике на линији Шангај-Пудонг превози маглев, једини путнички воз чији се принцип рада заснива на магнетној левитацији. Маглев нема металне точкове већ се у потпуности ослања на магнетно поље. Уместо возача, у њему се налазе компјутерски уређаји који у сваком тренутку региструју његов тачан положај и шаљу те податке у централну контролну станицу. Тамо оператери, користећи компјутере, с великом прецизношћу прате кретање воза.

Маглев насупрот стандардним возовима

Конструктори овог јединственог воза и његове пруге морали су да савладају бројне изазове. Примера ради, док је воз у покрету, од пруге га дели само узак ваздушни простор. Да би пруга добро функционисала, требало је премостити потешкоће које би се могле јавити због тога што се Шангај налази на мочварном тлу. Зато су инжењери морали да додају посебне спојеве који могу да се подешавају. Такође су морали да обрате пажњу на мале деформације бетонских стубова носача, као што су ширење или скупљање услед температурних промена.

Упркос томе, ова технологија има вишеструке предности. На пример, маглев возови не загађују ваздух издувним гасовима и немају мотор ни точкове који би стварали буку. Трошкови одржавања пруге и опреме су ниски. У путничком саобраћају, за превоз истог броја људи на исту удаљеност маглев троши три пута мање енергије од аутомобила и пет пута мање од авиона. У ствари, енергија коју овај воз користи да би лебдео мања је од енергије коју троши његов систем за климатизацију! Осим тога, он може да савладава стрмије успоне и оштрије кривине него његов „колега“ на точковима, тако да се приликом изградње пруге минимално нарушава изглед околине.

С обзиром на све ове предности, можда је необично што није изграђено више оваквих пруга. Један фактор су велики почетни трошкови. Кинеска влада је привремено одложила изградњу линије између Шангаја и Пекинга због тога што би то коштало дупло више од изградње обичне пруге за брзе возове. Уз то, маглев не може да се уклопи у постојећу железничку мрежу у Кини.

Приликом изградње шангајске маглев линије коришћена је немачка технологија. Истраживања на овом пољу настављају се у Немачкој, Јапану и у другим деловима света. У децембру 2003. јапански експериментални маглев воз постигао је највећу до сада забележену брзину — 581 километар на сат. Међутим, за сада је шангајски маглев једини воз ове врсте у путничком саобраћају.

На повратку из Пудонга у Шангај, путници нетремице гледају у дигиталне мераче брзине који се налазе у сваком вагону, чекајући тренутак када ће показати највећу брзину. Током своје прве вожње многи скоро да и не виде крајолик, па путују поново. Док се пред њиховим очима муњевитом брзином смењују призори, јасно им је зашто је маглев добио надимак „авион без крила“.

[Оквир/Дијаграми на 24. страни]

КАКО ФУНКЦИОНИШЕ МАГНЕТНА ЛЕВИТАЦИЈА?

Испод бочних страна сваког вагона, целом њиховом дужином, налазе се електронски подешени електромагнети (1) који, удружени с магнетима уграђеним у пругу (2), подижу воз све док се те две групе магнета не раздвоје скоро центиметар. Остали магнети (3) омогућавају да возило остане на путањи. Калемови (4) у прузи стварају магнетно поље које покреће воз.

Да би се уштедела електрична енергија, централна контролна станица шаље струју само у онај део пруге (5) којим воз пролази. Више електричне енергије се шаље у делове пруге где воз мора да повећа брзину или да савлада неки успон. Када воз треба да успори или да се креће у супротном смеру, мења се смер магнетног поља калемова који су уграђени у пругу.

ДА ЛИ ЈЕ БЕЗБЕДАН?

Премда се маглев креће изузетно великом брзином, његова доња страна (6) је конструисана тако да изгледа као да „грли“ пругу, па практично не постоји могућност да воз искочи из колосека. Путници не морају да везују сигурносне појасеве и могу слободно да се крећу по возу, чак и када је он у пуној брзини. У случају губитка енергије, посебне кочнице, које се напајају из батерија у возилу, стварају супротно магнетно поље које успорава воз до брзине од 10 километара на сат. Воз се затим полако спушта на пругу и лагано клизи док се не заустави.

Да ли снажни магнети у возу представљају здравствени ризик, на пример за путнике са уграђеним пејсмејкерима? Испитивања су показала да нема разлога за бригу. У ствари, спољашње магнетно поље маглева је слабије од оног које окружује неке стандардне возове.

[Слике на странама 24, 25]

Преко 430 километара на сат!

[Извор слике на 24. страни]

Стране 24 и 25: Све фотографије и дијаграми: © Fritz Stoiber Productions/Courtesy Transrapid International GmbH & Co. KG