Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дуговечност — није тајна на Окинави!

Дуговечност — није тајна на Окинави!

Дуговечност — није тајна на Окинави!

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈАПАНА

◼ Надомак Јапана налазе се острва Окинава која имају 1,3 милиона становника. Године 2006. процењено је да међу њима има скоро 740 стогодишњака, од чега су 90 посто биле жене. То значи да на сваких 100 000 становника има око 50 стогодишњака, као што показују резултати истраживања које предводи др Макото Сузуки. У већини развијених земаља, тај однос је од 10 до 20 стогодишњака на 100 000 становника.

Ово истраживање које је још увек у току сматра се „најдужим светским непрекидним истраживањем спроведеним међу стогодишњацима“. Оно је показало да је на Окинави „изненађујуће велики број стогодишњака изузетно виталан“. Да би установили шта је допринело томе, др Сузуки и његов тим су годинама испитивали начин живота и генетику више од 900 стогодишњака, као и многих других становника ових острва, који су имали преко 70 година. Истраживачи су открили да је већина испитаника врло витка, али крепка и здрава, да у артеријама немају наслага и да је код њих стопа рака и срчаних обољења изузетно ниска. Међу онима који су имали близу сто година, забележен је мањи број случајева деменције (слабљења памћења и расуђивања услед старости) него код људи истог доба у другим развијеним земљама. У чему је тајна?

Један од главних фактора је генетика. Али, томе доприносе и други фактори — избегавање дувана, умерено коришћење алкохола и правилна исхрана. На Окинави је исхрана углавном нискокалорична, богата поврћем и воћем, природним влакнима и здравим мастима (омега-3, мононезасићене масти). Осим тога, људи имају навику да не једу до потпуне ситости. „Треба да престанете с јелом чим осетите да вам је желудац пун“, каже др Бредли Вилкокс, један од сарадника у овом истраживању. „Обично прође око 20 минута док та информација не стигне од желуца до мозга.“

Баштованство, свакодневно пешачење, традиционални плес и друге активности помажу Окинављанима да остану физички активни. Тест личности је показао да су они ведри и прилагодљиви. Добро излазе на крај са стресом и граде „јаке друштвене везе“, што је посебно примећено код жена.

„Не постоји чудотворна пилула“ за дуговечност, каже др Вилкокс. Као што је ово истраживање показало, на то утичу генетика, исхрана, физичка активност, добре навике и „здрави начини за савладавање стреса“.