Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како Бог гледа на употребу предмета приликом молитве?

Како Бог гледа на употребу предмета приликом молитве?

Гледиште Библије

Како Бог гледа на употребу предмета приликом молитве?

Употреба предмета приликом молитве уобичајена је у будизму, хиндуизму, исламу, јудаизму, римокатолицизму и православљу. Зато милиони људи широм света верују да им ти предмети помажу да се приближе Богу, стекну његову наклоност и добију благослов. Шта Библија каже о томе?

УПОТРЕБА предмета приликом молитве стара је хиљадама година. На пример, на месту древне Ниниве археолози су ископали статуу „две жене с крилима које се моле испред светог дрвета; оне... у левој [руци] држе венчић или бројаницу“ (The Catholic Encyclopedia).

Чему служи бројаница? Иста енциклопедија одговора: „Кад год се молитва мора поновити много пута, обично се прибегава коришћењу неког помоћног средства пошто је то лакше него бројање на прсте.“

Молитвени точак још више олакшава понављање молитве. Сваки пут када се точак окрене руком или услед ветра, воде или струје, верник сматра да је молитва упућена. Молитвени точак се често користи заједно са мантрама — магичним формулама или стиховима. Осмотримо како Бог гледа на то.

„Не говорите увек једно те исто“

Исус Христ, кога чак и милиони припадника нехришћанских религија признају као Божјег пророка, објаснио је како наш Створитељ гледа на понављање напамет научених молитви. Он је рекао: „Кад се молите, не говорите увек једно те исто, као што то раде незнабошци, јер они мисле да ће бити услишени зато што користе много речи“ * (Матеј 6:7).

Према томе, ако се Богу не допада да говоримо „увек једно те исто“, зар он не гледа исто тако и на предмете који се користе као помоћно средство приликом понављања молитви? У вези с тим, Библија не садржи ниједно указивање на то да је неки веран слуга правог Бога икада користио бројаницу, молитвени точак или неки други сличан предмет. То нам је још јасније ако разумемо праву суштину и сврху молитве.

Молитве које су угодне Богу

Исус се у својој чувеној молитви обратио Богу са „Оче наш“. Наш Створитељ није неко далеко биће нити мистична сила која се мора умилостивити бајањем, ритуалима или мантрама. Он је брижан Отац и жели да тако гледамо на њега и да га волимо. Исус је рекао: „[Ја] волим Оца“ (Јован 14:31). Један пророк из древног Израела обратио му се речима: „Јехова, ти си наш Отац“ (Исаија 64:8).

Како се можемо приближити Јехови као свом Оцу? (Јаков 4:8). Као што је то случај и у међуљудским односима, потребна је двосмерна комуникација. Бог нам „говори“ преко страница Библије — своје писане Речи — у којој открива своје поступке, особине и намеру (2. Тимотеју 3:16). С друге стране, ми се с поштовањем обраћамо Богу путем молитве. Наравно, таква молитва треба да буде искрена и присна, а не формална и рутинска.

Осмотримо следеће: Како једно здраво и интелигентно дете у срећној породици разговара с родитељима? Да ли увек изнова понавља исте речи или фразе и при том помоћу неког предмета броји колико пута их је изговорило? Наравно да не! Оно се обраћа смисаоним речима, с поштовањем и од срца.

Слично је и с молитвама Богу. Заиста, њему се можемо обратити практично у вези с било чим што нас брине. У Филипљанима 4:6, 7 пише: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир... чуваће ваша срца и ваше мисли.“ Природно је да се чешће молимо када смо забринути због нечега. Али то је далеко од понављања једних те истих речи (Матеј 7:7-11).

Библија садржи многе примере молитви које су угодне Богу, као што су псалми и молитве које је упутио сам Исус * (Псалми 17 и 86, увод; Лука 10:21, 22; 22:40-44). Једна Исусова молитва налази се у 17. поглављу Јеванђеља по Јовану. Издвојте неколико минута да је прочитате. Док то чините, обратите пажњу како је Исус излио своје срце Богу. Такође запазите несебичност која се види у тој молитви — како је изразио дубоку љубав према својим следбеницима. „Свети Оче“, рекао је, „молим те... да их сачуваш од Злога“, Сатане (Јован 17:11, 15).

Да ли примећујете било какав наговештај безличног, механичког понављања у овој Исусовој молитви? Свакако не! Какав диван пример за нас! Сви који желе да се приближе правом Богу треба добро да га упознају. Затим ће их љубав темељена на таквом знању подстаћи да одбаце религиозне обичаје и поступке који се не допадају Богу. Онима који то учине, Јехова обећава: „Бићу вам отац, а ви ћете ми бити синови и кћери“ (2. Коринћанима 6:17, 18).

[Фусноте]

^ Уводећи молитву Оченаш, Исус није рекао: „Молите се, дакле, изговарајући ову молитву“, што би било у супротности са оним што је претходно навео. Уместо тога, рекао је: „Молите се, дакле, овако“ (Матеј 6:9-13). Коју је поуку хтео да пружи? Оченаш показује да духовним вредностима треба дати предност у односу на материјалне ствари.

^ Иако су се псалми певали у различитим приликама, они се нису понављали попут мантри нити су се изговарали у ритуалима у којима се користила бројаница или молитвени точак.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Да ли се Исусов савет да не понављамо увек једне те исте речи у молитви може применити на употребу бројаница и молитвеног точка? (Матеј 6:7)

◼ Шта наша молитва говори о томе како гледамо на Бога? (Исаија 64:8)

◼ Шта нам Бог обећава ако одбацимо неисправне религиозне обичаје? (2. Коринћанима 6:17, 18)