Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Званични сајт Јеховиних сведока (www.watchtower.org) тренутно пружа информације на 314 језика. Прошле године је регистровано више од 22 милиона посета том сајту, што је у просеку више од 60 000 дневно.

„Један од највећих проблема с којима се данашњи свет суочава јесте омогућавање свима да имају чисту воду у довољној количини... И сувише често, тамо где је потребна вода налазимо оружје“ (БАН КИ МУН, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УН)

Срећа и здравље

Већ дуго се сматра да су срећни и позитивни људи углавном здравији од оних који су под стресом, агресивни или песимистични. У једном недавном истраживању дошло се до закључка да људи који су „ведрог духа“ имају мањи ниво кортизола, хормона стреса који може допринети настанку многих обољења уколико је стално повишен. Такви људи такође имају нижи ниво „два протеина који указују да у организму постоји нека упала“. Др Ендру Степто са Универзитетског колеџа у Лондону каже: „Наша нарав и расположење не зависе само од наследних фактора већ од међуљудских односа и осећаја да наш живот има смисао.“

Посматрање месеца помоћу савремене технологије

Већ стотинама година муслимани посматрају небо да би видели појављивање младог месеца који означава крај рамазана и почетак Рамазанског бајрама. У неким подручјима је уобичајено да се појава месеца посматра голим оком, након чега верски вођа то објављује верницима. Међутим, у протеклих неколико година неке верске вође су одобриле употребу савремених метода посматрања. Ирански астрономи користе телескопе помоћу којих се добија веома јасна слика, опрему за посматрање ноћног неба, чак и авионе опремљене прецизним уређајима, а резултате које добију затим потврђују верске вође. Што се пре опази млади месец, празник ће пре почети.

Бебе процењују понашање?

Бебе од само шест месеци, „и пре него што проговоре, [развијају] способност да процене нечије понашање“, кажу истраживачи са Универзитета Јејл у САД. Бебе узраста од шест до десет месеци посматрале су једну лутку с великим очима која је покушавала да се попне уз брдо, при чему су јој друге играчке помагале или су је гурале доле. Затим су деци „понуђене играчке да изаберу с којом ће се играти“ објашњено је у новинама Houston Chronicle. „Скоро свака беба је изабрала играчку која је помагала а не неваљалу играчку.“ Дакле, у извесној мери „чак и бебе примећују разлику између неваљалих и добрих другара у игри и знају кога да изаберу“, каже се у тим новинама.

„Потражња за флашираном водом“

„У Америци влада огромна потражња за флашираном водом — годишње се прода скоро 30 милијарди боца“, извештава часопис U.S.News & World Report. Међутим, многи потрошачи не знају да је флаширана вода у већини случајева обична вода из чесме, тако да су „у заблуди они који мисле да је флаширана вода здравија од оне из чесме“, каже се у том часопису. Квалитет воде из градског водовода се у многим државама стално контролише и мора удовољавати строгим мерилима. Осим тога, у поређењу са „изузетно скупом“ флашираном водом, вода из чесме је „малтене бесплатна“!