Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обмањива моћ реклама

Обмањива моћ реклама

Обмањива моћ реклама

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ПОЉСКЕ

Томек хипнотисан зури у телевизор. Сав се претворио у уво док слуша поруку рекламе: „Када ваш син то обуче, биће снажан, атлетски грађен и дивиће му се сви другови. Морате то купити!“ Томек трчи до свог оца, певушећи привлачну мелодију коју је управо чуо. „Тата, хоћеш ли ми купити то?“, пита он.

◼ Зашто деца желе оно што се рекламира? „Због тога што други већ имају те ствари, и они их желе. Стало им је до тога да буду признати у свом друштву“, објашњава педагог цитиран у пољском часопису Rewia. Када деца мољакају, плачу и дуре се, неки родитељи попусте и купе им то што траже.

Како једна реклама намењена деци успева да их обмане? У њој се „не истиче цена, квалитет или употребљивост тог производа“, објашњава психолог Јоланта Вонс. Рекламе су осмишљене тако да „делују на осећања“. Госпођа Вонс запажа: „Мала деца неће анализирати поруку рекламе... Она не упоређују те информације са оним што им је већ познато.“ Чак и када би то урадила, њихово разумевање је превише ограничено да би могла да процене праву вредност тог производа.

Како можете заштитити своје дете од обмањивог утицаја реклама? Као прво, „морате проводити време с дететом и стално му говорити да се нечија вредност не мери по томе коју марку обуће [или одеће] носи“, каже се у часопису Rewia. Уверите своје дете да може имати срећно детињство и без најновијих играчака. Као друго, и сами родитељи морају бити свесни утицаја који рекламе могу имати на децу. Решење није у томе да „допустимо да нам рекламе диктирају шта је добро за нашу децу“, саветује психолог Вонс.

Свим родитељима такође може користити следећи савет из Библије. Апостол Јован је написао: „Ништа што је у свету — жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка — не потиче од Оца, већ потиче од света“ (1. Јованова 2:15, 16).

Зар се не бисте сложили да многе рекламе апелују на ’жеље очију‘ и подстичу и младе и старије да ’истичу свој иметак‘? Занимљиво је шта апостол Јован каже у следећем стиху: „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17).

Родитељи који редовно проводе време у конструктивним разговорима са својом децом могу усадити у њих Божја начела и праве вредности (Поновљени закони 6:5-7). Тако поучена деца неће бити лак плен обмањивих реклама овог света које их наводе да убеде родитеље да им купе одређени производ.