Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У Немачкој само 8 посто становништва сматра да је повезаност с религијом најважније обележје Бадње вечери. Године 1980. таквог мишљења је било 47 посто Немаца (TV NEWS CHANNEL N24, НЕМАЧКА)

„Први пут у историји [САД] на мање од 100 одраслих Американаца долази један осуђеник... У целој земљи иза решетака се налази скоро 1,6 милиона људи“ (THE NEW YORK TIMES, САД)

Једно истраживање у Шпанији показало је да су „сви испитаници из једне групе“ имали у свом организму најмање једну врсту пестицида, то јест „супстанце које се у већини земаља убрајају у потенцијално штетне по здравље“ (УНИВЕРЗИТЕТ У ГРАНАДИ, ШПАНИЈА)

„У земљама с расположивим подацима, приходи од пореза на дуванске производе су преко 500 пута већи од средстава која се утроше на контролисање производње дувана“ (СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА, ШВАЈЦАРСКА)

Ислам је по броју верника надмашио Римокатоличку цркву. Према подацима из 2006. године, 19,2 посто светског становништва се изјаснило као муслимани, а 17,4 посто као римокатолици (НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РОЈТЕРС, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Змај потпомаже кретање брода

У ово време када расте цена горива и све је већа забринутост због загађености животне средине, власници бродова траже начине да смање потрошњу горива и загађење. Враћају се свом старом савезнику — ветру. Једна идеја која је већ испробана јесте да се користи змај који би олакшао кретање брода, извештава се у новинама Frankfurter Allgemeine Zeitung. Змај се подиже на висину од 300 метара и користи снагу ветра, што омогућава капетану да смањи брзину бродског мотора. Један змај површине 160 квадратних метара недавно је помогао да теретни брод пређе Атлантски океан.

Преживљавање суше

„Ларве једне афричке муве преживљавају и најгоре суше тако што се стврдну и постану налик бомбонама“, каже се у часопису Science News. Када ларве муве Polypedilum vanderplanki скоро потпуно дехидрирају, вода у њиховим ћелијама уступа место стакластој супстанци сличној растопљеном шећеру када се стврдне. У таквом мумифицираном стању, метаболизам ларви потпуно стаје. Оне могу да остану у том „стању обамрлости“ чак 17 година, док не падне следећа киша и оживи их.

Најбоље место за астрономска посматрања

Један међународни тим поставио је потпуно роботизовану астрономску опсерваторију на Дом Аргусу, који се налази на 4 000 метара надморске висине и највиша је тачка на источном делу Антарктика. Око 1 000 километара удаљено од Јужног пола, то место је веома хладно и понекад изузетно мрачно. Ваздух је веома сув и нема ветра, а ноћи трају четири месеца. Неки сматрају да је Дом Аргус најбоље место на земљи за астрономска посматрања. Лифан Ванг, директор Кинеског центра за астрономију на Антарктику, каже да је одатле помоћу телескопа „могуће добити слике које су квалитетне скоро као и оне снимљене у свемиру, али уз много мање трошкове од слања телескопа у свемир“.