Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли да раскинемо?

Да ли да раскинемо?

Млади питају

Да ли да раскинемо?

„Након три месеца забављања, обоје смо сматрали да све иде како треба. Причали смо о томе да ћемо провести остатак живота заједно као да се то подразумева“ (Јулија) *

„Била сам лудо заљубљена у њега а онда је он након пар година почео да обраћа пажњу на мене! Желела сам да имам старијег дечка поред ког ћу се осећати сигурно“ (Кристина)

С временом су и Јулија и Кристина раскинуле везу. Зашто? Да ли су урадиле праву ствар?

ЗАБАВЉАТЕ се скоро годину дана. У почетку си била уверена да је то онај „прави“. * Понекад чак можеш оживети романтична осећања из времена кад сте тек почели да се забављате. Али, сада више ниси тако сигурна. Да ли треба да потиснеш такве мисли? Како можеш знати да ли треба да раскинете?

Као прво, мораш погледати истини у очи: Игнорисање знакова упозорења у вези је попут игнорисања сигналних лампица на командној табли аутомобила. Проблем неће нестати — вероватно ће постати још гори. Који су неки знакови упозорења на које треба да обратиш пажњу?

Ствари се пребрзо одвијају. Проблеми могу настати када веза напредује и сувише брзо. „Размењивали смо мејлове, четовали и разговарали телефоном“, прича Кристина. „Ти облици комуникације могу имати јачи утицај од сусрета лицем у лице јер омогућавају да се присност развија много брже.“ Немојте лишити себе прилике да се добро упознате. Веза не треба да буде попут корова који брзо никне и одмах увене. Уместо тога, треба да буде попут племените биљке којој је потребно време да расте.

Критикује те и омаловажава. „Мој дечко је имао обичај да ме понижава пред другима“, каже Ана, „али ја нисам могла без њега.“ Она додаје: „Прелазила сам преко неких ствари за које нисам ни сањала да ћу их икада дозволити!“ Библија осуђује „погрдан говор“ (Ефешанима 4:31). Понижавајуће речи — чак и ако су изговорене мирним и тихим гласом — не смеју постојати у једној вези (Пословице 12:18).

Брзо плане. „Разборит човек сталоженог је духа“, стоји у Пословицама 17:27. Ема је схватила да је њеном дечку тешко да контролише своју нарав. Она прича: „Кад бисмо се препирали око нечега, грубо ме је гурао и понекад бих завршила с модрицама.“ Библија подстиче хришћане: „Нека се сва злобна горчина и гнев и срџба... уклони од вас“ (Ефешанима 4:31). Особа којој недостаје самосавладавање није довољно спремна за везу (2. Тимотеју 3:1, 3, 5).

Скрива вашу везу. „Мој дечко није желео да други знају да се забављамо“, каже Анђела. „Чак се наљутио када је мој тата сазнао за то.“ Наравно, могу постојати оправдани разлози због којих неки пар жели да задржи извесну меру приватности. Али тајновитост — намерно скривање везе од оних који имају право да знају за њу — може донети само проблеме.

Нема намеру да ступи у брак. Забављање међу хришћанима има часну сврху — да помогне младићу и девојци да виде да ли одговарају једно другом за брак. Наравно, то не значи да треба да правите планове за венчање чим започнете везу. Многи нису ступили у брак с првом особом с којом су се забављали. Па ипак, ако неко није спреман да прихвати одговорности брака, не треба да започиње везу.

Често раскидамо и почињемо изнова. У Пословицама 17:17 пише: „Прави пријатељ воли у свако доба.“ То не значи да ћете се вас двоје увек у свему слагати. Али ако се веза непрестано клацка од раскида до мирења, то је показатељ да постоји неки дубљи проблем који треба да се реши. До тог закључка је дошла и Ана, која каже: „Више пута сам раскидала с дечком и сваки пут сам много патила. Покушавала сам да поправим везу коју је заправо требало окончати.“

Наговара те да спаваш с њим. „Да ме волиш, пристала би на то.“ „Наша веза треба да иде корак даље.“ „То није секс ако немамо прави однос.“ Све су то лукави начини које младићи користе како би наговорили девојке да имају односе с њима. У Јакову 3:17 налазимо следеће речи: „Мудрост одозго је најпре чиста.“ Ти заслужујеш дечка који је добар и поштен и уважава твоје границе у моралном погледу. Немој да пристанеш ни на шта мање од тога!

Други га сматрају лошим избором. Библија каже: „Намере пропадају где нема поверљивог разговора, а успех лежи у мноштву саветника“ (Пословице 15:22). „Не можеш игнорисати мишљење своје породице и пријатеља, баш као што не можеш игнорисати звона на узбуну у својој глави“, каже Јулија. „Што више одбацујеш оно што други кажу, тим више отежаваш себи.“

Навели смо само неколико знакова упозорења који би могли указивати да веза не функционише добро. * Ако си с неким у вези, да ли си приметила неки од ових знакова? Напиши оно што тебе узнемирава.

․․․․․

Како да окончаш везу

Претпоставимо да сматраш да је најбоље да раскинете. Како ћеш то урадити? Постоји много начина, али узми у обзир следеће:

Буди храбра. „Постала сам толико зависна од свог дечка да сам се плашила да га оставим“, каже Татјана. Кад нека веза треба да се оконча, потребна је храброст да се то каже. Али, за твоје добро је да изразиш своје мишљење и да будеш одлучна (Пословице 22:3). То ће ти помоћи да поставиш чврсте границе у погледу тога преко чега си спремна да пређеш а преко чега не — у вези, а касније и у браку.

Буди фер. Да си ти особа којој треба да се каже за раскид, како би волела да се поступи према теби? (Матеј 7:12). Сигурно је да твој дечко заслужује више од кратког мејла, поруке на мобилном или на говорној пошти, у стилу: „С нама је готово!“

Одабери право време и место. Да ли да разговарате у четири ока или преко телефона? Да ли да му напишеш писмо или да попричате? Много зависи од твојих околности. Не треба да се сретнете у условима где би твоја безбедност била угрожена нити би било мудро да се састанете на осамљеном месту где би се могле распламсати неисправне жеље (1. Солуњанима 4:3).

Буди искрена. Отворено реци зашто мислиш да треба да раскинете. Ако мислиш да се твој дечко није понашао према теби како треба, реци му то. Говори о томе како ти доживљаваш ситуацију. На пример, уместо да кажеш: „Увек ме понижаваш“, реци: „Осећам се понижено кад ти...“

Буди спремна да саслушаш. Да ли је посреди неки неспоразум? Немој дозволити да те преваре лукаве речи, али у исто време буди разборита и узми у обзир све чињенице. Библија мудро упозорава хришћане да буду ’брзи да чују, а спори да говоре‘ (Јаков 1:19).

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фусноте]

^ Имена у овом чланку су промењена.

^ Иако се у овом чланку говори из угла девојке, начела која су осмотрена важе за оба пола.

^ Више информација можеш наћи у издању Пробудите се! од маја 2007, на странама 18-20.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Напиши које особине сматраш веома важним код младића с којим би се забављала ․․․․․

◼ Које особине су ти неприхватљиве? ․․․․․

[Оквир на 20. страни]

МЛАДИЋ С КОЈИМ БИ СТУПИЛА У ВЕЗУ ТРЕБА ДА...

□ има иста религиозна гледишта (1. Коринћанима 7:39)

□ поштује твоје границе у моралном погледу (1. Коринћанима 6:18)

□ буде пажљив према теби и другима (Филипљанима 2:4)

□ буде на добром гласу (Филипљанима 2:20)

[Оквир на 20. страни]

ОБРАТИ ПАЖЊУ АКО ТВОЈ ДЕЧКО...

□ увек инсистира да буде по његовом

□ увек пребацује кривицу на тебе и чини да се осећаш глупо и безвредно

□ покушава да те одвоји од пријатеља и породице

□ непрестано проверава где си

□ без икакве основе тврди да флертујеш с другима

□ прети и поставља ти услове

[Слика на 19. страни]

Игнорисање знакова упозорења у вези је попут игнорисања сигналних лампица на командној табли аутомобила