Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли су невоље које нас сналазе Божја казна?

Да ли су невоље које нас сналазе Божја казна?

Гледиште Библије

Да ли су невоље које нас сналазе Божја казна?

„Имам осећај као да сам кажњена“, рекла је једна средовечна жена након што је сазнала да болује од рака. Осврћући се на грешке које је учинила у прошлости, она закључује: „Ово је сигурно Божји начин да ми каже да сам згрешила.“

КАДА су суочени с невољама, многи мисле да их Бог тиме кажњава за неке прошле грехе. Савладани изненадном бујицом проблема, они се жале: „Зашто баш ја? Чиме сам то заслужио?“ Да ли треба да закључимо да су наши проблеми показатељ Божјег неодобравања? Да ли су личне трагедије заиста Божја казна?

Верне Божје слуге су доживљавале невоље

Узмимо у обзир оно што Библија извештава о човеку по имену Јов. Не слутећи да ће му се ишта догодити, он је изненада изгубио све своје богатство. Затим му је свих десеторо деце погинуло у олуји. Убрзо након тога, оболео је од ужасне, мучне болести (Јов 1:13-19; 2:7, 8). Такве невоље навеле су Јова да се јада: ’Божја рука ме је ударила‘ (Јов 19:21, Бакотић). Очигледно је и Јов, попут многих људи данас, сматрао да га Бог кажњава.

Међутим, Библија открива да је пре него што су Јовове невоље почеле, Бог за њега рекао да је „човек беспрекоран и праведан, који се боји Бога и клони се зла“ (Јов 1:8). Ако узмемо у обзир овај израз Божјег одобравања, јасно је да Јовове невоље нису биле казна од Бога.

Штавише, Библија је пуна извештаја о праведним особама које су доживљавале невоље. Иако је био верни Божји слуга, Јосиф је годинама био неправедно затворен (Постанак 39:10-20; 40:15). Верни хришћанин Тимотеј патио је од „честих болести“ (1. Тимотеју 5:23). Чак је и Исус Христ, који никада није учинио ништа погрешно, био окрутно малтретиран и поднео мученичку смрт (1. Петрова 2:21-24). Због тога је погрешно закључити да су невоље израз Божјег незадовољства. Међутим, ако Бог није одговоран за њих, ко јесте?

Узроци проблема

Библија показује да је Сатана Ђаво био одговоран за трагедије које су задесиле Јова (Јов 1:7-12; 2:3-8). Осим тога, она идентификује Сатану као главног узрочника данашњих проблема када каже: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:12). Као „владар овог света“, Сатана утиче на многе да чине злодела која доводе до неизрецивог бола и патње (Јован 12:31; Псалам 37:12, 14). *

Међутим, не треба да кривимо Ђавола за сваку несрећу коју доживимо. Због несавршености и наслеђеног греха људи су склони томе да доносе немудре одлуке које могу створити проблеме (Псалам 51:5; Римљанима 5:12). На пример, замислите човека који се не храни правилно и не одмара се довољно зато што је сам тако одлучио. Ако због тога на крају има озбиљне здравствене проблеме, да ли за то треба кривити Ђавола? Не, тај човек једноставно жање горке последице своје лоше одлуке (Галатима 6:7). У том случају потврђује се следећа библијска пословица: „Лудост човеку искривљује пут“ (Пословице 19:3).

На крају, морамо разумети да су многа непријатна искуства само последица ’времена невоље и непредвиђених догађаја‘ (Проповедник 9:11). Размотримо пример човека ког је неочекивано ухватила олуја. Да ли ће мало покиснути или бити потпуно мокар зависи само од тога где се затекао у време када је почео пљусак. Слично томе, у овим ’нарочито тешким временима‘ лоше околности брзо могу прерасти у озбиљне проблеме (2. Тимотеју 3:1-5). У којој мери ће нас то лично погодити често зависи од времена и околности на које имамо мало или нимало утицаја. Да ли то онда значи да ће нас невоље увек погађати?

Ускоро ће нестати сви проблеми

На срећу, Јехова Бог ће ускоро окончати сву патњу (Исаија 25:8; Откривење 1:3; 21:3, 4). У међувремену, он брине за нас пружајући нам „поуку“ и ’утеху из Писама‘ тако да се можемо изборити са невољама док ишчекујемо дивну будућност која је пред нама (Римљанима 15:4; 1. Петрова 5:7). Тада ће они који су честити у Божјим очима уживати у бескрајном животу у новом свету, ослобођени сваке невоље (Псалам 37:29, 37).

[Фуснота]

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Да ли само грешници доживљавају невоље? (Јов 1:8)

◼ Да ли Ђавола треба кривити за све наше проблеме? (Галатима 6:7)

◼ Да ли ће невоље увек постојати? (Откривење 21:3, 4)

[Истакнути текст на 29. страни]

„Време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога“ (Проповедник 9:11)