Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ко високо лети, ниско пада“

„Ко високо лети, ниско пада“

„Ко високо лети, ниско пада“

ИАКО је био дан, један детлић је налетео право на небодер и стропоштао се на земљу, јер није видео стакло. Брижан пролазник је приметио ошамућену птицу и побринуо се за њу, надајући се да ће се опоравити. Његове наде су се ускоро оствариле када се птица огласила, подигла, промешкољила и одлепршала. *

Нажалост, нису све птице те среће да преживе без последица. У ствари, око половине птица угине након удара у зграде. Природњачки институт Одубон, који се бави заштитом животињских врста, наводи истраживања која показују да само у Сједињеним Државама сваке године настрада више од 100 милиона птица које ударе у зграде. Неки орнитолози верују да је тај број можда близу милијарде! Али зашто птице налећу на зграде? И да ли се ишта може учинити како би њихов лет небу под облаке био безбеднији?

Кривци за смрт — светлост и стакло

Стакло представља опасност за птице. Када на згради има доста прозора, који су чисти и прозирни, птице често гледају кроз њих на оно што се налази иза зграде, као што су крошње дрвећа и небо. Зато птице ништа не слуте и понекад при пуној брзини ударе у стакло зграде. Оне такође покушавају да слете на украсне биљке које се налазе иза стакла у ходницима и становима.

Стопсол, рефлексна стакла такође могу бити проблем. Под одређеним условима, птице могу уместо стакла видети одраз околине или неба и на своју несрећу настрадати. Чак се дешава да птице страдају и у резерватима за птице и угрожене животињске врсте, тако што ударе у стакло центара за посетиоце и објеката за посматрање птица. Орнитолог и биолог професор др Данијел Клем мл., верује да, ако се као један фактор изузме уништавање природног птичјег станишта, више птица страда од удара у прозоре него од било ког другог узрока повезаног с људском активношћу.

Неке птице су посебно изложене опасности од удара. На пример, већина птица певачица које мигрирају лете до својих одредишта ноћу управљајући се, барем донекле, по звездама. Због блештавих светала високих зграда оне постају дезоријентисане. Заправо, неке птице се могу толико збунити да бесциљно лете унаоколо све док се не сруше од исцрпљености. Још једна опасност се појављује током кишних ноћи и када су облаци високо. У тим приликама, птице лете на нижим надморским висинама, чиме се повећава ризик од удара у високе зграде.

Утицај на популацију птица

Према једном извештају, забележено је да је око 1 480 птица током сеобе налетело на једну високу зграду у Чикагу и угинуло. Надаље, током периода од 14 узастопних година из истог разлога настрадало је око 20 700 птица. Наравно, укупан број тих удара је без сумње много већи. Штавише, Мајкл Масур, директор једне канадске организације која се бави подизањем свести о негативном утицају осветљења високих зграда на птице, каже да настрадале птице „нису голубови, галебови и дивље гуске, већ угрожене врсте“.

На пример, у Аустралији је једне недавне године, од стакла страдало 30 брзих папагаја, којих у свету има само 2 000. У Сједињеним Државама, многи музејски експонати једне врсте грмуше, која је могуће до сада изумрла, нађени су мртви након удара у један светионик на Флориди.

Чак иако преживе удар у зграду, многе птице остају повређене и слабе. То је посебно опасно за птице селице. Уколико су повређене и падну тамо где има пуно зграда, могу угинути од глади или постати плен животиња, од којих су неке научиле да искористе овај повремени извор хране.

Да ли зграде могу бити мање опасне за птице?

Да би избегле да ударе у стакло, птице га морају видети и препознати као чврст предмет. Због тога, неки станари зграда донекле жртвују поглед кроз прозор тако што са спољашње стране прозора, који су изложени удару птица, лепе неке слике, лако уочљиве налепнице и слично. Према орнитологу Клему, оно што је важно нису те слике и налепнице већ размак између њих. Његова истраживања указују да те налепнице не смеју бити удаљене једна од друге више од 5 центиметара по хоризонтали и 10 центиметара по вертикали.

Шта се може учинити како би се помогло птицама селицама које лете ноћу? „Ноћни удари у зграде... могу се увелико спречити само притиском на прекидач за светло“, каже саветник за еколошка истраживања Лесли Еванс Огден. У неким градовима, декоративна светла на небодерима сада се током ноћи пригушују или у одређено време гасе, нарочито током сеобе птица. У другим случајевима, на прозоре високих зграда стављају се мреже како птице не би помешале одраз неба у прозору с правим небом.

Такве мере могу смањити број жртава за чак 80 процената, што су милиони птица годишње. Али главни проблем вероватно неће бити уклоњен, зато што људи воле светла и стаклене површине. Стога се организације, као што је Природњачки институт Одубон, које брину о добробити птица, труде да подстакну архитекте и инжењере да више обрате пажњу на потребе света природе.

[Фуснота]

^ Помагати повређеним птицама може бити опасно, јер оне нису свесне тога да им желите помоћи. Поред тога, неке птице су преносиоци болести којима се могу заразити и људи. Стога, ако желите да помогнете повређеној птици, ставите рукавице и на крају оперите руке. Ако сте забринути за ваше здравље и безбедност, немојте прилазити повређеној птици. Уколико ситуација дозвољава, можете позвати стручну помоћ.

[Оквир на 10. страни]

ГДЕ НЕСТАЈУ ПТИЦЕ?

Процене о томе колико у Сједињеним Државама годишње угине птица као последица људског фактора:

◼ Телекомуникацијски торњеви — 40 милиона

◼ Пестициди — 74 милиона

◼ Кућне и уличне мачке — 365 милиона

◼ Прозорска стакла — од 100 милиона до 1 милијарде

◼ Губитак природног станишта — иако није познато колико птица страда, могуће да је у питању највећи број од наведених

[Слика на 10. страни]

Сваке године у Сједињеним Државама, најмање 100 милиона птица угине након удара у прозоре зграда

[Извор]

© Reimar Gaertner/age fotostock