Пређи на садржај

Пређи на садржај

Моја мала ружичаста књига

Моја мала ружичаста књига

Моја мала ружичаста књига

Испричала Синтија Њуел

КАДА ми је било седам година, у школском аутобусу у Шривпорту, у Луизијани, једна девојчица ми је понудила малу ружичасту књигу с насловом Слушати Великог Учитеља. Рекла ми је да књига може бити моја за 50 центи. Тако је дошла код мене кући и заједно смо избројале новац.

Јако сам волела ту књигу. Убрзо након што сам је добила, разболела сам се и морала сам да будем смештена у болницу. Да би ме утешили, чланови породице су ми читали моју омиљену књигу. Међутим, како сам одрастала све мање сам је читала, пошто је намењена углавном за децу. Та књига ми је пружила важне поуке, али сам желела да сазнам више. Одлучила сам да сваке недеље присуствујем религиозној служби различитих цркви како бих добила одговоре на своја библијска питања. Међутим, нисам пронашла задовољавајуће одговоре.

У време када сам ишла у средњу школу, религија ми није више била толико важна, иако сам и даље јако желела да сазнам више о Библији и редовно сам је читала. Једног дана сам приметила да једна ученица није учествовала у полагању патриотске заклетве. Питала сам је зашто не учествује, а она је рекла: „Пошто сам већ обећала Јехови да ћу му верно служити, како онда то могу обећати и држави?“ То је звучало заиста логично. ’Али ко је Јехова?‘, питала сам се.

На свако питање које сам јој поставила, одговорила ми је на темељу Библије. Питала сам се: ’Како све то зна? Исто смо годиште, а она ипак толико тога зна о Библији!‘ Објаснила ми је: „Поучавам се о Библији у Дворани Краљевства.“ Одмах сам прихватила њен позив да присуствујем састанку Јеховиних сведока те недеље. Иако сам раније одлазила у све цркве у граду, некако сам пропустила да одем у Дворану Краљевства Јеховиних сведока. Те недеље сам схватила да сам пронашла место где се научава библијска истина.

Након састанка, отишла сам до пулта с литературом, и на последњој полици угледала своју омиљену књигу! Прошло је десет година након што сам је добила од девојчице споменуте на почетку, тако да сам заборавила ко ми ју је дао. Али, сада сам се сетила те девојчице. Била је то Ненси —  девојка која ме је позвала на тај састанак!

Након тога, сваке седмице сам проучавала Библију с Јеховиним сведоцима и брзо сам духовно напредовала. Много тога сам већ научила из своје мале ружичасте књиге, тако да ми је оно што сам сазнавала из Библије било потпуно логично. Ускоро сам предала свој живот Јехови Богу и крстила се 1985, када сам имала 18 година. У међувремену, Ненси се преселила на Флориду и ми смо изгубиле сваки контакт.

Неколико година касније, удала сам се за Друа. Године 1991, у једном градићу на истоку Тексаса, почела сам с мужем да служим као пионир, проводећи доста времена у служби проповедања. Али шта се за то време дешавало с Ненси? Нисам имала никакву информацију о њој. Међутим, једне вечери док сам читала Стражарску кулу од 1. децембра 1992, узвикнула сам: „Ево Ненси! Пронашла сам је!“ Била је на фотографији тадашњег разреда Галада — библијске школе Јеховиних сведока за мисионаре. Њен муж, Ник Симонели, и она послати су у Еквадор да служе као мисионари.

Године 2006, муж и ја смо поднели молбу да служимо као добровољци на међународним грађевинским пројектима Јеховиних сведока. Били смо одушевљени када смо сазнали да ће наш први такав пројекат бити проширење подружнице Јеховиних сведока у Еквадору. Мог првог дана у еквадорској подружници угледала сам Ненси. Десило се да је баш тај дан дошла у подружницу. Срдачно смо се загрлиле. Биле смо поново заједно — 32 године након што ми је дала малу ружичасту књигу! Веома сам захвална Јехови за ту књигу и за девојчицу која ми ју је понудила!

[Оквир/Слике на 23. страни]

ОНЕ СУ УТИЦАЛЕ НА ЖИВОТЕ МИЛИОНА ЉУДИ

Након 32 године штампања књиге Слушати Великог Учитеља, 2003. издато је једно ревидирано издање под називом Учи од Великог Учитеља. До данас су ове књиге, које говоре о Исусовим учењима, штампане у више од 65 милиона примерака на преко 100 језика. И ви можете добити књигу Учи од Великог Учитеља од Јеховиних сведока из вашег краја.

[Слике на 23. страни]

Уметнуте слике: Када смо се познавале као девојчице

Синтија

Ненси

Годинама касније, у еквадорској подружници