Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Како се одређује време писања древних манускрипата? (Фебруар 2008) Овај чланак ме је изненадио. Колико ми је познато, скраћенице н. е. и пре н. е. користе се за изразе „наше ере“ и „пре наше ере“. Међутим, у својих 70 година увек сам се сретао с временским одредницама „пре Христа“ и „лета Господњег“, које указују на период пре и после Исусовог рођења. Рекао бих да се коришћењем скраћеница н. е. и пре н. е. на неки начин негира Исусово рођење.

Р. В., Сједињене Државе

„Пробудите се!“ одговара: Иако се изрази „лета Господњег“ (Anno Domini) и „пре Христа“ користе у земљама где се људи већином изјашњавају као хришћани, определили смо се за изразе „наше ере“ и „пре наше ере“. Због чега? Као прво, постоје многи докази у прилог томе да је Исус рођен 2. пре н. е. Друго, публикације које издају Јеховини сведоци излазе на језицима које читају многи који не припадају хришћанским религијама. Треће, титула „Христ“ значи „Помазаник“. Исус је постао Месија, Христ, када је био помазан Божјим духом приликом свог крштења 29. н. е. (Матеј 3:13-17) Према томе, Исус се није родио као Христ већ је то постао оне године када се крстио. Вреди запазити да се изрази „наше ере“ и „пре наше ере“ појављују у скоро свим савременим речницима и многим научним радовима. Будите уверени да Јеховини сведоци сматрају да Исус и његова жртва имају кључну улогу у испуњењу Божје намере и нашем спасењу.

Млади питају... Како да упркос болести сачувам позитиван став? (Фебруар 2008) Немам речи да изразим захвалност за овај чланак који је стигао у право време! Недавно сам се разболела и морала сам да лежим у болници три недеље. Баш кад сам се вратила кући стигао је овај часопис. Имам много тога заједничког с младима споменутим у чланку. Хвала вам за те примере, као и за савете које сте нам дали.

К. П., Канада

Била сам дубоко дирнута чињеницом да Јехова пружа утеху чак и онима који су болесни као ја. Када сам била врло мала, установљено је да болујем од церебралне парализе. Иако не могу да ходам, служим као помоћни пионир. Једва чекам време када ће у Рају на земљи свако ко сада има неки хендикеп „скакати као јелен“ (Исаија 35:5, 6).

Џ. Џ., Јужна Кореја

Читам овај чланак увек изнова. Пођу ми сузе када размишљам о томе с колико љубави Јехова брине о нама. То је као да нас је умотао у топло ћебе да нас ништа не би повредило. Хвала вам много.

М. Т., Јапан

Да ли је смрт заиста крај свему? (Децембар 2007) Пре неколико месеци сам изгубила мајку. Мисли из ових чланака, посебно обећање о ускрсењу, дубоко су ме дирнуле. Хвала вам од срца. Овај чланак ме је заиста утешио и охрабрио.

М. Р., Мадагаскар