Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

◼ Једно обухватно истраживање стања корала који образују коралне гребене показује да је 32,8 посто оних који су испитани „у великој опасности од изумирања“ због климатских промена и људских активности (SCIENCE, САД)

◼ На дечјем одељењу једне атинске болнице прегледано је више од 2 000 деце с дисајним проблемима. Код око „65 посто је установљено да су била изложена [дуванском] диму јер један или оба родитеља користе дуван“ (KATHIMERINI — ЕНГЛЕСКО ИЗДАЊЕ, ГРЧКА)

◼ „Пораст цене нафте, све већи трошкови живота... економска криза... и учестале природне катастрофе које нас подсећају на то колико смо рањиви — очигледно је да ни за један од ових озбиљних проблема немамо одговарајућа краткорочна ни дугорочна решења“ (ЛУИС МАРИЈА ДЕ ПУЧ, ПРЕДСЕДНИК ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ САВЕТА ЕВРОПЕ)

◼ У Пољској 17 посто дечака и 18 посто девојчица проба дрогу пре своје 15 године (ŻYCIE WARSZAWY, ПОЉСКА)

Лавови нападају људе

Будући да број становника у Африци расте, смањују се станишта дивљих животиња због чега су „све учесталији сусрети и напади животиња на људе“, каже се у часопису Africa Geographic из Кептауна. „Изгледа да су [посебно] лавови почели да гледају на људе као на плен.“ На пример, у Танзанији су лавови од 1990. сваке године убили најмање 70 људи. У том часопису се извештава да је било случајева када су у чопорима „нападали баш људе, вребајући испред колиба или проваљујући кроз сламнате кровове и слабе зидове од блата“.

Откривене древне египатске житнице

Археолози са Чикашког универзитета који су вршили ископавања на југу Египта открили су седам древних житница, највећих у тој земљи. Проучавајући предмете који су пронађени у близини, археолози су утврдили да та спремишта потичу из периода између 1630. и 1520. пре н. е. Ако су те процене тачне, она су постојала и у време Мојсија. Та округла спремишта направљена од непечених цигли, пречника 5,5 до 6,5 метара и приближне висине од 7,5 метара била су део тамошњег центра за расподелу хране. У универзитетском извештају о том проналаску каже се да су такви центри „били места у којима се за државу прикупљао богат род из долине Нила. Коришћење жита као платежног средства било је извор моћи фараона“. У извештају се додаје: „Пошто је жито коришћено као валута, те житнице су уједно служиле као банке и складишта намирница.“

Папир јак као гвожђе

Истраживачи са шведског Краљевског института за технологију пронашли су начин да произведу папир од целулозе дрвета а да при том сачувају природну јачину њених влакана. Уобичајеном механичком обрадом пулпе дрвета оштећују се мајушна влакна целулозе и знатно смањује њихова јачина. Тај тим шведских научника успео је да помоћу ензима разложи пулпу и да затим механичким путем пажљиво раздвоји влакна целулозе у води. Када се неоштећена влакна осуше, међусобно се повезују и образују листове папира чија је граница развлачења виша него код ливеног гвожђа и скоро иста као код челичне арматуре.