Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лекови — употреба и злоупотреба

Лекови — употреба и злоупотреба

Лекови — употреба и злоупотреба

ЕНЏИ је случајно чула разговор својих родитеља који су споменули да је њен брат изгубио апетит због лека који пије. Пошто није желела да се угоји, она је потајно почела да узима таблете свог брата, по једну у неколико дана. Да је родитељи не би открили, замолила је једног друга који је користио исти лек да јој да неколико таблета. *

Због чега све чешће долази до злоупотребе лекова? Један разлог је то што су лако доступни — обично су у кући, надохват руке. Као друго, многи млади погрешно закључују да нема ништа лоше у томе што узимају лекове који им нису преписани. И треће, може изгледати да лекови нису толико штетни као дрога. ’На крају крајева‘, размишљају неки млади, ’ако тај лек могу да пију и деца, онда је сигурно безопасан.‘

Нема сумње да лекови који се правилно употребљавају могу побољшати здравље и квалитет живота, чак спасти живот. Али, када се злоупотребљавају, могу бити подједнако опасни као дрога. Примера ради, непрописно узимање стимуланаса може довести до поремећаја у раду срца или до грчења мишића. Друга средства могу успорити дисање и на крају проузроковати смрт. Такође је опасно ако се лек узима с неким другим лековима или с алкохолом. Почетком 2008, један популарни глумац је умро „од смртоносне комбинације шест лекова за умирење, спавање и против болова“, писало је у новинама Arizona Republic.

Још једна могућа опасност је развијање зависности. Када се узимају у превеликим дозама или из погрешног разлога, одређени лекови имају исто дејство као дрога — утичу на центар у мозгу који је задужен за осећање задовољства, што може водити до жудње за тим леком. Али, уместо да пружи сталан осећај усхићења или помогне људима у борби са животним бригама, злоупотреба лекова само погоршава ситуацију. Она може повећати стрес, појачати депресију, нарушити здравље и способност да се нормално функционише, водити до зависности или до свих тих последица заједно. Неминовно следе проблеми у породици, у школи или на послу. С обзиром на то, где је граница између правилне употребе и злоупотребе лекова?

Употреба или злоупотреба?

Једноставно речено, ви правилно користите лек ако га узимате у складу с упутствима лекара који је добро упознат с вашим здравственим стањем. То би значило да узимате прописану дозу у одређено време, на прави начин и из медицински оправданог разлога. Чак и тада се могу појавити нежељени или неочекивани симптоми. Уколико се то деси, одмах се обратите свом лекару. Он може променити дозу или вам преписати други лек. Исто начело важи и за препарате који се могу добити без лекарског рецепта — користите их само када су вам заиста потребни и пажљиво следите приложено упутство.

Људи доводе себе у опасну ситуацију када узимају лекове из погрешног разлога, сами одређују дозу, користе лекове преписане неком другом или их узимају на погрешан начин. На пример, неке таблете треба прогутати целе да би се њихови активни састојци постепено ослобађали. Особе које злоупотребљавају лекове спречавају нормално одвијање тог процеса тако што дробе или жваћу таблете, уситњавају их и потом ушмркавају, или их растварају у води и уносе кроз вену. Резултат може бити еуфорија (стање повишеног расположења), али то је често и први корак ка зависности. Што је још горе, последице могу бити смртоносне.

С друге стране, ако неко правилно користи лек који му је преписан, али сумња да би могао постати зависан од њега, без одлагања треба да каже то свом лекару. Лекар зна најбезбеднији начин да се то исправи, не занемарујући при том основни здравствени проблем.

Све учесталија злоупотреба лекова и опојних супстанци одраз је времена у ком живимо. Уздрмани су темељи породице која треба да буде испуњена љубављу и да пружи уточиште од свакодневних притисака. Нестају здраве моралне и духовне вредности, као и поштовање према животу (2. Тимотеју 3:1-5). Још један фактор је губитак наде у бољу будућност. Многим људима она изгледа суморно. Због тога не размишљају о последицама својих поступака и препуштају се свим могућим задовољствима, понекад врло непромишљено. Библија то потврђује кад каже да је без Божјег вођства или наде ’народ необуздан‘ (Пословице 29:18).

Ако сте родитељ, сигурно желите да заштитите своју породицу од све раширенијих појава које угрожавају моралне и духовне вредности. Како то можете учинити? Где можете наћи поуздане савете и сигурну наду у боље сутра? О томе ће бити речи у чланцима који следе.

[Фуснота]

^ Преузето с вебсајта www.kidshealth.org

[Оквир на 4. страни]

ПО СВАКУ ЦЕНУ ДО ЕУФОРИЧНОГ РАСПОЛОЖЕЊА

Неки људи ће пробати скоро све да би доживели еуфорију. Међу посебно штетне поступке спада удисање средстава за чишћење, лака за нокте, средстава за полирање намештаја, бензина, лепка, плина за упаљач, спрејева и других испарљивих материја. Удисање испарења директно утиче на мозак и скоро одмах доводи до реакције.

Штетна је и злоупотреба средстава која се могу добити без лекарског рецепта и садрже алкохол или изазивају поспаност. Када се узимају у великим количинама, та средства утичу на чула, посебно на слух и вид и могу проузроковати конфузију, халуцинације, обамрлост и болове у желуцу.

[Оквир на 5. страни]

„ТАКТИКЕ ЗА ДОБИЈАЊЕ ЛЕКОВА“

„Особе које злоупотребљавају лекове или су зависне од њих покушаће на све могуће начине да их набаве“, каже се у књизи Physicians’ Desk Reference. „Служе се различитим методама — зову хитну помоћ или иду код лекара пред крај радног времена, одбијају да се подвргну темељном прегледу, испитивању или да оду код специјалисте, често ’губе‘ рецепте или их преправљају, нерадо дају информације о ранијем лечењу и о другим лекарима код којих се лече. Многи иду од једног до другог лекара да би добили више рецепата.“

Најчешће се злоупотребљавају лекови из следеће три групе:

Опиоиди, који се преписују за ублажавање болова

Депресори централног нервног система — барбитурати и бензодиазепини који се дају против анксиозности или несанице (познати су и као седативи и релаксанти)

Стимуланси, који се преписују код поремећаја пажње са хиперактивношћу, нарколепсије или превелике гојазности *

[Фуснота]

^ На темељу информација америчког Националног института за борбу против болести зависности.

[Оквир на 6. страни]

ПРЕПОРУКЕ ЗА БЕЗБЕДНО КОРИШЋЕЊЕ ЛЕКОВА

1. Пажљиво се придржавајте упутства

2. Немојте мењати дозу без саветовања с лекаром

3. Немојте на своју руку престати да узимате лек

4. Немојте ломити ни дробити таблете уколико није назначено да то треба чинити

5. Упознајте се с дејством лека на вашу способност да возите и обављате друге активности

6. Информишите се о дејству које ваш лек може имати ако се узима с алкохолом и другим лековима, било да се добијају на рецепт или не

7. Ако сте раније били зависни од неке опојне супстанце, реците то свом лекару

8. Немојте узимати лекове који су преписани неком другом и немојте никоме давати своје лекове *

[Фуснота]

^ На темељу препорука америчке Управе за храну и лекове.