Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Напад“ на ормарић с лековима

„Напад“ на ормарић с лековима

„Напад“ на ормарић с лековима

„ЛЕКОВЕ који се издају на рецепт почела сам да узимам када сам имала 14 година“, испричала је жена по имену Лина. * „Желела сам пошто-пото да будем витка и привлачна, па ми је наш породични лекар преписао пилуле за мршављење. Осећала сам се добро само када сам примећивала да се допадам момцима. Касније сам почела да узимам и дрогу и упустила се у неморалан начин живота који је уз то ишао. Жудела сам за тим да увек изнова осетим усхићење које би уследило после узимања опојних супстанци.“

Жена по имену Мајра патила је од мигрене, па јој је лекар преписао лек против болова. Постепено је почела да повећава дозу, не само због честих главобоља већ и због све јаче зависности. Осим тога, користила је и лекове који су били преписани осталим члановима њене породице.

Извештаји показују да све већи број младих тинејџерског узраста и изненађујуће велик број одраслих посеже за лековима да би се опустили, заборавили на проблеме, задржали будност, смршали или подигли расположење. Неки од лекова који се најчешће злоупотребљавају могу се наћи у скоро свакој кућној апотеци. То су лекови против болова, против несанице, стимуланси и лекови за смирење. * Злоупотребљавају се и лекови који се могу добити без лекарског рецепта, као што су средства против несанице, препарати за олакшавање дисања и против алергије.

Овај проблем је раширен и узима све више маха. На пример, у неким деловима Африке, Европе и јужне Азије, злоупотреба лекова је већи проблем него наркоманија. У Сједињеним Државама лекови се злоупотребљавају више него све врсте дрога, изузев производа који се добијају из конопље, као што је марихуана. Према једном недавном новинском извештају, број младих узраста 12-17 година који „злоупотребљавају лекове већи је од броја њихових вршњака који узимају кокаин, хероин и метамфетамин“. У ствари, потражња за лековима је толика да је допринела појави и процвату производње лажних лекова.

Како можете заштитити себе и своју децу од злоупотребе лекова или дроге? Наредни чланци ће пружити одговор на ово питање.

[Фусноте]

^ Имена у овој серији чланака су промењена.

^ Многа начела која се осматрају у овим чланцима важе и за узимање дроге и злоупотребу алкохола.

[Оквир на 3. страни]

„Зависност од лекова је стање које карактеришу снажна потреба за леком, његово коришћење у немедицинске сврхе и стално узимање неког лека упркос последицама по здравље или ризику од тих последица“, каже се у књизи Physicians’ Desk Reference. Код зависника се јавља недостатак контроле и опседнутост леком.

Физичка зависност се испољава када се по престанку узимања лека који је лекар преписао, на пример неког опиоида, код пацијента јаве физичке тегобе. То је нормална реакција и није исто што и зависност која се јавља у случају злоупотребе лекова.

Толеранција представља потребу за уношењем све већих доза лека да би се постигао исти ефекат као раније.