Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, заштитите своју децу!

Родитељи, заштитите своју децу!

Родитељи, заштитите своју децу!

САСВИМ је разумљиво што се забринути родитељи питају: „Због чега све више младих кришом узима лекове?“ Одговори на то питање су различити. Неки млади желе да осете узбуђење. Други желе да постижу боље резултате у школи или да забораве на проблеме. Неки имају физичке или емоционалне проблеме и једноставно желе да се боље осећају. Та појава је толико узела маха да неки млади већ у дванаестој години постану зависни од лекова које набављају на различите начине. На пример, поручују их преко једног или више од дословно стотина хиљада вебсајтова путем којих свако може набавити лекове без икаквих проблема. Други долазе до таблета преко назовипријатеља. Ако сте родитељ, како можете заштитити своју децу?

Као прво, разговарајте отворено с дететом о последицама злоупотребе лекова или узимања дроге. Поред тога, држите лекове на безбедном месту — ако треба, закључајте ормарић у ком стоје. Будите упознати с тим које лекове имате у кући и пратите колико се троше. Уколико неки лек више није потребан, баците га. Ако је дете престало да кашље али и даље узима лек, питајте га зашто то ради. Водите рачуна о томе шта ваше дете наручује преко Интернета, плаћа кредитном картицом или добија поштом. Уз то, обратите пажњу на промене у његовом кругу пријатеља, изгледу или понашању, као и на изненадан пад успеха у школи.

Ако дете има проблем

Шта можете предузети ако је ваше дете постало зависно од нечега или имате разлога да сумњате у то? Потребно је да с љубављу и благо разговарате с њим о својој бојазни. „Дубоке су воде размишљања у срцу човечјем“, каже Библија, „али разборит човек [или жена] зна да их црпи“ (Пословице 20:5). Настојање да сазнате праву истину од детета за које сумњате да злоупотребљава лекове или дрогу могло би се упоредити са извлачењем воде помоћу слабог ужета. Ако повучете превише јако тако што нападате дете или му се љутито обраћате, могли бисте прекинути уже комуникације. Имајте на уму да је ваш циљ двојак. Као прво, желите да сазнате да ли проблем постоји. Као друго, ако постоји, шта је довело до њега. Често се ради о једном или више наведених узрока.

Лоше друштво и утицај вршњака. „Не заваравајте се“, пише у 1. Коринћанима 15:33, „лоше друштво квари добре навике.“ Зато мудри родитељи настоје да помогну својој деци да увиде колико је опасно бити у лошем друштву, које може вршити снажан утицај. Такви родитељи ће на практичан начин помоћи својој деци да се друже са онима који ће позитивно утицати на њих (Пословице 13:20). Примера ради, могли би позвати такве особе у госте или на породични излет.

Стрес. У данашњем свету влада велики притисак да се оствари успех, а родитељи понекад отежавају ситуацију тако што превише очекују од деце. * Да ли знате које су врлине и мане ваше деце? Да ли им постављате разумне циљеве и помажете да их остваре? Пазите ли на то да их не упоређујете с другима тако да се осећају мање вредно, што може сломити њихов дух и довести до депресије? Нема сумње да ће деца чије емоционалне потребе нису задовољене у породици потражити наклоност и признање за којима жуде на другом месту. Осим тога, мудри родитељи настоје да у кући створе атмосферу у којој се цене духовне вредности, можда тако што читају Библију са својом децом. „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“, рекао је Исус Христ (Матеј 5:3).

Недостатак јасних правила понашања. Неки млади узимају дрогу јер их родитељи пуштају да раде шта год желе. „Дете распуштено мајку своју срамоти“, пише у Пословицама 29:15. Иако изгледа да се деца буне против правила, она заправо цене када су им постављене јасне границе у погледу понашања. То чини да се осећају сигурно и вољено. Библија зато подстиче родитеље да поставе разумна ограничења својој деци, као и да им пружају добар пример (Ефешанима 6:4). Такође истиче да је важно бити доследан и одлучан када је то потребно. „Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Јаков 5:12).

Наравно, ако сазнате да ваше дете злоупотребљава лекове или дрогу, било би мудро да се обратите неком стручњаку. Лечење зависности није нимало лако и обично је потребан надзор лекара. Осим тога, ако је ваша породица део хришћанске скупштине Јеховиних сведока, слободно се обратите старешинама за помоћ и савет (Јаков 5:13-16). Ти духовно зрели људи ће вам помоћи да примените библијска начела, што може допринети бржем опоравку.

У следећем чланку ће бити речи о још неким начелима и о предивној нади у бољу будућност.

[Фуснота]

[Истакнути текст на 7. страни]

„Дубоке су воде размишљања у срцу човечјем, али разборит човек зна да их црпи“ (Пословице 20:5)

[Оквир на 7. страни]

ФАКТОРИ РИЗИКА КОД МЛАДИХ

◼ Неко у породици је злоупотребљавао алкохол или друга опојна средства

◼ Депресија или ниско самопоштовање

◼ Осећај да се не уклапају у друштво вршњака и да нису омиљени међу њима

◼ Недостатак енергије, проблеми са сном

◼ Агресивност, отпор према ауторитету *

[Фуснота]

^ На темељу информација из часописа Teen Help који излази на Интернету.