Пређи на садржај

Пређи на садржај

Харпија — птица грабљивица из кишних шума

Харпија — птица грабљивица из кишних шума

Харпија — птица грабљивица из кишних шума

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЕКВАДОРА

◼ Рани истраживачи Јужне Америке сигурно су били запрепашћени када су угледали ову огромну птицу. Били су толико импресионирани да су је назвали по страшном чудовишту из грчке митологије облика полуптице-полужене — харпија.

Упечатљив изглед овог орла и дан-данас оставља људе без даха. Висине од око 90 центиметара, с распоном крила до два метра, ова птица из кишних шума Средње и Јужне Америке један је од највећих и најснажнијих орлова на свету. Женке су веће од мужјака и могу бити тешке и до девет килограма.

Сразмерно њиховој величини, харпије су наоружане снажним канџама које могу нарасти и до 13 центиметара у дужину, што је двоструко дуже од канџи белоглавог орла. Штавише, према часопису National Geographic Today, харпијине канџе су толико снажне да могу смрскати „кости лењиваца, мајмуна и других животиња које она лови из крошњи кишних шума и које обично убија на лицу места“. Међутим, упркос њеној величини и убојитом оружју које поседује, она лети тако тихо да је готово неприметна.

Угрожена птица

Премда људи немају много разлога да се плаше харпије, она има разлог да се плаши људи. Због незаконитог лова и уништавања њеног природног станишта, ова птица се нашла на листи угрожених врста и ретко се може видети у дивљини. У настојању да се очува ова врста, Панама ју је прогласила националном птицом и прописала оштре казне за ловокрадице.

Харпија је под заштитом и у Еквадору. У интервјуу за Пробудите се! ветеринарка др Јара Песантес из Историјског парка Гвајакил објаснила је да харпије полно сазревају тек у четвртој или петој години живота. Чак и тада, оне имају потомство тек сваке друге године, а женке полажу само по једно или два јајета. Због споре репродукције, очување ове врсте представља изазов. Па ипак, др Песантес каже да је захваљујући програму који се спроводи у поменутом парку већ дошао на свет један здрав птић.

Међутим, ускоро очување ове врсте више неће бити под знаком питања. Зашто? Створитељ Јехова Бог преузеће потпуну контролу над земљом и на упечатљив начин доказати да нашу планету и њена фантастична створења није створио узалуд (Псалам 104:5; Исаија 45:18).

[Слика на 25. страни]

Обележавање птице

[Извор]

Pete Oxford/Minden Pictures

[Извор слике на 25. страни]

Tui De Roy/Roving Tortoise Photos