Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

◼ С дна океана у северном делу Атлантика извађена је шкољка која се сматра „најстаријим живим бићем“. Бројећи прстенове на њеној љуштури, научници су проценили да је шкољка стара 405 година (SUNDAY TIMES, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

◼ „Економска криза погађа чак и оне чија се зарада мери у милијардама. То вам могу потврдити њихови психолози“ (THE NEW YORK TIMES, САД)

ТВ утиче на гледиште о полним односима

„Има све више доказа да гледање ТВ програма у којима се истиче секс утиче на гледиште младих о полним односима и на њихову сексуалну активност“, каже се у једном чланку у часопису Pediatrics. Резултати једног истраживања показују да код тинејџера који често гледају такве програме постоји „два пута већа вероватноћа да ће доћи до трудноће“ него код оних који ређе гледају те садржаје. Према једном објашњењу, узрок томе је што ТВ не приказује довољно реалистично нежељену трудноћу и сексуално преносиве болести, чиме се ствара утисак да је упуштање у полне односе релативно безбедно. Наравно, ТВ је само једно од средстава која обликују гледиште тинејџера о сексу. Истраживачи сматрају да такође треба озбиљно узети у обзир часописе, Интернет и музику.

Нови случајеви губе

У Сједињеним Државама се три хиљаде људи лечи од губе, такође познате као лепра или Хансенова болест. Сваке године се региструје отприлике 150 нових случајева. Најчешће су у питању људи из других земаља. Међутим, Национални програм за Хансенову болест, са седиштем у Батон Ружу у Лујзијани, „сваке године установи око 30 нових случајева у јужној Лујзијани и приобалном подручју Тексаса. То су особе које су рођене у САД и никада нису биле у некој земљи где је губа уобичајена“, саопштава Америчко удружење за тропску медицину и хигијену. Истраживачи још увек не разумеју у потпуности како се та болест шири. Уколико се установи у раној фази, губа је излечива. Међутим, када једном узме маха, нервни систем бива трајно оштећен.

Крађа радиоактивног материјала

„Могућност да терористи дођу у посед нуклеарног и другог радиоактивног материјала још увек представља озбиљну претњу“, каже Мохамед ел Барадеј, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију. „Број случајева нестанка или губитка нуклеарног или радиоактивног материјала који се пријављују Агенцији забрињавајуће је велик — само у првој половини 2008. било их је скоро 250. Подједнако је забрињавајуће што се већина тог материјала никад не пронађе.“ Не зна се да ли је толики број пријава резултат све веће потражње за радиоактивним материјалом или је то зато што државе чланице савесније и тачније пријављују губитке.

Древни запис пронађен у Израелу

Израелски археолози су пронашли древни запис који је изгледа 1 000 година старији од Свитака с Мртвог мора. Документ се састоји од пет редова текста исписаних мастилом на комаду глинене посуде. Пронађен је на археолошком налазишту Хирбет Кајафа приликом ископавања јудејске тврђаве која потиче из десетог века пре н. е. Документ још увек није у потпуности дешифрован, али изгледа да је у питању правни текст који је написао неки учени писар, и садржи „речи блиске речима ’судија‘, ’роб‘ и ’краљ‘“, каже се у саопштењу за штампу које је издао Хебрејски универзитет у Јерусалиму.

[Извор слике на 30. страни]

Gabi Laron/Institute of Archaeology/Hebrew University © Yosef Garfinkel