Пређи на садржај

Пређи на садржај

Љубав побеђује предрасуде

Љубав побеђује предрасуде

Љубав побеђује предрасуде

„Први пут у историји појавила се сасвим другачија религија — то није била група коју је повезивао национални понос већ заједница заснована на доброј вољи у којој су друштвене, расне и националне разлике биле неважне. Чинили су је мушкарци и жене из различитих народа који су уједињено служили свом Богу“ (A History of Christianity, Пол Џонсон)

У ВРЕМЕ када се право хришћанство ширило по целом Римском царству, могло се видети нешто задивљујуће — људи из свих народа служили су Богу као једна породица, у истинском миру и јединству. Тајна мира унутар те „породице“ била је искрена љубав која се није заснивала само на осећањима већ на Божјим начелима.

Вредност тих начела је речју и делом потврдио Исус Христ који је и сам био предмет мржње и злобних предрасуда (1. Петрова 2:21-23). Један разлог је био тај што је потицао из Галилеје. Јеврејске верске вође из Јерусалима презирале су Галилејце који су углавном били ратари и рибари (Јован 7:45-52). Поред тога, Исус је био изванредан учитељ, кога је обичан народ волео и поштовао. Зато су му верске вође толико завиделе да су шириле лажи о њему и чак су сковале заверу да буде убијен! (Марко 15:9, 10; Јован 9:16, 22; 11:45-53).

Упркос томе, Исус није ’враћао зло за зло‘ (Римљанима 12:17). Примера ради, када су поједини фарисеји — чланови јеврејске секте која му се противила — искрено постављали питања, он им је љубазно одговарао (Јован 3:1-21). Исус је чак прихватао позиве на оброк код фарисеја, од којих је један показао да донекле има предрасуде према њему. Како се то могло видети? У то време је био обичај да се госту оперу ноге, али његов домаћин му није указао такву пажњу. Да ли се Исус увредио због тога? Не. Заправо, том приликом је пружио предивну поуку о саосећању и опраштању (Лука 7:36-50; 11:37).

Исус је волео оне који су били презрени

Једно од Исусових најпознатијих поређења је прича о милосрдном Самарићанину, који се о свом трошку побринуо за претученог и опљачканог Јеврејина (Лука 10:30-37). Због чега се његов поступак сматра толико племенитим? Међу Јеврејима и Самарићанима је владала нетрпељивост. Јевреји су често користили реч „Самарићанин“ да би некога понизили — једном су и Исуса тако назвали (Јован 8:48). С обзиром на то, Исус није могао изабрати снажније поређење да би пружио поуку о непристраној љубави према ближњем.

Исус је делима показао да стоји иза својих речи тако што је излечио једног губавца из тог народа (Лука 17:11-19). Поред тога, поучавао је захвалне Самарићане и чак је дуго разговарао с једном Самарићанком, што је посебно вредно пажње (Јован 4:7-30, 39-42). Због чега? Строги јеврејски рабини не би у јавности разговарали ни са једном женом, чак ни ако су у блиском сродству, а камоли с неком Самарићанком!

Међутим, како Бог гледа на особу која има предрасуде али се бори да их искорени из свог срца? Библија нам и на ово питање пружа утешан одговор.

Бог је стрпљив с нама

У првом веку су на многе хришћане јеврејског порекла у почетку утицале дугогодишње предрасуде према нејеврејима, од којих су многи постали верници. Шта је Јехова предузео у вези с тим проблемом који је могао довести до подела? Он је стрпљиво поучавао хришћанску скупштину (Дела апостолска 15:1-5). То стрпљење је уродило добрим плодом јер, као што је речено у уводу овог чланка, међу хришћанима су „друштвене, расне и националне разлике биле неважне“. Због тога су се „скупштине учвршћивале у вери и расле из дана у дан“ (Дела апостолска 16:5).

Коју поуку садржи овај запис? Немојте се предати већ наставите да се ослањате на Бога, који великодушно даје мудрост и моралну снагу онима који ’траже с вером‘ (Јаков 1:5, 6). Да ли се сећате Џенифер, Тимотија, Џона и Олге који су споменути у уводном чланку? До времена када је кренула у више разреде основне школе, Џенифер је духовно сазрела и научила да се не обазире на увреде и коментаре на рачун њене расе и висине. Убрзо после тога, када је друга девојчица постала мета изругивања у школи, Џенифер ју је бранила и тешила.

Шта је помогло Тимотију да остане смирен када су га други ученици провоцирали, вређајући га због његове расе? Он каже: „Најважније ми је било да ничим не нанесем срамоту Јеховином имену. Осим тога, увек сам имао на уму да морамо ’надвладавати зло добрим‘ уместо да дозволимо да зло надвлада нас“ (Римљанима 12:21).

Џон је победио предрасуде према школском другу из народа Хауса. „Током каснијег школовања упознао сам неке момке из народа Хауса и спријатељио се с њима“, прича он. „С једним од њих сам сарађивао на заједничком пројекту и веома добро смо се слагали. Сада настојим да свакога гледам као засебну личност, а не као припадника одређене расе или народа.“

Олга и мисионарка с којом је била у служби проповедања нису устукнуле пред мржњом и прогонством. Остале су непоколебљиве, уверене да ће неки људи ценити поруку из Библије. Многи јесу. Олга каже: „Око педесет година после тога, пришао ми је један човек и дао предивну ђачку торбу. У њој су се налазили каменчићи на којима су били урезани називи хришћанских особина као што су доброта, љубазност, љубав и мир. Рекао ми је да је био у групи дечака који су ме гађали камењем и да је сада мој хришћански брат. Он и његова супруга су ми поклонили ту торбу с каменчићима и велики букет белих ружа.“

Свет без предрасуда и дискриминације

Ускоро ће предрасуде и дискриминација нестати. Како је то могуће? Као прво, земља ће имати само једног владара и то управо онога ко је већ показао да „неће судити по ономе што види“ — Исуса Христа (Исаија 11:1-5). Надаље, Христови поданици на земљи ће тада савршено одражавати његов став, јер ће сви бити поучени од њега и његовог Оца, Јехове Бога (Исаија 11:9).

Божји народ већ сада из Божје Речи, Библије, прима ту поуку која му помаже да се припреми за живот у свету сасвим другачијем од садашњег. Тај образовни програм може користити и вама. Зашто и ви не бисте бесплатно проучавали Библију? * Као што смо видели, Бог није пристран и жели да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тимотеју 2:3, 4).

[Фуснота]

^ Ако бисте желели да бесплатно проучавате Библију у време и на месту које вама одговара, слободно се обратите Јеховиним сведоцима у вашем крају или пишите на једну од адреса које су наведене на 5. страни овог часописа. С Јеховиним сведоцима можете ступити у контакт и путем вебсајта www.watchtower.org.

[Истакнути текст на 8. страни]

Ускоро ће нестати предрасуде и дискриминација које данас људима задају много бола

[Оквир/Слика на странама 8, 9]

ЖИВОТ У СКЛАДУ С БОЖЈИМ НАЧЕЛИМА

„Никоме не враћајте зло за зло... надвладавај зло добрим“ (Римљанима 12:17-21). Шта је смисао ових речи? Научите да на лоше поступке других узвраћате добрим. „Мрзели су ме без разлога“, рекао је Исус Христ. Па ипак, он није враћао истом мером (Јован 15:25).

„Не будимо сујетни... не завидимо једни другима“ (Галатима 5:26). Завист и неприкладан понос разорно утичу на духовност, често воде до мржње и предрасуда (Марко 7:20-23).

„Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Запитајте се: ’Како бих желео да се други понашају према мени?‘ Поступајте према другим људима на исти начин, без обзира на њихове године, боју коже, језик или културу.

„Радо прихватајте једни друге, као што је и Христ радо прихватио нас“ (Римљанима 15:7). Да ли настојите да упознате људе различитог порекла и културе, нарочито ако заједно с вама служе Богу? (2. Коринћанима 6:11).

„Ако ме и отац и мајка оставе, Јехова ће ме прихватити“ (Псалам 27:10). Без обзира на то како се други опходе према вама, Бог вас никад неће напустити ако му останете верни.

[Слика на 7. страни]

Милосрдни Самарићанин је притекао у помоћ Јеврејину који је био опљачкан