Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

◼ „На подручју Русије тренутно има око две милијарде тона токсичног отпада за који не постоји ефикасан начин да се уклони“ (РИА НОВОСТИ, РУСИЈА)

◼ У 21. веку дошло је до изненадног пораста поморског разбојништва. На пример, у 2007. „десило се укупно 263 гусарска напада“ (THE WALL STREET JOURNAL, САД)

Конзумирање алкохола у трудноћи

У Немачкој се сваке године роди око 10 000 беба с урођеним дефектима због последица конзумирања алкохола, извештава се у листу Süddeutsche Zeitung. Око 4 000 такве деце има озбиљна и трајна оштећења. „Није јасно одређена безбедна количина алкохола која се сме конзумирати током трудноће“, упозорава комесарка за дроге, Сабине Бецинг. „Наш задатак је да код лекара, бабица и трудница повећамо свесност да чак и једно пиће које [трудница] повремено попије може ментално и физички нашкодити детету или водити до проблема с понашањем.“

Баштованство — добро за здравље

„Истраживачи су открили да је узгајање намирница — чак и у мањој мери — корисније за здравље него што се могло претпоставити“, каже се у часопису Psychology Today. Установљено је да када се „одређене микобактерије које живе у земљишту“ гутају или удишу оне „знатно побољшавају имунолошки систем човека“. Зато, према овом часопису, „изгледа све вероватније да уношење компонената земљишта може бити исто тако важно за људско здравље као и најбоље воће и поврће које се узгаја на њему“.

Рекорд у непрекидном летењу

Научници са Геолошког института у Сједињеним Државама известили су о „најдужем непрекидном лету који је до сада забележен за копнене птице“. Неколико лапонских муљача праћено је сателитом током њихове годишње миграције преко Тихог океана. Једна женка је осам дана без прекида летела од Аљаске до Новог Зеланда и прешла 11 650 километара. За то време је „сагорела половину своје тежине, која износи 700 грама“, наводи се у часопису The Week. На свом повратку, ове птице лете од Новог Зеланда до Кине и затим до Аљаске — што износи 29 000 километара у оба правца. „Ако је просечна годишња раздаљина коју пређу 29 000 километара“, наводи Геолошки институт, „онда одрасла лапонска муљача током свог живота прелети 463 000 километара.“

Лов на крадљивце кактуса

Национални парк Сагуаро у Аризони у САД због крађе кактуса остао је без неких значајних примерака. „Свако жели да у свом дворишту има сагуаро кактус“, каже Џим Макгинис из службе за посебна истраживања при Одсеку за пољопривреду у Аризони. Није необично видети неко возило како кроз пустињу превози кактус. Крадљивци углавном бирају примерке који су високи један до два метра, за које се може добити 1 000 или више долара. Да би се изборили с крађом, званичници планирају да уграде микрочипове у кактусе. Касније би се помоћу ручних скенера могло открити да ли су кактуси који се продају у расадницима или у центрима за уређење вртова украдени из националног парка.